Πρώην στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου: Αναγκαίο και ανοικτό για όλους (και) κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η μείωση της διασποράς της νόσου Covid – 19 επέβαλε μια σειρά από περιορισμούς στις μετακινήσεις μας που πριν λίγο καιρό δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις ανάμεσα τους και η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται <<…Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου…>> εξαιρείται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας.

Γράφει ο Άγγελος Σπαΐας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) αναγνωρίζοντας την αξία της άθλησης, ιδίως στις σημερινές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία, συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, στις εξαιρέσεις για τον περιορισμό κυκλοφορίας τη σωματική άσκηση, γεγονός πολύ σημαντικό. Προϋπόθεση να εκτελείται σε εξωτερικό χώρο, με μέγιστο αριθμό έως 2 άτομα και απόσταση ασφαλείας 1.5 μέτρου. Η συγκεκριμένη εξαίρεση κυκλοφορίας παρέχει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αθληθούν σε υπαίθριο χώρο με κύριο στόχο να επιτύχουν διατήρηση ή ακόμα και βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής τους υγείας.

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο μοναδικός χώρος όπου οι δημότες μπορούν να αθληθούν είναι το πρώην Στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου. Ένας μεγάλος ανοικτός, αναξιοποίητος, χώρος με μοναδικές αθλητικές εγκαταστάσεις ένα γήπεδο Καλαθοσφαίρισης, ένα υποτυπώδες γήπεδο ποδοσφαίρου, με τέσσερις εστίες, και ένα χώρο με υπαίθρια όργανα  γυμναστικής. Παρόλα αυτά πλήθος συνδημοτών μας μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν το  πρώην Στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου προκειμένου να αθληθούν περπατώντας, τρέχοντας, ποδηλατώντας ή να πραγματοποιήσουν τον περίπατος τους με το κατοικίδιο τους.

Σήμερα Παρασκευή 10/4/2020 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος. Η αστυνομία δεν επέτρεπε την είσοδο ή επέβαλλε την έξοδο σε όσους ήταν εντός του πρώην Στρατοπέδου με αιτιολογία ότι ο συγκεκριμένος χώρος εντάσσεται στην κατηγορία των χώρων άθλησης, πάρκων, αλσυλίων,  οπότε εμπίπτει  στις γενικότερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς αβάσιμος καθώς ο χώρος δεν έχει κανέναν τέτοιο χαρακτηρισμό, παρόλο που έχει κάποιες περιορισμένης έκτασης  αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι κυρίως ένας μεγάλος ανοικτός χώρος όπου ο κόσμος, ιδίως την περίοδο της πανδημίας,  χρησιμοποιεί προκειμένου να αθληθεί ή να βγει βόλτα με το σκύλο του καλύπτοντας ανάγκες τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας.

Άμεσα, μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, μεταβήκαμε ως Δημοτική Κίνηση <<Ανυπακοή>> μαζί με τον εκλεγμένο δημοτικό μας σύμβουλο Ηλία Σμήλιο, στο δημαρχείο όπου συναντήσαμε το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ.Κυρίζογλου. Εκφράσαμε  την έντονη διαμαρτυρία μας ζητώντας ο δήμος να πάρει συγκεκριμένη θέση σε ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των κατοίκων του δήμου μας και σχετίζεται άμεσα με την σωματική και ψυχική του υγεία.  Ο δήμαρχος δήλωσε ότι είχε γνώση αυτής της εξέλιξης, η οποία όμως είναι μια πρωτοβουλία της αστυνομίας. Μετά τα επιχειρήματα που προβάλαμε δεσμεύτηκε πως ο δήμος δεν πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση των χώρων του πρώην Στρατοπέδου από τους δημότες οπότε μπορούν να τον χρησιμοποιούν όπως τον χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα επισημαίνοντας όμως ότι ενδεχομένως να επιβληθούν πρόστιμα από την αστυνομία.

Οι δημότες του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης απαιτούν το πρώην στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου :

-Να παραμείνει ανοικτός χώρος άθλησης και περιπάτου

-Να διαμορφωθεί ώστε να είναι πιο φιλικό στους δημότες

-Να αξιοποιηθεί ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα χώρο πρασίνου και άθλησης

Οι Αμπελόκηποι-Μενεμένη είναι ένας δήμος πυκνοκατοικημένος με μεγάλη έλλειψη ανοικτών χώρων, άθλησης και πρασίνου και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμένει αναξιοποίητο το πρώην στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά το τέλος αυτής.

*Ο Άγγελος Σπαΐας είναι εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής  και μέλος της Δημοτικής Κίνησης  "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" Αμπελοκήπων – Μενεμένης.