in ,

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στο alterthess.gr

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Υψίπολις», Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Η ΔΚΘ “Υψίπολις” τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτών. Προσωπικά, ανήκω σ’ αυτούς που δεν φοβούνται την πολυφωνία οπότε δεν με φοβίζει η προοπτική να διαχειριστώ ένα πολύχρωμο δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα των υποψηφιοτήτων και ο προγραμματικός λόγος που διατυπώνεται. Γιατί πολλοί από τους ανθυποψηφίους μου επιλέγουν την πολιτική της επικοινωνιακής ατάκας και όχι της ουσιαστικής τοποθέτησης. Γίνονται φορείς κομματικών γραμμών και όχι κοινωνοί συγκεκριμένων λύσεων με στόχο την πραγματική ανάπτυξη της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της πολύχρονης επαγγελματικής μου εμπειρίας και της συμμετοχής μου στη διοίκηση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, έχω τη δυνατότητα να ακούω και κυρίως να αξιοποιώ ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικές αντιλήψεις. Πεποίθηση, τόσο δική μου όσων και των μελών και στελεχών της “Υψίπολις”, είναι ότι μετεκλογικά μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με συνδυασμούς που στο πρόγραμμά τους διαθέτουν ένα ανάλογο όραμα με το δικό μας για μία Θεσσαλονίκη Ανοικτή, Ανεκτική, Αλληλέγγυα, Πράσινη, Δημιουργική, Έξυπνη, Συμμετοχική, για μία Θεσσαλονίκη- Μητρόπολη.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Εμείς πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση στη συλλογική ευφυΐα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μετεξελιχθεί σε πόλη της συμμετοχής. Το επιβάλλει η ανάγκη για διάλογο και συναινέσεις, η ανάγκη για αποτελεσματική διακυβέρνηση, η ανάγκη για κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, η ανάγκη για ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Τασσόμαστε σαφώς υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και των κοινοτικών συμβουλίων αφού πεποίθησή μας – όπως διατυπώνεται και στον στρατηγικό μας σχεδιασμό – είναι ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να συζητά αλλά και να αποφασίζει, να διαφωνεί αλλά και να συμφωνεί, να σέβεται την άλλη άποψη.

Πιστεύουμε σε μία μητροπολιτική διακυβέρνηση με αντιπροσωπευτικότητα και δημοκρατικές λειτουργίες. Προωθούμε την υιοθέτηση του συμμετοχικού προγραμματισμού και προϋπολογισμού σε ετήσια βάση. Παράλληλα προκρίνουμε την ισχυροποίηση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και την ενίσχυση της με όλα τα αναγκαία μέσα για τη μετατροπή της στο κυρίαρχο όργανο του δημόσιου διαλόγου και την προσφυγή σε δημοτικά δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις γειτονιές και την πόλη

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Ανήκω στους ανθρώπους που δεν διστάζουν να συγκρουσθούν για τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Δεν φοβάμαι να διατυπώσω την άποψή μου και να παλέψω για τις αρχές μου. Έτσι, το έχω δηλώσει, δίχως περιστροφές, ότι εγώ ως δήμαρχος της πόλης, θα είμαι με την κοινωνία των πολιτών που έχει δημοκρατικό πρόσημο. Για μένα και για τη ΔΚΘ “Υψίπολις” η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν θα έπρεπε να έχει θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Στην περίπτωση που τύχουν της προτίμησης μερίδας των συμπολιτών μου, θα τους αντιμετωπίσω πολιτικά, μέσα κι έξω από τις αίθουσες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα η πόλη των ποιητών, της ελεύθερης σκέψης, της διακίνησης ιδεών, πατρίδα των όπου γης προσφύγων, τόπος διεκδικήσεων και λαϊκών αγώνων, επίκεντρο του προοδευτικού, οικουμενικού ελληνισμού. Δεν της αξίζει η ύπαρξη φασιστικών μορφωμάτων μέσα στα όργανα συλλογικής έκφρασης και ευθύνης. Αποτελεί ευθύνη μας οι πολίτες να βρίσκονται σε μία διαρκή εγρήγορση, αντιστρατευόμενοι όλους όσους επιδιώκουν την ακύρωση των δημοκρατικών κεκτημένων.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Θεωρώ ότι το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και το δημόσιο αγαθό της διατήρησης μίας καθαρής πόλης είναι ευθύνη του Δήμου. Άλλωστε η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όλες οι πόλεις που διαθέτουν ένα επιτυχημένο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, αυτό έχει δημόσιο χαρακτήρα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες.

Πρώτον να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μικροπαρεμβάσεις για βελτιστοποίηση του υφιστάμενου συστήματος, όπως καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε όλες τις γειτονιές, ώστε να ενσωματωθούν σε μία στρατηγική καθαρής πόλης, (2) διοικητικές παρεμβάσεις στην έγκαιρη προμήθεια υλικού και εξαρτημάτων συντήρησης, (3) αναδιάρθρωση των διαδρομών και των ωραρίων της αποκομιδής, (4) βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων – μετατροπή των σχέσεων μερικής απασχόλησης σε σταθερή και μόνιμη εργασία προς διασφάλιση της στοιχειώδους εργασιακής ασφάλειας, αλλά και προς βελτίωση της ίδιας της λειτουργίας των υπηρεσιών και (5) γενίκευση της υπογειοποίησης των κάδων.

Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να φροντίσουμε για την προώθηση της ανακύκλωσης σε δεύτερο βαθμό και αξιοποίηση μέρους του ανακυκλούμενου απορρίμματος στην ίδια τη γειτονιά, μέσα από συνεταιριστικά σχήματα μικρής κλίμακας.  Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των στερεών απορριμμάτων ως πρώτες ύλες και στις σχετικές παραγωγικές επενδύσεις. Στο θέμα βέβαια αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του ο δήμος Θεσσαλονίκης αφού αφορά στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος ακόμη και τους περιαστικούς δήμους. Έτσι προκρίνουμε τη μητροπολιτική συνεργασία ώστε ο δήμος να καταφέρει να προκαλέσει χρηματοδότηση μέσα από ένα αστικό ταμείο συλλογής, διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων σε μητροπολιτικό επίπεδο. Δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων υπάρχει τόσο από κοινοτικά και διεθνή κονδύλια όσο και από ιδιωτικά funds που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κίνησής μας, και για την υπεράσπισή του είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε επιδιώκει την καταπάτησή του. Την ίδια στιγμή, διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και την επάρκεια ελεύθερων χώρων συλλογικής δράσης, πρέπει να δίνονται λελογισμένοι διέξοδοιγια την υπαίθρια λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, πάντα, υπό το πρίσμα της ανάδειξης της αισθητικής και της ταυτότητας του αστικού τοπίου. Σημειώνουμε δε, ότι τα παραπάνω θα διευκολυνθούν από την γενίκευση των πεζοδρόμων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, η οποία με τη σειρά της προαπαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι και η αντιμετώπιση του ζητήματος των τραπεζοκαθισμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με λοιπές πτυχές του προγράμματος δράσης μας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς έχουμε ταχθεί κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής γιατί θεωρούμε ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής ενώ είναι σαφές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί έχει τεράστιο κόστος ευκαιρίας και καταδικάζει τις μελλοντικές γενιές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον βρίσκεται σε μία ισόρροπη περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανάπτυξη που διασφαλίζει τη μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία.

Γενικότερα, θεωρούμε ότι ιστορικά αλλά και γεωγραφικά μας αρμόζει μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται: στην προώθηση της γαλάζιας οικονομίας που αξιοποιεί τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτόν, στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με την ταυτόχρονη ενσωμάτωσή του όμως στο κοινωνικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της περιοχής, στην επένδυση στον τομέα των logistics, διαμετακομιστικού εμπορίου, συναφών υπηρεσιών και ήπιας όχλησης παραγωγικών δραστηριοτήτων και στην ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας.

Πεποίθησή μας μάλιστα είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη μη εξόρυξης. Πρόκειται για μία ριζοσπαστική και ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να διατυπωθεί από έναν προοδευτικό δήμο με στόχο την προσέλκυση υπαρκτών κονδυλίων για την προώθηση μίας ανάπτυξης με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Άλλωστε η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αν παρασυρθείς στη λογική της εξόρυξης και αξιοποίησης θαλάσσιων οικοπέδων φέρνεις στο χώρο σου μεγάλα διεθνή εξορυκτικά συμφέροντα τα οποία και μαζί με αυτά ιμπεριαλιαστικές πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride;

Η «Υψίπολις» θα υπερασπιστεί τα ατομικά όπως και τα συλλογικά δικαιώματα των πολιτών. Είμαστε υπέρμαχοι του σεβασμού στη διαφορετικότητα, απαιτώντας βεβαίως αυτόν τον σεβασμό από όλους σε όλους κι όλες. Ειδικότερα για το gay pride, μας βρίσκει αντίθετους ο εκχυδαϊσμός που προκύπτει στη βάση της εμπορευματοποίησης της διαφορετικότητας. Τουναντίον θα προτάξουμε την υλοποίηση φεστιβάλ που μέσα από τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις θα αντιμετωπίζει και θα αναδεικνύει το διαφορετικό με τον σεβασμό που του πρέπει.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Για τη ΔΚΘ “Υψίπολις” η αλληλεγγύη δεν εννοείται ως ελεημοσύνη, αλλά ως μία ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πολίτες που είναι άστεγοι ή απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Για μας η αλληλεγγύη συνιστά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στη βάση της προσέγγισης «κανένας αβοήθητος – κανένας μόνος». Πιστεύουμε ότι ο ρόλος μίας οργανωμένης και προοδευτικής κοινωνίας δεν είναι απλά να βοηθήσει τους πολίτες που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, αλλά να τους ενσωματώσει με τη διευκόλυνση της παρουσίας τους στην καθημερινή ζωή, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την απασχόληση και στην προσωπική και συλλογική τους εξέλιξη. Για το λόγο αυτό απαιτείται επιχειρησιακή ικανότητα (στελέχωση, πόροι), δίκτυα αλληλεγγύης, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση.

Ως “Υψίπολις” έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που προβλέπει μία σειρά παρεμβάσεων- δράσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση και ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και προσφύγων μεταναστών όπως πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, προώθηση της κοινωνικής εργασίας και δημιουργία γραφείου απασχόλησης του δήμου που θα παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες σε ανέργους. Ειδικότερα για το θέμα των προσφύγων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα η πρωτεύουσα του oικουμενικού ελληνισμού, συγκεράζοντας στοιχεία ιδιαίτερες πολιτισμικές και κοινωνικές ταυτοτήτες. Ήταν πάντα η πόλη που, όπως λέει ο βυζαντινός λόγιος Νικηφόρος Χούμνος, όσο υπάρχει, θα έχουν όλοι μία πατρίδα. Για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2023 σε “Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Προσφύγων”, 100 χρόνια μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, ως τιμητική διάκριση σε μία πόλη που υπήρξε πάντα μία φιλόξενη και ανοιχτόκαρδη προσφυγούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έφυγε από τη ζωή ο «Αργύρης» της «Γλυκιάς Συμμορίας», Τάκης Μόσχος

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess