in ,

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο alterthess.gr

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν παλιό μας αίτημα αλλά ήρθε σε μια εποχή θρυμματισμού και έκπτωσης της πολιτικής ενώ ο νόμος χρειάζεται βελτιώσεις, όπως και ένα διάστημα ώστε να εμπεδωθεί. Ο «γιος του πάρτα όλα» ανήκει στο παρελθόν. Απαιτείται γενικώς ωριμότητα, ικανότητα συνθέσεων από τον Δήμαρχο και μια νέα κουλτούρα συνεργασιών από όλους.

Με την απλή αναλογική αναπόφευκτα διευκολύνεται η κατάθεση πολλών υποψηφιοτήτων, χωρίς όμως αυτές να βασίζονται σε συλλογικότητες με συνέπεια και συνέχεια. Η κάθε προσωπική φιλοδοξία είναι θεμιτή αλλά είναι θλιβερό οι πολίτες να έχουν να διαλέξουν μόνον ανάμεσα σε διάττοντες αστέρες, σε άτομα που έχουν διοριστεί υποψήφιοι από τα κόμματα, σε συνταξιούχους της κεντρικής πολιτικής, σε νεομακεδονομάχους χωρίς δημοτικό πρόγραμμα, σε πικαρισμένους υποψηφίους διαδόχους του Μπουτάρη, σε υπόδικους λαϊκιστές και σε άτομα που χρησιμοποιούν τις δημοτικές εκλογές ως τσουλήθρα για τη Βουλή.

Η πόλη χρειάζεται συλλογικές προσπάθειες σαν την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με ιστορική διαδρομή δεκαετιών, με ανοιχτή δομή, δημοκρατική λειτουργία, καταστατικό, πλήρες πρόγραμμα, συνεχή παρουσία και συνέπεια σε αρχές και θέσεις. Δεν έχουμε πίσω μας κανένα κόμμα ούτε χρησιμοποιούμε τις δημοτικές εκλογές για πολιτική συγκρότηση. Καταθέσαμε δημόσια ήδη από τον Σεπτέμβριο αναλυτικό πρόγραμμα και πρόταση για προγραμματικές συγκλίσεις, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Μας ενδιαφέρει να επηρεάσουμε τις δημοτικές πολιτικές και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε σε προγραμματική βάση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι, βέβαια, με όσους εκπροσωπούν τη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τις νεοφιλελεύθερες λογικές ή τις εθνικιστικές ρητορείες. Αλλά με όσους έχουμε βρεθεί μαζί σε κοινωνικούς αγώνες και την εθελοντική προσφορά, για τη συλλογική διαχείριση των δημόσιων αγαθών, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα των πολιτών, το τραμ, το ποδήλατο, την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, την όψη των δημόσιων χώρων, την κοινωνική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους άστεγους, την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, τη συνεργατική διαχείριση του νερού, την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, τη φροντίδα για τα ζώα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Και όχι μόνο. Θέλουμε έναν Δήμο με ευρείες αρμοδιότητες και άμεση συμμετοχή των πολιτών, με διαφανείς και αποκεντρωμένους θεσμούς, με ισχυρή κοινωνική συνοχή χωρίς αποκλεισμούς.

Με τον «Κλεισθένη» υιοθετήθηκε η απλή αναλογική και η αυτονόμηση των τοπικών συμβουλίων, ωστόσο, είναι χωρίς αρμοδιότητες ενώ για την εκλογή Δημάρχου επιλέχθηκε ένα σούπερ πλειοψηφικό σύστημα. Έτσι, στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, προτείνουμε έμμεση εκλογή του Δημάρχου και των αντιδημάρχων από το Δημοτικό συμβούλιο (με δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή ακυβερνησίας) και οι οποίοι θα λογοδοτούν σ’ αυτό, όριο μέχρι δύο στις συνεχόμενες θητείες της διοίκησης, η συμμετοχή των πολιτών σε ανοικτές θεματικές επιτροπές κα.

Μέτρα για μεγαλύτερη συμμετοχικότητα είναι:

-Διαβούλευση με τους πολίτες, διαδικτυακά ή με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας σε δημόσιους χώρους. Δημόσια διαβούλευση στον τόπο που εκτελούνται τα έργα.

-Διεξαγωγή τοπικών ή κοινοτικών δημοψηφισμάτων και με συγκέντρωση υπογραφών, αυστηρά για αρμοδιότητες του Δήμου. Υποχρεωτική συζήτηση στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο για προτάσεις 25 τουλάχιστον πολιτών.

