in

Εφημερίδα Μακεδονία: Υπερ της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας οι πολίτες

Έρευνα που διεξήγαγε στα μέσα της εβδομάδας η εταιρεία ερευνών «Palmos Analysis» για λογαριασμό του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης δημοσίευσε χθες η Εφημερίδα Μακεδονία.

“Υπέρ της κατασκευής των απαραίτητων έργων, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων και συνεπακόλουθα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης” αναφέρει το ρεπορταζ που επιμελείται ο Ν. Ηλιάδης.

Ταυτόχρονα στα συμπεράσματα της έρευνας προστίθεται το κενό ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα με το 56% να δηλώνουν «λίγο έως καθόλου» ενημερωμένοι.

Η εν λόγω έρευνα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει: “Το κενό ενημέρωσης που διαπιστώνεται στην παρουσίαση της έρευνας για το ΣΜΑ Ευκαρπίας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (21/7/2013), αλλά και η στρεβλή, παραπλανητική και μονομερής  ενημέρωση  που συστηματικά προωθείται, οφείλεται σε διαχρονικές πολιτικές επιλογές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και  ΔΗΜΑΡ, για λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων με περιβαλλοντικές και οικονομικές επιβαρύνσεις, ερήμην της κοινωνίας”.

“Τα ερωτήματα που δεν τίθενται στην  έρευνα και δεν απαντώνται απ’ αυτήν αλλά και  από τους κ. Δανιηλίδη και Γεράνη  είναι :
•    Γιατί υποβαθμίζεται συνειδητά και συστηματικά η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η κομποστοποίηση και αντιθέτως προωθούνται τα πανάκριβα εργοστάσια επεξεργασίας  σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου;  
•    Αν γινόταν ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ποιας δυναμικότητας ΣΜΑ θα απαιτείτο;
•    Ποια είναι τα διαφυγόντα έσοδα των Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)  από τη μη υλοποίηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;
•    Ποια θα είναι η οικονομική επιβάρυνση των δημοτών-πολιτών  απ’ αυτόν το σχεδιασμό, (στα δημοτικά τέλη, στη συμμετοχή του Δημοσίου με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους πόρους του ΕΣΠΑ), στην κατασκευή και λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης  RDF ή SRF;
•    Μπορεί να βελτιωθεί-αυξηθεί  η ανακύκλωση  και η κομποστοποίηση, όταν θα υπογραφούν συμβάσεις ΣΔΙΤ με τους ιδιώτες , με δεσμεύσεις συμβασιοποιημένων  ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων και δευτερογενούς καυσίμου, διάρκειας 27 ετών;
•    Γιατί δεν ξεκινά η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που αντίκειται κατάφωρα και καταστρατηγεί την Οδηγία 98/2008 για τη διαχείριση απορριμμάτων;” προσθέτει.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

ΠΑΜΕ: Συγκέντρωση στις 19.00 στην Ομόνοια