Επιστολή απόγνωσης των ανθρώπων του Πολιτισμού

Σε απόγνωση παραμένουν οι εργαζόμενοι του Πολιτσιμού και για ακόμα μία φορά τονίζουν ότι είναι «απελπισμένοι». «Το δεύτερο, ολικό lockdown, έρχεται ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας» υπογραμμίζεται σε επιστολή της ΠΟΘΑ προς τους uπουργούς Πολιτισμού, Εργασίας και Οικονομικών.

Παράλληλα στην επιστολή τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, θέτουν την επιτακτική ανάγκη να μπορέσουν να αποζημιωθούν και να στηριχθούν όλοι  οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού που δεν μπορούν να εργαστούν.

Υπογραμμίζουν πως τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους δεν σταματούν σε ένα επίδομα 534€, «που έχει αφήσει ακάλυπτο σχεδόν το σύνολο του κλάδου για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο», προσθέτοντας πως «το δεύτερο, ολικό lockdown, έρχεται ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο χώρος μας είναι απελπισμένος», τονίζουν και ζητούν:

-Την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που (θα) συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Πολιτιστικούς Φορείς.

-Να προχωρήσουν άμεσα οι πιστώσεις των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

-Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών και εντάχθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. «Είναι δεδομένες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την εξαρχής προβληματική λειτουργία του Μητρώου και την μόλις μετά τις 15 Οκτωβρίου συμπλήρωσή του με ειδικότητες, και κυρίως για την παλινωδία στην στοχοθεσία του. Ενώ ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο και ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλαος Γιατρομανωλάκης έλεγαν πως δεν θα είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, τελικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά».  

-Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο.  

-Να γίνει αυτόματη επέκταση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αλλά και για όσο διάστημα θα είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας.  

-Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι και της μείωσης ενοικίου.

-Να γίνει αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ και όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος και εξώσεων.

-Να δοθεί επίδομα θέρμανσης.

-Να γίνει χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους για όσο διάστημα είναι κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι.

-Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για εργαζόμενους στον πολιτισμό το 2020.

-Να εξασφαλισθούν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού, να γίνει άμεση στήριξη των Οργανισμών Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση, λόγω της ολοκληρωτικής παύσης εσόδων από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που αφορούν στη δημόσια εκτέλεση. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση, όπως πράττουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το εθνικό τους ρεπερτόριο, να στηρίξει ουσιαστικά τους Έλληνες καλλιτέχνες, την ουσιαστική στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με ποσοστώσεις»  

-Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία τους και μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της ειδικότητας να επιδοτηθούν με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

Στην επιστολή σημειώνεται η ύπαρξη καταγγελιών «για παραρτήματα ΟΑΕΔ, τα οποία αρνούνται να εγκρίνουν το εποχικό επίδομα με αιτιολογία ότι υπάρχει απόλυση. Επίσης, απορρίπτουν δικαιούχους από το εποχικό επίδομα γιατί έχουν συγκέντρωση ενσήμων από διάφορες ειδικότητες του κλάδου μας, μη συμπληρώνοντας ωστόσο τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων ανά ειδικότητα που θα τους επιτρέψει να το πάρουν».