in

Καταγγελία για ρατσιστικές διακρίσεις στους επιβάτες της Blue Star Ferries

Καταγγελία για ρατσιστικές διακρίσεις στους επιβάτες της Blue Star Ferries

Πρακτικές διαχωρισμού και ρατσισμού καταγγέλλει η Ruhi Loren Akhtar στον λογαριασμό της στο facebook σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια της επιβίβασης και του ταξιδιού με την εταιρεία Blue Star Ferries. H καταγγέλλουσα δηλώνει ότι έχει καταθέσει στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Αθήνα τα σχετικά βίντεο και την μαρτυρία της για να υποβάλουν μήνυση.

Η καταγγελία της Ruhi Loren Akhtar έτσι όπως αναρτήθηκε στον λογαριασμό της (πηγή: synantisi.org)

“Στις 18 Ιουνίου ταξίδεψα στην Αθήνα από τη Χίο με τη Blue Star Ferries

Παρατήρησα τα εξής:

  1. Έξω από το πλοίο υπήρχαν δύο γραμμές. Έλληνες και λευκοί βρίσκονταν στη μία γραμμή και περνούσαν γρήγορα. Οι έχρωμοι ή εκείνοι που πίστευαν ότι είναι πρόσφυγες ήταν σε διαφορετική γραμμή, σταμάτησαν και ελέγχθηκαν. Με έβαλε στη δεύτερη γραμμή ένας σκληρός, χωρίς στολή λιμενικός ο οποίος με έσπρωξε από το χέρι προς τη δεύτερη γραμμή. Ένας κύριος πιθανώς με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή με κοίταξε και είπε “αυτή η γραμμή είναι για Άραβες και Σομαλούς μόνο, είναι ρατσιστές”.

  2. Ο λιμενικός χωρίς στολή φώναξε σε άτομα της δεύτερης γραμμής και προσπάθησε να τους μπερδέψει λέγοντας τους ότι τα χαρτιά τους ήταν λανθασμένα. Παρόλο που δεν κοίταξε τα χαρτιά τους. Προσπάθησε να το κάνει σε εμένα. Συνέχισε να λέει “Τι χαρτί;” “Πού χαρτί;” κάνοντας “τσουκ τσκουκ” θορύβους. Έπειτα, αφού τον προσπεράσαμε και λιμενικοί με πολιτικά έλεγξαν τα διαβατήρια μας ή την κάρτα, με άφησαν να περάσω.

  3. Μετά τον έλεγχο των εισιτηρίων, δώσαμε την ιατρική φόρμα που μας ζητήθηκε να συμπληρώσουμε. Πήγα προς την κυλιόμενη σκάλα που λειτουργούσε και μπορούσα να δω Έλληνες και λευκούς να τη χρησιμοποιούν, ωστόσο ο υπάλληλος μου είπε ότι δεν μου επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσω και έπρεπε να ανέβω από τις σκάλες. Του είπα ότι είχα ένα πρόβλημα με το πόδι μου κι έτσι με άφησε να χρησιμοποιήσω την κυλιόμενη σκάλα. Μάλιστα μου έδωσε το χέρι του για να με βοηθήσει να ανέβω και είπε να είμαι προσεκτικός.

  4. Όταν έφτασα στην κορυφή, ένας υπάλληλος έδειξε με τα χέρια του και είπε “έλα εδώ”. Είπα “γιατί; Ψάχνω για τη θέση μου”. Συνέχισε να λέει “έλα, έλα” οπότε ακολούθησα και με πήρε στο εξωτερικό κατάστρωμα και είπε ότι δεν μου επιτρέπεται να καθίσω μέσα και ότι έπρεπε να πάω πάνω στο υπαίθριο κατάστρωμα. Είπα κοίτα το εισιτήριο μου, έχω πληρώσει επιπλέον για ένα άνετο κάθισμα. Είπε εντάξει και με πήρε πίσω και είπε ότι θα μπορούσα να καθίσω στο τμήμα απέναντι από την κορυφή της κυλιόμενης σκάλας που ήταν το πόστο του. Τον κοίταξα και είπα πού είναι ο αριθμός της θέσης μου και είπε αυτή είναι δωρεάν, κάθισε εκεί. Δεν ενοχλήθηκα αρκετά για το που έκατσα πραγματικά, αλλά δε νομίζω ότι αυτό ήταν το ιδιαίτερα άνετο κάθισμα για το οποίο πλήρωσα.

  5. Παρακολούθησα καθώς περισσότεροι άνθρωποι ανέβαιναν τις σκάλες και τις κυλιόμενες σκάλες. Είδα μόνο μια οικογένεια προσφύγων να ανεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες. Όλοι οι άλλοι έγχρωμοι ανέβηκα τα σκαλιά. Είδα πολλές οικογένειες να παλεύουν με μικρά παιδιά στις σκάλες. Είδα έναν ηλικιωμένο άντρα να παλεύει στην κορυφή για να ξαποστάσει και να περιμένει μερικά δευτερόλεπτα πριν προχωρήσει. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν ανέβει τόσα σκαλιά, εάν υπήρχε μια κυλιόμενη σκάλα διαθέσιμη, εκτός αν τους είπαν ότι δεν τους επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσουν.

  6. Στην κορυφή των σκαλοπατιών, ο υπάλληλος άφηνε όλους τους λευκούς και τους Έλληνες χωρίς ερωτήσεις ή απορίες. Οποιοσδήποτε έγχρωμος τον σταματούσαν, του έδειχναν έξω και του έλεγαν να πάει στον επάνω όροφο.

  7. Είδαν έναν Αφρικανό να προσπαθεί να κατέβει στον κάτω όροφο και τον σταμάτησαν και του είπαν να γυρίσει πίσω.

  8. Αφού το καράβι απέπλευσε, πήγα να ερευνήσω πού ήταν όλοι οι άνθρωποι. Πήγα στον επάνω όροφο για να δω το πάνω ανοιχτό κατάστρωμα, όπως υπέθετα γεμάτο πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και έγχρωμους ανθρώπους.

  9. Υπήρχε σαφής διαχωρισμός.

  10. Μίλησα με μερικούς από τους ανθρώπους εκεί και είπαν ότι τους έλεγαν να ανέβουν και ότι δεν είχαν άλλη επιλογή.

  11. Καθώς η νύχτα περνούσε, μερικοί άνθρωποι κατέβηκαν στον κάτω όροφο. Μια οικογένεια από το Αφγανιστάν, με μικρά παιδιά κατέβηκε και ο υπάλληλος άρχισε να τους φωνάζει λέγοντας τους ότι δεν τους επιτρέπονταν εκεί και ότι έπρεπε να ανέβουν στον επάνω όροφο. Ο άντρας είπε ότι τα παιδιά του κρύωναν και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν λόγω του θορύβου. Πήγα προς τα εκεί και είπα στον υπάλληλο να σταματήσει να τους φωνάζει και ρώτησα γιατί δεν τους επέτρεπαν. Είπε ότι ήταν εξαιτίας του εισιτηρίου που είχαν όπου τους επιτρέπονταν μόνο έξω από τον επάνω όροφο. Έχοντας ταξιδέψει με καράβι πολλές φορές δεν γνώριζα κανένα τέτοιο εισιτήριο. Έλεγξα το εισιτήριο του αργότερα και έμοιαζε ίδιο με το δικό μου εκτός από το ότι ταξίδευε από τη Λέσβο. Έπειτα είπα “σταματήστε να τους φωνάζετε και μιλήστε τους όμορφα και με σεβασμό”. Φάνηκε να υποχωρεί και τους είπε ότι μπορούσαν να μείνουν στην περιοχή όπου καθόμουν. Καταλαβαίνω κάποια Φαρσί και έτσι μπόρεσα να ακούσω τον πατέρα να λέει στη σύζυγο του “αγοράσαμε επίσης εισιτήριο και με χρήματα, γιατί μας φέρονται με αυτό τον τρόπο;”

  12. Δεν ήταν όλοι αρκετά σίγουροι για να το τολμήσουν αλλά μερικοί το έκαναν κι κάθισαν στη γωνία μου, ενώ ο υπάλληλος μας κοίταξε θυμωμένα για λίγο κι έπειτα φάνηκε να ηρεμεί.

Αυτός είναι μόνο ο λόγος μου και οι εμπειρίες μου και ίσως δεν είναι όλα τα ταξίδια ίδια.

Θα ήθελα να ρωτήσω τη Blue Star Ferries αν είναι αυτή πολιτική από τους διευθυντές σας ή είναι μια πολιτική από το προσωπικό της ομάδας αυτού του ταξιδιού ή είναι κυβερνητική πολιτική; Ποιά είναι η δικαιολογία σας για το διαχωρισμό των προσφύγων/εγχρώμων και Ελλήνων/λευκών ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι τα ανθρώπινα όντα αλήθεια τόσο διαφορετικά;

Δεν  μπορούσα να κάνω πολλά χωρίς να θέσω τον εαυτό μου ή τους άλλους σε κίνδυνο, αλλά έχω πάρει μερικά βιντεο μυστικά για να δείξω τι συνέβη στην κορυφή των ανελκυστήρων και μερικά από όσα έχω γράψει εδώ. 

Ωστόσο υπάρχουν δύο στιγμιότυπα από τα βίντεο. 

Διαφορετικά δεν θα δημοσιεύσω τα βίντεο εδώ.

Τα έχω υποβάλλει σε μια ΜΚΟ Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Αθήνα, η οποία ανέλαβε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων και θα χρησιμοποιήσουν τη μαρτυρία μου για να υποβάλουν μήνυση.

Είχατε παρόμοιες εμπειρίες στο πλοίο κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ή νωρίτερα;”
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πειθαρχική δίωξη εναντίον του εκπαιδευτικού Τζεμαλή Μηλιαζίμ για αναρτήσεις υπέρ των προσφύγων

Ο καπιταλισμός τρελάθηκε; Του Χρήστου Λάσκου