Φράχτης στην Νέα Παραλία à la πλωτό φράγμα στο Αιγαίο

Από την Τρίτη 31 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ ένα νέο μέτρο περιορισμού των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον η Νέα Παραλία μετατρέπεται σε «no man's land» από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί για τις καθημερινές και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και του περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και επικυρώθηκε από τον νέο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιά. Το πρόστιμο απλα και μόνο για τη φυσική παρουσία ανέρχεται στο γνωστό 150ευρο.

Από το πρωινό της Τρίτης, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να απλώνουν τα γνωστά κάγκελα που βλέπουμε στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις «εισόδους» της Νέας Παραλίας, σαν να πρόκειται για κάποιον καθορισμένο χώρο που μπορείς όντως να αποκλείσεις την πρόσβαση σε αυτόν.

Φαντάζομαι κανένας δεν θα τολμήσει να πατήσει το πράσινο για να περάσει στον «απαγορευμένο» χώρο και να βγάλει βόλτα ένα κατοικίδιο ή να περπατήσει λίγο για να ξεσκάσει από τον πολυήμερο εγκλεισμό.

Η εκτέλεση του μέτρου με μια πρώτη ματιά θυμίζει τη λογική του πλωτού φράχτη των 2,7 χιλιομέτρων ανοιχτά της Λέσβου σε ένα μέτωπο δεκάδων μιλίων· μια κίνηση εντυπωσιασμού της εικόνας κατ' αρχήν, αλλά που εξυπηρετεί το βασικοτερο σκοπό της: την ενσωμάτωση του φόβου και την εμπέδωση, μέσα και από τη σωρεία των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν και επικούρησαν στη λήψη του μέτρου, της αντίληψης του βάρους της «ατομικής ευθύνης». Όλοι και όλες, «εμείς», φταίμε γιατί δεν καθίσαμε φρόνιμα όταν μας κουνούσε καθημερινά στις 6 το δάχτυλο ο αυστηρός δάσκαλος απο τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και τώρα είναι αναγκασμένοι να μας τιμωρήσουν με «βαριά καρδιά». Πρέπει να προστατευτούμε από τον κορονοϊό και, απ' ότι ακούμε, φάινεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των εαυτών μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, με το κίνημα «δεν κολλάω» που εμπνεύστηκε ο δήμαρχος της πόλης χθες στην ΕΡΤ.

 

Το φταίξιμο πέφτει πάντα πάνω μας:

Φταίμε όλοι εμείς για την απουσία μέσων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.

Φταίμε όλοι εμείς για το απαξιωμένο και υποστελεχωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Φταίμε όλοι εμείς γιατί δεν συμφωνούμε με αντιεργατικά μέτρα που περνούν μέσα στην αναμπουμπούλα.

Σε λίγο, θα φταίμε όλοι εμείς για τους στοιβαγμένους σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες που θα νοσούν μαζικά.

 

Ίσως το #Μετα_θα_λογαριαστούμε να πέφτει λίγο αργά...

 

Νικόλαος Χαρταετός