in ,

O Covid-19 φέρνει εξέγερση στις φυλακές της Ιταλίας και το αίτημα να μειωθεί ο πληθυσμός τους

O Covid-19 φέρνει εξέγερση στις φυλακές της Ιταλίας και το αίτημα να μειωθεί ο πληθυσμός τους

Στις 8 Μαρτίου μέχρι και σήμερα που – όπως φαίνεται – κατεστάλησαν οριστικά, σημειώθηκαν επεισόδια σε 27 σωφρονιστικά καταστήματα της Ιταλίας (Μιλάνο, Παλέρμο, Φότζια, Μόντενα, Νάπολη, Ρώμη, Ριέτι, Πράτο, Φερράρα, Μπέργκαμο, Γένοβα και Παβία).

Γράφει η Κατερίνα Τσαποπούλου

Σε μερικά απο αυτά, τα επεισόδια περιορίστηκαν σε διαμαρτυρίες των κρατουμένων (χτυπήματα στα κάγκελα, άρνηση επιστροφής στα κελιά κλπ), αλλά σε κάποια άλλα έλαβαν χώρα βίαιες εξεγέρσεις με φωτιές, κρατούμενους στις οροφές των φυλακών, συγκρούσες με σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συγκρατούμενους, κλοπές και αποδράσεις. Παράλληλα επεισόδια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας λάμβαναν χώρα και στο εξωτερικό των φυλακών, απο συγγενείς και φίλους των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον Ιταλό Υπ. Δικαιοσύνης Alfonso Bonafede (K5A), ο τελικός απολογισμός είναι: 12 κρατούμενοι νεκροί (9 στην Μόντενα και 3 στο Ριέτι), τρεις εκ των οποίων, όπως προέκυψε, απο υπερβολική δόση μετά την εισβολή στο Φαρμακείο των φυλακών, περισσότεροι απο 40 σωφρονιστικοί υπάλληλοι τραυματίες – ανάμεσα τους και πολλοί κρατούμενοι. Παράλληλα, οι φυλακές της Μόντενα κατέστησαν μη λειτουργικές και οι 500 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές.

Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση των επισκεπτηρίων συγγενών και εθελοντών στις φυλακές, λόγω του κινδύνου διάδοσης του Covid-19. Στην Μόντενα όμως (χωρητικότητας 369 με 562 κρατούμενους), όπου έλαβαν χώρα και τα πιο βίαια επεισόδια, τα Ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κρατούμενο και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτή τη στιγμή, στις Ιταλικές φυλακές (συνολικής χωρητικότητας 47.230 θέσεων), κρατούνται 61.230. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του στο Ιl Manifesto, ο πρώην δικαστής Livio Pepino «Σε τέτοιες συνθήκες υπερπληθυσμού, η άφιξη του ιου σε ένα ή περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα θα ήταν καταστροφική. Αρχικά για τους κρατούμενους και εν συνεχεία για τον έξω κόσμο. Οι περιορισμένοι χώροι, η αναπόφευκτη εγγύτητα, η αδυναμία λήψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων, θα οδηγούσαν σε μια εκθετική μετάδοση της μόλυνσης χωρίς «οδούς διαφυγής». Οι τοίχοι δεν αποτελούν άμυνα, ούτε κατά την είσοδο, ούτε κατά την έξοδο. Οι φυλακές, δεν μπορούνε να σφραγιστούνε».

Το Παρατηρητήριο (για τα δικαιώματα των κρατουμένων) “Antigone”, επισημαίνει οτι «υπό αυτές τις συνθήκες, το καλύτερο πράγμα θα ήταν να μειωθεί ο πληθυσμός των φυλακών. Πράγμα που θα συνέβαλε και στην καλύτερη διαχείριση τους» κυρίως όμως «θα έπρεπε να εξεταστεί απο την κυβέρνηση, η επιβολή εναλλακτικών μέτρων κράτησης».

Απο την μεριά τους, οι κρατούμενοι, εθελοντικές οργανώσεις, ποινικολόγοι και κάποια πολιτικά κόμματα (+Europa, Partito Radicale) ζητούν την μείωση του υπερπληθυσμού στις Ιταλικές φυλακές, κάνοντας χρήση και των θεσμών της αμνηστίας και της χάρης για κάποια αδικήματα και ποινές μικρότερες των 2 ετών, επικαλούμενοι τα μέτρα που ελήφθησαν απο το Ιράν για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις φυλακές τους. Μια θέση εξάλλου, που είχε αναφέρει και στην ομιλία του για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ο Πρόεδρος Εφετών της Ρώμης. Σύμφωνα με το Dinamopress.it, ακόμα και κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων – οι οποίοι βίωσαν οι ίδιοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν απο τον κορωνοϊό μέσα στις ήδη υπερπλήρεις και μακράν απο το υποτυπωδώς ανθρώπινες Ιταλικές φυλακές – ζητούν την μερική εκκένωση των φυλακών, ως άμεσο μέτρο, εφαρμόσιμο σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα.

O Εθνικός Επόπτης για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η διαμεσολάβηση και παρέμβαση του οποίου – μαζί με εκείνη των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και σωφρονιστικών- υπήρξε καθοριστική για να ηρεμήσει η κατάσταση, στο Δελτίο Τύπου του, καλεί τις Ιταλικές αρχές να υιοθετήσουν έκτατα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, «ξεπερνώντας την έννοια της πρόληψης η οποία στηρίζεται στο κλείσιμο απο τον έξω κόσμο». H αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Daniela Robert, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Il Manifesto “Αντί να αναστέλλεται το μέτρο της ημιελεύθερης διαβίωσης για τους κρατούμενους που εργάζονται εκτός φυλακών, θα έπρεπε να τους δοθεί άδεια να μην επιστρέψουν στο κελί αυτή την περίοδο», ενω τόνισε οτι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση των κρατουμένων και να επαφίεται λιγότερο στην διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των φυλακών η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων με τους οικείους τους.

AP Photo/Antonio Calanni

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρεις παρατηρήσεις για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα από 125 υγειονομικούς

Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα