in

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλά στο alterthess

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  με την «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλά στο alterthess

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;

Στην ύδρευση, στα λιμάνια, στους σιδηροδρόμους, όπου επιχειρήθηκε πλήρης ιδιωτικοποίηση, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση ότι η διαχείριση συλλογικών αγαθών δεν μπορεί να γίνεται με μόνο κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ισχυρή δημοτική και δημόσια παρουσία και ισχυρός κοινωνικός έλεγχος και δημόσια διαβούλευση και να τίθενται ισχυρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τη διαχείρισή τους.

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις 18 Μαΐου, ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νερό της Θεσσαλονίκης και έχω δηλώσει την ανησυχία μου για την οργάνωσή του. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δεσμεύτηκε να στηρίξει με όλα τα μέσα την οργάνωση και τη διεξαγωγή αυτού του πρωτοφανούς εγχειρήματος για τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες δεσμεύσεις παραμένουν στα λόγια. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο συντονισμός των εθελοντών που θα βρίσκονται πίσω από τις κάλπες. Η ΠΕΔΚΜ, που εμφανίζεται ως η διοργανώτρια του δημοψηφίσματος, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσει την επιτυχημένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νερό της Θεσσαλονίκης. Η Οικολογία-Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αναπαλλοτρίωτο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Το δημοψήφισμα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού της Θεσσαλονίκης.

Η ανεργία και η αποβιομηχάνιση έχουν αναδειχθεί σε μείζονα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με ποιο τρόπο μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους;

Το προηγούμενο μοντέλο βιομηχανοποίησης και «ανάπτυξης» της περιοχής μας ήταν εντελώς αεριτζίδικο και «άρπα-κόλλα», χωρίς καμιά μέριμνα για ανθρώπους και περιβάλλον. Από το ατύχημα της Jet-Oil, τη ρύπανση της Κορώνειας από την ΑΓΝΟ και τα βαφεία, την ανεξέλεγκτη διάθεση τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, καταλαβαίνει κανείς ότι ο τόπος μας είχε θεωρηθεί ως τριτοκοσμική χώρα, χωρίς ελέγχους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Με την επιβολή του «νέου» μοντέλου Σαμαρά – Τρόϊκας, η ίδια προσέγγιση επαναλαμβάνεται, ωθούμενη στα ακρότατα όριά της. Αυτό μπορούμε να κρίνουμε από νομοσχέδια όπως αυτό για τον αιγιαλό, για τα δάση, για τα υδατορέματα, αλλά και από ρυθμίσεις που προώθησε ο «εκλεκτός» υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Καλαφάτης, όταν ήταν υφυπουργός στο ΥΠΕΚΑ, όπως αυτή για την οικοπεδοποίηση του Κισσού στο Χορτιάτη.

Εμείς προτείνουμε ένα οικολογικό μοντέλο οικολογικής δραστηριότητας, χωρίς εντατική εκβιομηχάνιση, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στους συνεταιρισμούς πολιτών και στις πρωτοβουλίες τους. Πρόσφατα μάλιστα παρουσιάσαμε εντυπωσιακά στοιχεία σε κοινή συνέντευξη με τον Dirk Knapen, επιστήμονα και ακτιβιστή του κινήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος ασχολείται με την υποστήριξη συνεταιρισμών ΑΠΕ.

Τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς επιχειρείται η έναρξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων εγείροντας πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους. Τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στο θέμα αν εκλεγείτε;

Η καταστροφή του δάσους στον Κάκαβο εξελίσσεται κάθε μέρα που περνά. Η καταστροφικότητα αυτής της «επένδυσης» πρέπει να σταματήσει άμεσα. Καλούμε και τους υπόλοιπους συνυποψήφιους να δεσμευτούν και όλοι μαζί να συμφωνήσουμε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές, να ζητήσουμε την ανάκληση της άδειας της ‘Ελληνικός Χρυσός’ και να απαιτήσουμε την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα, να θέσουμε τις βάσεις για μια διαφορετική ανάπτυξη της περιοχής, που δεν θα αφήνει πίσω της νεκρή γη, αλλά θα προστατεύει τη φυσική κληρονομιά και το μέλλον των παιδιών μας.

Εμείς ήμασταν στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων πολύ πριν κάποιοι ανακαλύψουν που βρίσκεται η Ιερισσός και η Μεγάλη Παναγία. Από τότε που είχε εξεγερθεί η Ολυμπιάδα κάναμε λόγο για την «καταστροφική ανάπτυξη» και είχαμε αντιληφθεί τα σχέδια αρπακτικών συμφερόντων για την κονιορτοποίηση ολόκληρων βουνών προς αναζήτηση ψηγμάτων χρυσού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το βαθύ οικολογικό χαρακτήρα που έχει ο αγώνας των κατοίκων. Ένα αντίστοιχο οικολογικό μέλλον έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε για τις επόμενες γενιές.

Αυτή η νέα «τρέλα», ο νέος «πυρετός του χρυσού», που εξαπλώνεται στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στον Έβρο, στη Ροδόπη και σε όλη σχεδόν τη Β. Ελλάδα, πρέπει να σταματήσει. Αν για να εξορυχτούν λίγα ψήγματα χρυσού πρέπει να σκαφτούν, να κονιορτοποιηθούν και να ρυπανθούν με κυάνιο τεράστιες εκτάσεις δασών, παραγωγικής αγροτικής γης και κατοικημένες περιοχές, τότε πρέπει να διατρανώσουμε ένα σαφέστατο και οριστικό ΟΧΙ. Αυτό δεν είναι «ανάπτυξη», αλλά θάνατος!

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα λάβετε αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Προφανώς θα πρέπει να πάψουν οι μνημονιακές πολιτικές που γονάτισαν τους πολίτες και η Περιφέρεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ανακούφισης των πολιτών. Θα υποστηρίξουμε, όμως, και όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών και θα ενθαρρύνουμε μορφές συλλογικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας, όπως κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ανταλλαγές χωρίς χρήματα, χαριστικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, αστικές καλλιέργειες κατά το πρωτοποριακό παράδειγμα της ΠΕΡ.ΚΑ. στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, δημοτικούς και σχολικούς λαχανόκηπους, δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες.

Ποια στάση θα κρατήσετε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα απέναντι στην καύση των απορριμμάτων και στην κατασκευή μεγάλων έργων μέσω ΣΔΙΤ;

Πάγια θέση μας είναι ότι μια κοινωνία χωρίς σκουπίδια είναι εφικτή. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (πρόληψη, ανάκτηση, ανακύκλωση, εναλλακτική διαχείριση, κομποστοποίηση) έχει το μικρότερο κόστος, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και προστατεύει την υγεία και το περιβάλλον από επικίνδυνα τοξικά. Είναι γνωστή η αντίθεσή μας σε προτάσεις για καύση απορριμμάτων, όπως και για την εμπλοκή μεγάλων επιχειρήσεων στη διαχείριση. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εμπλοκή κοινωνικών συνεταιρισμών που θα συνεργάζονται με τους Δήμους.
Είμαστε εναντίον και του γιγαντιαίου ΣΜΑ Ευκαρπίας και εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την αναγκαιότητα να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες  ΣΜΑ, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι πολύ μικρότερης δυναμικότητας για τη μεταφόρτωση των οργανικών απορριμμάτων, εάν επιλεγούν μεγάλου μεγέθους δημοτικές μονάδες κομποστοποίησης, αλλά και για τη μεταφορά των συσκευασιών του μπλε κάδου σε απομακρυσμένα ΚΔΑΥ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Παρουσίαση της νέας ποιτητικής συλλογής του Απόστολου Λυκεσά