in ,

Οι δημιουργοί της παράστασης «15 ολόκληρα… λεπτά» μιλούν στο alterthess.gr

Οι δημιουργοί της παράστασης «15 ολόκληρα… λεπτά» μιλούν στο alterthess.gr

Έχοντας στις αποσκευές της την επιτυχημένη περσινή της πορεία, η παράσταση «15 ολόκληρα… λεπτά» επιστρέφει στην πόλη και υπόσχεται να χαρίσει στο θεατρόφιλο κοινό γερή δόση γέλιου και όχι μόνο. Οι δημιουργοί του έργου, Μιχάλης Δαρνάκης και Μαρία Λαφτσίδου, δύο φερέλπιδες νέοι, μίλησαν στο alterthess.gr λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης.

Συνέντευξη στην Ευγενία Χατζηγεωργίου

 

Ποια είναι η υπόθεση της παράστασης «15 ολόκληρα… λεπτά» και πως προέκυψε ο τίτλος;

Έχει να κάνει με την εμμονή μιας γυναίκας η οποία ερωτεύεται έναν κοντό άντρα. Αν σας αποκαλύψουμε πως προέκυψε ο τίτλος θα σας αποκαλύπταμε και το τέλος της παράστασης, οπότε δεν θα το κάνουμε!

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το συγκεκριμένο έργο; 

Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε τον Αύγουστο του 2012 σε μια δύσκολη για μας περίοδο και μάλλον ήταν η «διέξοδός» μας το γράψιμο μιας κωμωδίας.

Τι αποτελεί έμπνευση για σας;

Μαρία Λαφτσίδου: Εγώ αντλώ έμπνευση κυρίως από ανθρώπους του κοντινού μου περιβάλλοντος, από προσωπικές εμπειρίες κι από καταστάσεις που θα ήθελα να ζήσω αλλά δεν έχω ζήσει ακόμη. Ή από πράγματα που φοβάμαι.

Μιχάλης Δαρνάκης: Πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο,τιδήποτε βλέπω και ακούω. Από μια συζήτηση στο λεωφορείο μέχρι ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο. Η αλήθεια είναι ότι έχω αδυναμία στις μεγάλες ηλικίες, κι ας παρεξηγηθεί αυτό διαφορετικά. Αν καθίσεις και κουβεντιάσεις μαζί τους μπορείς να γράψεις ένα έργο με 15 χαρακτήρες σε μισή μέρα.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το θέατρο;

Τη στιγμή που καταλάβαμε πόσο επικερδές επάγγελμα είναι. Θέλαμε να ασκήσουμε ένα επάγγελμα που να μας προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και μεγάλες χρηματικές απολαβές (γέλια).

Αποτελεί η ενασχόληση με το θέατρο μία ανάγκη έκφρασης για σας; Και αν ναι, πώς μία ανάγκη γίνεται έπειτα επάγγελμα; 

Προφανώς και αποτελεί ανάγκη έκφρασης, δημιουργίας και κυρίως επικοινωνίας. Μια ανάγκη γίνεται επάγγελμα όταν δεν σου αρκεί να το κάνεις από χόμπι.

Η προηγούμενη δουλειά σας «Ειλύθια» γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ποια στοιχεία πιστεύετε πως συντελούν ώστε να ξεχωρίσει ένα έργο;

Καταρχάς να σου αρέσει το έργο που παίζεις/γράφεις/σκηνοθετείς, δεύτερον να το πιστεύεις με όλη σου τη δύναμη και τρίτον να το ευχαριστηθείς για να το ευχαριστηθούν και όλοι οι υπόλοιποι.

Θεωρείτε επιτυχημένο ένα έργο όταν κερδίζει θετικές κριτικές ή όταν έχει εισπρακτική επιτυχία;

Θεωρητικά επιτυχημένο θεωρείται αν κερδίσει και τα δύο. Πρακτικά εμείς τουλάχιστον, γνωρίσαμε μόνο το πρώτο. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον γνωρίσουμε και το δεύτερο θα σας απαντήσουμε.