-Τιμώντας την ιστορική συμμαχία Αυτοδιοίκησης – Πολιτών το 2014 και το αποτέλεσμα του μαζικού αλλά άτυπου Δημοψηφίσματος, που ακύρωσε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε., προτείνουμε Ετήσιο Δημοτικό Δημοψήφισμα στις 18 Μάη, για ένα σοβαρό ζήτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επιλέγεται με ανοιχτές διαδικασίες.

-Οι συνοικιακές συνελεύσεις να αποκτήσουν πραγματική υπόσταση στα πλαίσια θεσμών όπως ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για τα έργα του Δήμου ή τα Τοπικά Σχέδια Βιωσιμότητας (Agenda 21).

-Δημιουργία «Σχολείων τοπικής πολιτικής» για την ενδυνάμωση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, όπου θα γίνεται διαβούλευση μέσω της συμμετοχής των πολιτών σε συζητήσεις και παρουσιάσεις των κατακτήσεων του κοινοτισμού, των εναλλακτικών πρακτικών συλλογικής δράσης σε κάθε γειτονιά, χώρους ελεύθερους ή διαθέσιμους για μικρές συγκεντρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Δυστυχώς δεν αρκούν οι φραστικές αντιπαραθέσεις. Το φαινόμενο του ακροδεξιού λαϊκισμού και του νεοναζισμού είναι διεθνές αλλά το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να το αντιμετωπίσει έγκαιρα. Χρειάζονται άλλες πολιτικές τεχνικές, πρέπει να αναδειχθούν οι αντιφάσεις σε σχέση με τις διακηρύξεις τους, ο προσωποποιημένος ποινικός και εγκληματικός χαρακτήρας και η ανάδειξη του αντικοινωνικού χαρακτήρα συγκεκριμένων πράξεων και θέσεων. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη ευρύτερων συσπειρώσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπάρχουν πια αρκετά σχήματα του δεξιού λαϊκισμού, που επιχειρούν να εμφανιστούν πιο μετριοπαθή αλλά αφήνουν απείραχτο το ιδεολογικό υπόστρωμα, που επιτρέπει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να αναζητούν τη γνήσια έκφραση του φασιστικού λαϊκισμού. Υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συνεκτικά το φαινόμενο επί της ουσίας και στο επίπεδο των αξιών. Διαβλέποντας στην αρχή της κρίσης ότι η Άκρα Δεξιά με τη λαϊκιστική ατζέντα της θα ευδοκιμήσει, είχα κάνει πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο το 2009, όταν ήμουν ευρωβουλευτής, να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή, όταν ήταν στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Έπρεπε να υπάρξει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να αρχίσει να ξηλώνεται ένα φαινόμενο, σε μια δίκη που έχει καθυστερήσει απαράδεκτα αλλά εντωμεταξύ έχει υπάρξει μοριοποίηση, με διάχυση του εθνικισμού στο κοινωνικό σώμα. Κάτι αντίστοιχο έχει εκφραστεί και με το φαινόμενο Ψωμιάδη, που κατεδαφίσαμε στη Νομαρχία, κάνοντας το καθήκον μας απέναντι σε ένα μοντέλο κακοδιοίκησης, διαπλοκής και εθνολαϊκισμού. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε περίπτωση.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Θα επιδιώξουμε την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα στην κατεύθυνση της εναλλακτικής κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων και τη συνεργασία με τα εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος φορέας που μίλησε για ανακύκλωση των απορριμμάτων. 