in ,

Ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο, το ποτήρι της εργασίας στην Β. Ελλάδα είναι άδειο

Ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο, το ποτήρι της εργασίας στην Β. Ελλάδα είναι άδειο

Το αν κανείς θα χαρακτηρίσει ένα ποτήρι ως μισογεμάτο ή ως μισοάδειο, ίσως να δείχνει πολλά για τη θέση από την οποία μιλάει ή πιθανώς για την ιδιοσυγκρασία του. Αλλά δεν έχει καμία σημασία όταν το ποτήρι που περιγράφει είναι εντελώς άδειο.

Καλές λοιπόν οι θεωρίες για τα «V» της οικονομίας, για την ανάπτυξη που θα επανέλθει (;) ή για το ευρωπαϊκό χρήμα που θα δοθεί για στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά οι εργαζόμενοι-ες αυτού του τόπου μάλλον βιώνουν μία πραγματικότητα που μεγάλη μερίδα των –φίλα προσκείμενων- στην κυβέρνηση Μ.Μ.Ε. αρνούνται να παρουσιάσουν.

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στο Thessaloniki Helexpo Forum για να μας πείσει για το ότι ύφεση της οικονομίας είναι υπό έλεγχο ανακοινώνοντας τα δισεκατομμύρια που θα κατασπαταληθούν για πολεμικούς εξοπλισμούς, προσλήψεις ΕΠΟΠ, και ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, το ΕΚΘ παρουσίασε στοιχεία που παρουσιάζουν μία παράλληλη εκ διαμέτρου αντίθετη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας.

Με 40% ανεργία σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ροδόπη και Σέρρες, με 60% στην Πέλλα και 30% στην Καβάλα, 35% σε Φλώρινα και Κοζάνη και 55% στην Καστοριά, την ίδια στιγμή που η αδήλωτη ή μισοασφαλισμένη εργασία κυριαρχεί μαζί με την μερική απασχόληση και τις καθυστερήσεις πληρωμών, δεν μένουν και πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς και συγχαρητήρια.

Την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών θα χειροτερέψει δραματικά η παταγώδης αποτυχία του φετινού πειράματος του τουρισμού, που το μόνο που κατάφερε να φέρει ήταν το δεύτερο κύμα έξαρσης του Covid-19, ενώ τα έσοδα ήταν χαμηλότερα ακόμα και των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων.

Δεν είναι λοιπόν ζήτημα της οπτικής γωνίας που κάποιος θα εξετάσει το ποτήρι, δεν είναι ζήτημα το ποια ιδεολογικά γυαλιά επιλέγει να φορέσει ο παρατηρητής.

Είναι ζήτημα στοιχειώδους αλήθειας, είναι ζήτημα βιωμένης πραγματικότητας για την κοινωνική πλειοψηφία. Τέλος είναι και ζήτημα ποιάς τάξης τα συμφέροντα εξυπηρετεί η εκάστοτε ασκούμενη πολιτική, ή αλλιώς ποιό ποτήρι επιλέγει να γεμίσει με νερό και ποιο να αφήσει εντελώς άδειο.

Το ποτήρι της εργασίας ή το ποτήρι του κεφαλαίου.

Ας μαντέψουμε.

Πηγή στοιχείων: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζική πορεία στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο δολοφονίας του Π. Φύσσα – Προκλητική η αστυνομική παρουσία

O λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται (και έρχεται…)