ΟΕΝΓΕ: Καμία δέσμευση για στήριξη του ΕΣΥ από το Υπουργείο Υγείας, μόνο διαγγέλματα

Καμία δέσμευση για στήριξη και θωράκιση του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού δεν έλαβαν οι νοσοκομειακοί γιατροί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τρίτη.

Οι υπουργοί υγείας, σύμφωνα με την ΟΕΓΝΕ, «αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί "επιχειρησιακής ετοιμότητας" του δημόσιου συστήματος υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα». Ωστόσο "ξέχασαν" ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν».

Συγκεκριμένα δεν έλαβαν καμία δέσμευση ούτε για την επίταξη, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν έλαβαν καμία δέσμευση για την άμεση επίταξη των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ζητούν αλλά ούτε για την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Δεν έλαβαν, επίσης, δέσμευση για διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ακόμη ότι το Υπουργείο και αντίθετα με τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν δεν δεσμεύθηκε να διορίσει με ΠΝΠ και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Τέλος, οι γιατροί δεν έλαβαν καμία απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Η ΟΕΝΓΕ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση «όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Όταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία».

«Έχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία».

Αφημένοι στην τύχη τους οι νοσοκομειακοί στην Χαλκίδα

Παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχουν ακόμη έλλειψη ειδικού εξοπλισμού (ειδικές στολές, γυαλιά, μάσκες FFP3, και από χθες και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες για τις επεμβάσεις.

Όπως καταγγέλλει η τριμελής επιτροπή του Νοσοκομείου Χαλκίδας ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες ή υφασμάτινες. «Περιμένουμε τον covid 19 ράβοντας μάσκες» τονίζουν οι γιατροί περιγράφοντας μια απερίγραπτη κατάσταση εγκατάλειψης.