Ποδηλατοδράση και προβολή Bikes vs Cars

Την Πέμπτη 28/11 και ώρα 18.00 η Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ, οι Gymnosophy και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες σε προσκαλούν με το ποδήλατό σου στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ΑΠΘ για την επόμενη ποδηλατο-πορεία αυτής της χρονιάς.

Μετά το τέλος της πορείας και ώρα 20.00 θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ 'Bikes vs Cars' σε συνεργασία με την ΕΤΣΙ, η κινηματογραφική ομάδα της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή - είσοδος από την έδρα της Βιολογίας - κάτω όροφος, Αμφιθέατρο του Ανατομείου.

Όπως σημειώνουν οι Gymnosophy και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες, η έλλειψη καθαρού αέρα καθώς και η μη ύπαρξη των καταλλήλων ποδηλατικών υποδομών στην πόλη είναι παράγοντες που μας προβληματίζουν και μας κινητοποιούν ώστε να λάβουμε δράση. Στόχος μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας, οι φοιτητές και μη που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για τις αστικές μας μετακινήσεις και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για ασφαλέστερους δρόμους. Ανέβα στις δύο σου ρόδες και φύγαμε για πετάλι !STOP! Μην ξεχάσεις να πάρεις μία νοσοκομειακή μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του καθενός στην ποδηλατοπορεία γίνεται με δική του ευθύνη.

Προβολή ντοκιμαντέρ:

BIKES VS CARS (Σουηδία 2015 - 87' - Αγγλική γλώσσα, Ελληνικοί υπότιτλοι).

Τα ποδήλατα εναντίον αυτοκινήτων απεικονίζουν μια παγκόσμια κρίση που όλοι γνωρίζουμε βαθιά ότι πρέπει να συζητήσουμε σχετικά: για το κλίμα, τους πόρους της γης, τις πόλεις όπου ολόκληρη η επιφάνεια τους ξοδεύεται από το αυτοκίνητο. Ένα συνεχώς αυξανόμενο, βρώμικο, θορυβώδες χάος κυκλοφορίας. Το ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αλλαγή, αλλά τα ισχυρά συμφέροντα που κερδίζουν από το ιδιωτικό αυτοκίνητο επενδύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για άσκηση πίεσης και διαφήμιση για να προστατεύσουν την επιχείρησή τους. Στην ταινία συναντάμε ακτιβιστές και στοχαστές που αγωνίζονται για καλύτερες πόλεις, οι οποίοι αρνούνται να σταματήσουν την ποδηλασία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στην κυκλοφορία. Σκηνοθεσία: Fredrik Gertten