Έβαλαν πρόσφυγες να καθαρίσουν παραλία μετά από πλημμύρα και τους βάφτισαν «εθελοντές»

Τη χρήση «εθελοντών» προσφύγων από τη Δομή της Μαλακάσας, για τον καθαρισμό της παραλίας Μαρκόπουλου, από τα φερτά υλικά της πλημμύρας στο Μπούρτζι και το Βασιλικό Χαλκίδας, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού.

Αναφέροντας ότι ήδη ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου διαχώρισε τη θέση του, χαρακτηρίζοντας με δήλωση του την ενέργεια «ατυχή», οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού, σημειώνουν ότι «στήνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή σας, μια απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου φάμπρικα δουλεμπορίου όπου οι πρόσφυγες θα αξιοποιούνται σαν σύγχρονοι είλωτες ώστε σήμερα να καθαρίζουν "εθελοντικά" την παραλία, αύριο μπορεί να συμμετέχουν "εθελοντικά" σε εκχιονισμούς, στην πυροπροστασία, στην καθαριότητα και ποιος ξέρει που αλλού».

Παράλληλα, απευθύνουν στο «δήμαρχο Ωρωπού τα ερωτήματα:

Ποιανού φορέα ήταν η πρωτοβουλία να μεταφερθούν "εθελοντικά" πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας στην παραλία Μαρκοπούλου για τον καθαρισμό της;

Κάτω από ποιους όρους πραγματοποιήθηκε αυτό;

Τι θέση παίρνετε για αυτήν την απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των προσφύγων - μεταναστών;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή της Μαλακάσας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες συντεταγμένα στην παραλία Μαρκοπούλου, παρόντος του διοικητή της δομής κ. Χαράλαμπου Χρήστου και του προέδρου της ΔΚ Νέων Παλατίων και εκλεγμένου με την παράταξη σας κ. Γεώργιου Δεληγιάννη, να εκτελούν εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από τα φερτά υλικά της φονικής πλημμύρας στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, που κόστισε τη ζωή σε οχτώ συμπολίτες μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και με απόφαση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και της σημερινής της ΝΔ παραμένουν στην περιοχή μας εγκλωβισμένοι, να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες περιμένοντας μήνες ώσπου να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από την υπηρεσία ασύλου ώστε να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες τελικού τους προορισμού.

Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η έλλειψη ακόμη και των πιο στοιχειωδών υποδομών για την παραμονή τους δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες τόσο για αυτούς και τις οικογένειες τους όσο και για τους κατοίκους της Μαλακάσας που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή μας. Για αυτό και έχουμε απευθυνθεί τόσο σε εσάς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, χωρίς δυστυχώς να έχει γίνει το παραμικρό.

Όμως η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών χωρίς τη θέληση τους στην περιοχή μας αξιοποιείται ώστε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως "τσάμπα" εργατική δύναμη για υπηρεσίες που είναι ευθύνη τόσο του κράτους όσο της Περιφέρειας και του Δήμου που για τη διεκπεραίωση τους απαιτείται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Για τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου μας κ. Ανδρέας Γαζβινιάν διαχώρισε τη θέση του, χαρακτηρίζοντας με δήλωση του την ενέργεια ατυχή.

Στήνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή σας, μια απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου φάμπρικα δουλεμπόριου όπου οι πρόσφυγες θα αξιοποιούνται σαν σύγχρονοι είλωτες ώστε σήμερα να καθαρίζουν "εθελοντικά" την παραλία, αύριο μπορεί να συμμετέχουν "εθελοντικά" σε εκχιονισμούς, στην πυροπροστασία, στην καθαριότητα και ποιος ξέρει που αλλού.

Σας ρωτάμε:

Ποιανού φορέα ήταν η πρωτοβουλία να μεταφερθούν "εθελοντικά" πρόσφυγες και μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας στην παραλία Μαρκοπούλου για τον καθαρισμό της;

Κάτω από ποιους όρους πραγματοποιήθηκε αυτό;

Τι θέση παίρνετε για αυτήν την απάνθρωπη και άνευ προηγουμένου εκμετάλλευση των προσφύγων - μεταναστών;».

*Φωτογραφία αρχείου