in

Οι ιδιωτικές κλινικές αρνούνται να δώσουν κλίνες για Covid ασθενείς

Οι ιδιωτικές κλινικές αρνούνται να δώσουν κλίνες για Covid ασθενείς

Αφού η Θεσσαλονίκη έφτασε κυριολεκτικά στο «αμήν», αφού έπεσαν στο τραπέζι ευφάνταστα σχέδια για χρήση του συνεδριακού κέντρου Ι. Βελλίδης και μεταφορά ασθενών με τρένα στην Αθήνα, σχέδια τα οποία φαλίρισαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την εθελοντική διάθεση κλινών των ιδιωτικών κλινικών ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν φτάσει σε σημείο ασφυξίας.

Ένα αίτημα που εκφράζεται από τους υγειονομικούς ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι να ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία σε ένα κεντρικό σχέδιο διαχείρισης των ασθενών χωρίς (τουλάχιστον) υπέρμετρο κέρδος και αποτέλεσε τη μόνη λύση όταν πια όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο.

Τι και αν φώναζαν οι γιατροί ότι δεν υπάρχουν πλέον ΜΕΘ για Covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης; Τι και αν εξηγούσαν οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές ότι έχουν φτάσει σε σημείο εξάντλησης; Τι ακόμη και αν έλεγαν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική περίθαλψη σε νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά την ίδια στιγμή που οι γιατροί απομένουν όλο και λιγότεροι δεδομένου ότι δεκάδες καθημερινά βγαίνουν εκτός μάχης λόγω κορονοϊού.

Η αλήθεια για τη Θεσσαλονίκη ειναι δυστυχώς ότι έχει φτάσει στις συνθήκες Μπέργκαμο και απλά κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί δημόσια, αν και το τελευταίο τελεσίγραφο της κυβέρνησης για διάθεση 200 κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία ασθενών με Covid, αυτό ακριβώς δείχνει. Ότι βρισκόμαστε στο μη παρέκει.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ για Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Το έγγραφο που έφτασε από το Υπουργείο μέσω e-mail προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ζητούσε μέχρι τις 9 το βράδυ από τις ιδιωτικές κλινικές να διαθέσουν εθελοντικά 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με Covid, αλλιώς το υπουργείο θα αναγκαστεί να προβεί σε αναγκαστική επίταξη.

Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός με ανάρτησή του.

«Έχουν δίκιο από την κυβέρνηση. Με 900 κρούσματα την ημέρα, 15 μέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο ο κάθε ασθενής, χρειάζονται 12 – 13 χιλιάδες κλίνες νοσηλείας. Πού να τις βρουν. Εγώ, όμως, τους παίρνω όλους τους ιδιοκτήτες κλινικών και όλοι με ένα στόμα λένε, όχι δεν δεχόμαστε. Και οι λοιμωξιολόγοι λένε να μην μπερδέψουμε ασθενείς με Covid και ασθενής non Covid», ανέφερε σύμφωνα με το newsit.gr.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών εκφράζουν φόβους διασποράς της νόσου και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών, καθώς και ότι το προσωπικό τους δεν έχει εμπειρία στη νοσηλεία περιστατικών Cοvid και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνο να δεχθούν τέτοια περιστατικά.

Αναμένεται να δούμε αν η κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, θα προχωρήσει σε πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών ή θα αφήσει στη μοίρα τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην βρουν κρεβάτι να νοσηλευθούν. Ελπίζουμε, επίσης, η επίταξη να είναι πραγματική επίταξη με όρους δημοσίου και όχι αυτή η «υποχρεωτική ενοικίαση» με όρους ιδιωτικών συμφερόντων που δεν συνάδει ούτε με τις συνθήκες ούτε με οποιαδήποτε έννοια κοινωνικής ενσυναίσθησης.

*Στην φωτογραφία φαίνεται το έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αίσθηση του κενού. Του Μίλτου Τόσκα

Χρ. Κυδώνα: Οι συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς Covid είναι πλέον επικίνδυνες