Απόφαση για τη μετεγκατάσταση μόλις 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα, βρέθηκε μετά την αντίδραση της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας γύρω από την πρόταση που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. των 28.
Oι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να άρουν όμως το συνολικό αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.
Η απόφαση για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων καθιερώνει προσωρινό και κατ’ εξαίρεση μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων από τις δύο χώρες σε άλλα κράτη – μέλη. Αφορά δε πρόσφυγες που έχουν φθάσει ή θα φθάσουν σε Ιταλία και Ελλάδα από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε ενθουσιασμένος για την απόφαση, η οποία κατά τον ίδιο αποτελεί σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι μηχανισμοί έγκρισης ή άρνησης αιτημάτων για άσυλο σε Ελλάδα και Ιταλία θα μπορούν πλέον να εργαστούν ταχύτερα.
Τα κράτη – μέλη τα οποία συμμετέχουν στον μηχανισμό θα λάβουν κοινοτικούς πόρους ύψους 6.000 ευρώ ανά πρόσφυγα ο οποίος θα μετεγκαθίσταται. Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας δεν έλαβαν μέρος στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.
Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα, βρέθηκε μετά την σύγκρουση των χωρών γύρω από την πρόταση που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων –αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες– σε όλες τις χώρες. Αφήνει ανοιχτό όμως προς συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή τους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.
«Δεν φτάσαμε στη συμφωνία που θέλαμε» δήλωσε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και να αυξήσουν την βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Τουρκία και άλλες χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον εμφύλιο στη χώρα τους.
Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επισημοποιήσουν σύντομα μια λίστα «ασφαλών κρατών» των οποίων οι υπήκοοι δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο κάτω από συνήθεις καταστάσεις.
Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC