Στο Σεντ-Λούις θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας, 10:00 τοπική ώρα) η δημόσια κηδεία του του 18χρονου Μάικλ Μπράουν που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στο Μιζούρι προ δύο εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Μπράουν, έβγαινε άοπλος από ένα κατάστημα με οινοπνευματωειδή όταν δέχθηκε έξι σφαίρες από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον. Αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε στην κατοχή του ένα πακέτο τσιγάρα που είχε κλέψει. Ορκωτό δικαστήριο του Σεντ-Λούις αναμένεται να αποφασίσει αν υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του αστυνομικού.
Ο φίλος του 18χρονου που βρισκόταν στο σημείο κατέθεσε πως π νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του όταν είδε τον αστυνομικό ενώ άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο του αστυνομικού.
Η δολοφονία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων ενάντια στη φυλετική βία και το ρατσισμό από την αστυνομία.
Τη Κυριακή, διαδηλωτές, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρία στη μνήμη του 18χρονου, παρουσία των γονιών του Μάικλ Μπράουν αλλά και του πατέρα του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άλλου νεαρού Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2012 στη Φλόριντα από φρουρό συνοικίας.
Επίσης το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Staten Island της Νέας Υόρκης, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία εναντίον αφροαμερικανών πολιτών. Οι διαδηλωτές ζ’ητησαν να επιβληθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του Eric Garner, ενός 47χρονου αφροαμερικανού που στραγγαλίστηκε από αστυνομικό στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο.
“Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη” φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ σήκωναν τα χέρια ψηλά φωνάζοντας “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε!”, μνημονεύοντας έτσι και το θάνατο του Μάικλ Μπράουν.
Τέλος η πορεία που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα #WeWillNotGoBack, συγκέντρωσε πάνω από 3000 πολίτες.
