Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη του Γιάννη Δελή, υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτούς τους σχεδιασμούς και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη ματαίωσή τους, χωρίς να περιμένουμε “δημοψηφίσματα”. Στην αντίληψή μας, τα Λιμάνια και το Νερό αποτελούν λαϊκή περιουσία, που τα έχουμε πληρώσει διπλά και τριπλά και στη φάση κατασκευής και στη χρήση. Παλεύουμε για δωρεάν υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας και είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους συνδυασμούς.
Η προώθηση αυτών των επιλογών δεν αποτελεί διαχειριστικό ζήτημα αλλά βαθιά πολιτικό. Πηγάζει από τους στρατηγικούς άξονες της ΕΕ, που αποτυπώνονται στις βασικές της συνθήκες (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κλπ) και εξειδικεύονται μέσα από τον Καλλικράτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αποτελούν ένα μέσο ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα τεράστια κεφάλαια που το προηγούμενο διάστημα, σε περίοδο ανάπτυξης, συσσώρευσαν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Συνοδεύονται πάντα από τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, από αυξήσεις τιμών που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.
Για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με τη μορφή της μετοχικής εταιρείας και της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει από το 1999. Είναι αυτή η ΕΥΑΘ που χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα, που έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που αφήνει ασυντήρητο το δίκτυο. Και εδώ έχει αξία να επισημάνουμε ότι πολλοί που σήμερα ανεβαίνουν στα κεραμίδια για αυτές τις εξελίξεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους, είτε με την αποδοχή της λογικής αυτής είτε με την εφαρμογή της στους δήμους όπου είναι επικεφαλής.
Το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μία «αποψίλωση» του προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας. Τι στάση θα κρατήσετε σε σχέση με την επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό των δήμων;
Καταρχήν, ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή που δεν έκανε το παραμικρό για να προστατεύσει το προσωπικό του δήμου από αυτές τις εξελίξεις, που έχει αντικαταστήσει μόνιμο προσωπικό με συμβασιούχους κρατώντας τους σε ομηρία, που παραχωρεί λειτουργίες σε εργολάβους (πράσινο, μηχανουργείο) αφήνοντας χωρίς αντικείμενο εργασίας τους εργαζόμενους και άρα τους καθιστά υποψήφιους για διαθεσιμότητα. Εμείς από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ενάντια στις διαθεσιμότητες και απαιτήσαμε: καμιά διαθεσιμότητα – καμιά απόλυση. Παράλληλα, ζητάμε εδώ και τώρα τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες των δημοτών για άθληση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, πρόνοια, παιδεία. Και σε όσους θα σπεύσουν να πουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν, απλά θα θυμίσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν τίποτα για να διεκδικήσουν τους παρακρατηθέντες πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντί αυτού, επέβαλαν επιπλέον φορολογία στα λαϊκά στρώματα.
Στα μεγάλα προβλήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εάν εκλεγείτε, είναι αυτό της καθαριότητας. Ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των σκουπιδιών σύμφωνα με το πρόγραμμά σας;
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω και σε αυτο το ζήτημα. Επιγραμματικά να αναφέρω την ανάγκη για χωροθέτηση τουλάχιστον ενός ακόμη ΧΥΤΑ και την επισκευή – συντήρηση των υπαρχόντων, την προώθηση διαλογής στην πηγή με παράλληλη δημιουργία μονάδων μηχανικής επεξεργασίας και βιοσταθεροποίησης και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές προδιαγραφές, την προστασία του περιβάλλοντος και των λαϊκών στρωμάτων, τη σύνταξη σύγχρονου κανονισμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων με άμεση έναρξη των απαραίτητων έργων, την ασφαλή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την προώθηση της καρκινογόνας καύσης (ΣΜΑ Ευκαρπίας) και στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσω ΣΔΙΤ ή πλήρους παραχώρησης. Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, περιλαμβάνοντας και την ανακύκλωση, να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, σε μόνιμη βάση. Είμαστε καθολικά αντίθετοι στην ομηρία των εργαζόμενων με τις ολιγόμηνες συμβάσεις.
Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Θεσσαλονίκης ζει κάτω από το όριο της φτώχιας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα πάρετε αν εκλεγείτε δήμαρχος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;
Τα αντιλαικά μέτρα εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια. Η πολιτική που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα έχει πιο βαθιές ρίζες. Είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, που σε περίοδο ανάπτυξης και πολύ περισσότερο σε περίοδο κρίσης, τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, παραχωρεί προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Όσα βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ που ακριβώς επιχειρεί να προστατεύσει τα μονοπώλιά της από την απώλεια θέσεων στο διεθνή ανταγωνισμό, σε βάρος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Και αυτό σημαίνει μέτρα που εξαθλιώνουν τις λαϊκές μάζες και τις επιστρέφουν στο μεσαίωνα. Ένας δήμαρχος, κατά τη δική μας αντίληψη, δεν μπορεί από τη μια να προωθεί όλα αυτά τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο και να παριστάνει το φιλάνθρωπο. Η λαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα: στην εξασφάλιση στέγης για τον άστεγο, τροφής και δομών που να ανακουφίζουν, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για λαϊκή στέγη, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία και παιδεία, για δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές σε αθλητισμό, πολιτισμό. Όλα αυτά δεν αποτελούν βέβαια ευθύνες μιας δημοτικής αρχής, ωστόσο η στάση απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και η πάλη στο πλευρό του λαϊκού κινήματος αποτελούν απόδειξη της ενότητας λόγων και έργων. Για αυτό το λόγο, η εκλογή ενός κομμουνιστή δημάρχου, αποτελεί μία συμβολή του λαού στην ίδια του την πάλη για καλύτερες μέρες, για να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.
Ποια πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη κατά την άποψή σας και γιατί;
Για μας “πόλη-πρότυπο” είναι η πόλη στην οποία οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες αναπτύσσουν την πάλη τους ενάντια στην ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, τη φοροαφαίμαξη, την κατάργηση κρίσιμων για τα λαϊκά στρώματα λειτουργιών και την επέκταση της ανταποδοτικότητας σε αυτές (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, χαράτσια κ.ά), την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μια πόλη με υποδομές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες (αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής προστασίας, αθλητικές – πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αστικές συγκοινωνίες).
“Πόλη- πρότυπο” είναι η πόλη στην οποία ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, που βάζουν φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που περνάει μέσα και από τους δήμους και τις περιφέρειες. Μιας πολιτικής που εκπορεύεται από τον “Καλλικράτη” και αποτελεί την εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.