Για να ξεχωρίσει μία δουλειά πιστεύετε πως παίζει ρόλο το budget; Η οικονομική κρίση κάνει τους καλλιτέχνες πιο δημιουργικούς;

Εμείς κάναμε μια παράσταση κυριολεκτικά με 300 ευρώ. Φυσικά και παίζει ρόλο το μπάτζετ (αν υπάρχει). Αν δεν υπάρχει μπάτζετ υπάρχει φαντασία, έξυπνες και οικονομικές λύσεις.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στην συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την υποκριτική, τι θα επιλέγατε και γιατί

Μαρία Λαφτσίδου: Εγώ θέλω να βρίσκομαι μέσα στο θέατρο με κάθε τρόπο και σε οποιαδήποτε «ειδικότητα», οπότε δεν μπορώ να διαλέξω. Μπορώ μόνο να πω τι με «εκτονώνει» περισσότερο κι αυτό είναι η συγγραφή.

Μιχάλης Δαρνάκης: Ειλικρινά δε μπορώ να διαλέξω! Ξεκίνησα γράφοντας, συνέχισα παίζοντας και μια φορά σκηνοθέτησα από περιέργεια. Ξέρω σίγουρα, ποιο δε θα έκανα, κι αυτό είναι η σκηνοθεσία.

Η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τα ταλέντα της; Είναι μία φιλόξενη πόλη για νέους καλλιτέχνες;

Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς δεν έχει μεγάλο θεατρόφιλο κοινό. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε παράσταση ή κάθε απόπειρα για καλλιτεχνική δραστηριότητα πρέπει να πείσει, να κυνηγήσει και να διεκδικήσει. Αλλά η Θεσσαλονίκη είναι μια φιλόξενη πόλη που αξιοποιεί τα ταλέντα της, αρκεί κι αυτά να θέλουν να αξιοποιηθούν.

Στην Ελλάδα του σήμερα, μπορεί κατά τη γνώμη σας ένας νέος καλλιτέχνης να ζήσει αξιοπρεπώς κάνοντας την αγάπη του για το θέατρο επάγγελμα;

Επόμενη ερώτηση (γέλια). Όχι, η απάντηση είναι όχι. Μέχρι στιγμής ζούμε γι’ αυτό, ελπίζουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε κι από αυτό! Η ερώτηση είναι αν κάποιος μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς στην Ελλάδα του σήμερα κάνοντας οποιοδήποτε επάγγελμα. Εμείς πάντως θέλουμε να ελπίζουμε στην αλλαγή.

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα και οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Το όνειρό μας είναι να έρθει ο κόσμος στο θέατρο και να τον κρατήσουμε εκεί.

 

Πληροφορίες παράστασης

«Περιπροβληματίστηκα -για σένα και για μένανε
Και για τους δυο αντίστοιχα
Είσαι κοντός και άχαρος , είμαι κι εγώ κοκέτα
Αν λίγο μυαλό έβαζες, θα τρώγαμε κουφέτα
Και πέρσι τέτοια εποχή, μέσα τα μπαρ γυρνούσα
Τον πόνο που με πρόσφερες, στον κόσμο ελαλούσα
Μα φέτος καταστάλαξα. Στο Coo θα την εβγάλω
8 εμφανίσεις έκλεισα, δεν είχα τι να βάλω»

Η παράσταση «15 ολόκληρα… λεπτά» ανεβαίνει από τις 20 Οκτωβρίου και για οκτώ παραστάσεις (κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00) στο Coo bar (Βασιλέως Ηρακλείου 4, Πλατεία Χρηματιστηρίου).

Είσοδος: 5 ευρώ

Συντελεστές

Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης- Μαρία Λαφτσίδου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Σουλεϊμάν

Ερμηνεία: Μαρία Λαφτσίδου

Σύνθεση- Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Συγγελάκη

Στίχοι Τραγουδιών: Μιχάλης Δαρνάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είναι ο φασισμός ψυχολογική ασθένεια;

Παρουσίαση του «’55» του Θωμά Κοροβίνη