35 χρόνια μετά, ακούμε ακόμη δημάρχους και υποψηφίους να αναμασούν τετριμμένα αιτήματα και έννοιες ενώ η ανακύκλωση είναι βαλτωμένη στο 14%. Την ίδια στιγμή προωθούν το μοντέλο της καύσης των σκουπιδιών, ρετουσάροντάς την ως «ενεργειακή αξιοποίηση». Και φυσικά, αυτοί που προαλείφονται να το αναλάβουν είναι εγχώριοι και διεθνείς εργολάβοι, που ήδη έχουν βρει τους συνεργάτες τους. Δεν αρκεί να φύγουν τα σκουπίδια μπροστά από τα μάτια μας. Δεν είναι ούτε για θάψιμο ούτε για κάψιμο! Είναι πλούτος! Θέλουμε ευρεία διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, και πριν από αυτήν, επιλογή προϊόντων με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στον αντίποδα της ιδιωτικοποίησης βρίσκεται το μοντέλο κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που στηρίζεται στη συνεργασία Δήμου και εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, με ενεργοποίηση του δημότη προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων! Στόχος η μείωση των απορριμμάτων κατά 80-90% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επισκευή και Επανάχρηση με δημιουργικότητα για τα αντικείμενα που είναι εφικτό, Ανακύκλωση στα υπόλοιπα, με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, μείωση της κατανάλωσης, πράσινα σημεία, όχι καύση αλλά παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικές μεθόδους αξιοποίησης του υπολείμματος (πχ βιοαέριο). Έτσι, ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα, να προστατεύσει το περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε σθεναρά το ζήτημα των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, με καλύτερο έλεγχο και συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των επαγγελματιών του κέντρου, ώστε να συνδυάζεται η κοινωνική ζωή και η αναψυχή με την προσπελασιμότητα και την καλή εικόνα της πόλης. Ποτέ δεν συνδιαλεχθήκαμε με συμφέροντα και η καταπάτηση του δημόσιου χώρου δεν μπορεί να είναι ανεκτή, όπως και η παρεμπόδιση της κίνησης των πεζών με ζαρντινιέρες, εξέδρες, γυάλινα ηχοπετάσματα κτλ. Μας απασχολούν όμως και άλλα ζητήματα, όπως ο έλεγχος της ηχορύπανσης, της ενεργειακής σπατάλης από τα «μανιτάρια» αερίου, ο υγειονομικός έλεγχος, η εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, η τήρηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους κ.α. και όλα αυτά μέσα από ένα πνεύμα εξασφάλισης της προστασίας του πολίτη και του καταναλωτή και όχι με εισπρακτική λογική.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς ασχολιόμαστε σταθερά με το θέμα της εξόρυξης χρυσού ήδη από τη δεκαετία του ’80 και το 1989 είχαμε οργανώσει και κάμπινγκ διαμαρτυρίας στην Ολυμπιάδα, όταν η εξόρυξη προωθούνταν από την κρατική ΜΕΤΒΑ. Συμμετείχαμε σε όλους τους αγώνες και όταν το θέμα μετακινήθηκε προς την πλευρά της Ιερισσού. Έχω ασκήσει και προσωπικά τεκμηριωμένη κριτική κατά το διάστημα της θητείας μου ως ευρωβουλευτή, 2009-2011, καθώς τίθενται ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Έχω επισκεφτεί και έχω κάνει ερωτήσεις και για την εξόρυξη χρυσού στη Βουλγαρία και έχω συνεργαστεί με άλλους ευρωβουλευτές για την απόφαση υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου για την επεξεργασία χρυσού που πήραμε στο ΕΚ. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και όταν εκλεγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου, παρόλο που δεν φαίνεται να έχει αρμοδιότητα, ο δήμαρχος έχει τοποθετηθεί υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.

Η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει τους πολίτες και στο θέμα αυτό ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός για παραβάσεις διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, και στην εργολαβική εταιρεία για τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων, δεν λύνουν τα προβλήματα. Το σύνολο των παραβάσεων είναι  κατ’ εξακολούθηση και αφορούν και τη μη σύννομη διαχείριση αποβλήτων και τον μη ορθό χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνα, και την ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και διάθεσή τους με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια καθώς και την ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτων. Υπενθυμίζουμε ότι ο μόλυβδος στον ποταμό Μαυρόλακκα της Ολυμπιάδας βρέθηκε να είναι 985% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους, είμαστε αντίθετοι στους χρυσοθήρες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη και συντονιζόμαστε με τα αντίστοιχα κινήματα σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Και αντιπροτείνουμε ένα εναλλακτικό και ποιοτικό παραγωγικό μοντέλο. Με το ίδιο πνεύμα προσεγγίζουμε και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιβίωση του πλανήτη”.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride;

Η στήριξη μιας διοργάνωσης που έχει καθιερωθεί και μπορεί να σταθεί και αυτόνομη, είναι αναγκαία -εφόσον μάλιστα αμφισβητείται- αλλά όχι και ικανή για την εξάλειψη των σχετικών προκαταλήψεων. Επειδή η βίωση της σεξουαλικότητας ασχέτως φύλου, προσανατολισμού, ηλικίας, φυλής και θρησκείας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, θα πρέπει ο Δήμος να φροντίσει ώστε σε επίπεδο ιδεολογίας, νομοθεσίας και πράξης να κατοχυρωθεί η βίωσή της σε κλίμα αποδοχής. Οι αρνητικές διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας συχνά υλοποιούνται με τη σύμπραξη και στήριξη ενός ευρύτερου φάσματος παραγόντων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επεξεργαστεί θέσεις και προτροπές σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα. Αυτές οι θέσεις και προτροπές θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό δραστηριοποίησης του Δήμου. Η στήριξη των ομάδων πολιτών που ήδη υπάρχουν και η προτροπή για δημιουργία νέων πρέπει να αποτελέσει σημείο της κοινωνικής πολιτικής. Σημεία-αιχμές που μπορούν να αποτελέσουν κατ’ αρχήν το κέντρο της δραστηριοποίησης είναι για τους/τις αμφιφυλόφιλους/ες η άρση της νοοτροπίας ότι είναι ακατάλληλοι/ες για την ανατροφή και κηδεμονία των παιδιών τους και η παροχή στήριξης με στόχο τη δημόσια αποδοχή τους, ενώ για τους/τις ομοφυλόφιλους/ες είναι τα προγράμματα για την κοινωνική αποδοχή τους, την υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης, την αποθάρρυνση και τον φραγμό στις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις και το έγκλημα.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Τα στελέχη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» είναι στην πρώτη γραμμή της στήριξης των προσφύγων του πολέμου, όπως και στο αντιπολεμικό/αντιμιλιταριστικό κίνημα, με πρώτο στόχο την επιστροφή και την ανοικοδόμηση της πατρώας γης. Είναι γνωστό ότι μέσα από τον Κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», είχαμε οργανώσει την εθελοντική διάθεση των ανθρώπων και φτάσαμε να προσφέρουμε στην Ειδομένη μέχρι 4.500 μερίδες ζεστού φαγητού την ημέρα, χωρίς τη στήριξη ούτε του κράτους, ούτε της ΕΕ ούτε κανενός άλλου φορέα. Αμέσως μετά οργανώσαμε μέσα στην πόλη το μοναδικό Κέντρο Ημέρας αστέγων προσφύγων «Αλκυόνη», με προσφορά φαγητού, ρούχων, ψυχοκοινωνικής στήριξης, λουτρών, πλυντηρίων κ.α., σε συνεργασία με ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η δουλειά αυτή είναι υποδειγματική αλλά δεν φτάνει. Όπως δεν φτάνουν και οι φραστικές συμπαραστάσεις και απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και άστεγους. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στον δρόμο ενώ το πρόγραμμα για τη μίσθωση διαμερισμάτων θα μπορούσε να συνεχιστεί με άλλη μορφή.

Στις επιδιώξεις μας είναι η επέκταση του υπνωτηρίου, που τώρα έχει λίγες θέσεις, αλλά και εξέταση άλλων δημοτικών χώρων ή εγκαταλειμμένων κτιρίων για αξιοποίηση. Επίσης, χρειάζεται στήριξη του άστεγου πληθυσμού των προσφύγων και των αστέγων της πόλης, μέσω της παροχής βασικών υποστηρικτικών υπηρεσιών (κοινωνικά λουτρά, πλυντήρια, κ.ο.κ.). Μια άλλη προοπτική που επεξεργαζόμαστε είναι η συνεργασία με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που στοχεύουν να παρέχουν κοινωνικές και συλλογικές λύσεις στη στέγαση.

Ο Δήμος να έχει τον συντονισμό όλων των φορέων της πόλης, αφού το πρόβλημα των αστέγων δεν αφορά μόνον ακραίες κοινωνικά καταστάσεις. Πέρα απ’ τον θεσμό της κοινωνικής κατοικίας, ο Δήμος μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής του φαινομένου με ομάδες που θα δραστηριοποιούνται στον δρόμο, να εφαρμόσει προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για να διασφαλίσει τη στέγαση, σίτιση και πρόσβαση των αστέγων σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση και επανένταξή τους. Αρχές: κανένας άνθρωπος να μη ζει στο δρόμο, να μη διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας φιλοξενίας για περισσότερο από ό,τι χαρακτηρίζεται επείγον, να μη διαμένει σε μεταβατικό κατάλυμα περισσότερο από όσο απαιτείται για μία μετάβαση προς την ανεξάρτητη διαβίωση, να μην εκδιώκεται από ένα ίδρυμα χωρίς εναλλακτικές επιλογές στέγασης, να μην καταλήγει άστεγος λόγω της μετάβασής του στην ενήλικη ζωή και την ανεξάρτητη διαβίωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας το 2018

Το Δώρο δε δωρίζεται-Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα για το δώρο του Πάσχα