in ,

Plan B για το πρώην Ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος αναζητά η κυβέρνηση

Plan B για το πρώην Ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος αναζητά η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης σχετικά με την παραχώρηση του πρώην ορφανοτροφείου θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Το κτίριο είχε παραχωρηθεί στην Μητρόπολη από τον πρώην υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο για την λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρόνιων πασχόντων.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Το ζήτημα της εκ νέου παραχώρησης στην εκκλησία τέθηκε και από τον Μητροπολίτη Άνθιμο στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στις 5 Ιανουρίου δεδομένου ότι η προηγούμενη παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Υγείας κατέστη άκυρη, καθ`ότι παραβιάστηκαν όροι και απαιτείται νέα πράξη για να συνεχιστεί ο σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει ο χώρος αυτός να παραμείνει στα χέρια του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και να γίνει χώρος πρασίνου για παιδιά και πάρκο ΑμΕΑ και να μην δομηθεί με υψηλούς όρους δόμησης. Επιπλέον επειδή στην περιοχή λειτουργεί αντίστοιχο ίδρυμα (Χαρίσειο) εξυπηρετώντας τις ανάγκες του πληθυσμού στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί η περιοχή με περισσότερο τσιμέντο αλλά να παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος.  Για τον λόγο αυτό αναζητά εναλλακτική έκταση για να δοθεί στην Μητρόπολη προκειμένου να υλοποιήσει την πρόθεσή της για ίδρυμα χρόνιων πασχόντων.

Να θυμίσουμε ότι το Ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος χτίστηκε το 1934 στην οδό Λαμπράκη στην Ανω Τούμπα για να φιλοξενήσει τα ορφανά κορίτσια που είχαν φτάσει στην πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το ορφανοτροφείο σταμάτησε την λειτουργία του το 2000 και παράμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι το 2005, όπου καταλήφθηκε από πολίτες που ήθελαν να δημιουργήσουν μια κατάληψη στέγης δημιουργώντας μια διαφορετική και ανταγωνιστική προς το κυρίαρχο πρότυπο καθημερινότητα. Το 2011 η κατάληψη εκκενώθηκε από την αστυνομία και το κτίριο, το οποίο από την Πρόνοια είχε περάσει στο Υπουργείο Υγείας,  παραχωρήθηκε  στην Μητρόπολη που από τότε προσπαθεί  να πετύχει υψηλούς όρους δόμησης για την ανέγερση πολυόροφου κτιρίου.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η παραχώρηση του κτιρίου στην Μητρόπολη από το Υπουργείο Υγείας  έγινε σε αντίθεση με την τότε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να δοθεί η έκταση στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στεγάσει τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής, Οικογενειακής Μέριμνας και παρά την δεδομένη μεγάλη περιουσία της εκκλησίας στην πόλη μας. Επιπλέον, η παραχώρηση έγινε υπό τους όρους εντός διετίας η Μητρόπολη με δικές της δαπάνες να επισκευάσει το κτίριο ή εντός πενταετίας να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου και στη θέση του να κατασκευάσει καινούργιο με δική της δαπάνη. Οι όροι αυτοί εμφανώς παραβιάστηκαν ωστόσο το κτίριο παρέμεινε στην «κατοχή» της Μητρόπολης και η παραχώρηση δεν ανακλήθηκε μέχρι το τέλος του 2016 οπότε και περιήλθε στο κράτος.

Από το 2015 το κτίριο λειτουργούσε, μετά από επιδιόρθωσή του από αλληλέγγυους ως αυτοοργανωμένη δομή που κάλυπτε τις ανάγκες στέγασης μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από την Ειδομένη αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Τελικά τον Ιούλιο του 2016 σε κοινά συντονισμένη επιχείρηση αστυνομίας και εκκλησίας, και μετά από παρέμβαση εισαγγελέα, η κατάληψη εκκενώθηκε και το κτίριο κατεδαφίστηκε την ίδια μέρα.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κτιρίου πενταόροφου, επιφάνειας 5.500 τ.μ. με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, με την εύρεση εναλλακτικής έκτασης, κάτι που αναμένεται να κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΗΠΑ: Απερρίφθη το αίτημα για άμεση επαναφορά του αντι-μεταναστευτικού διατάγματος

Πέθανε ο τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης