in

Διεθνής Διάκριση και πρώτο βραβείο για την σκηνοθέτη της ΕΡΤ3, Κυριακή Μάλαμα

Διεθνής Διάκριση και πρώτο βραβείο για την σκηνοθέτη της ΕΡΤ3, Κυριακή Μάλαμα

Διεθνής Διάκριση και πρώτο βραβείο για την σκηνοθέτη της ΕΡΤ3, Κυριακής Μάλαμα για την ταινία “Ξένη χώρα” από τη σειρά “Μια κληρονομιά”, σε σενάριο Φανής Τουπαλγίκη.

Στην πατρίδα τους, η ελληνική Κυβέρνηση τους τιμώρησε απολύοντας τους μαζί με δυόμισι χιλιάδες ακόμη συναδέλφους τους, της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3.

Στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες η πολυβραβευμένη σκηνοθέτης της ΕΡΤ3 Κυριακή Μάλαμα κατέκτησε μία ακόμη διεθνή διάκριση για την σειρά ντοκιμαντέρ Μία Κληρονομιά που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ3. Κατέκτησε το πρώτο Βραβείο Οδυσσέας του LONDON GREEK FILM FESTIVAL στην κατηγορία Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ. 

Πρόκειται για μία σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ, δείγματα εξαιρετικής ευαισθησίας και τηλεοπτικής καταγραφής, ενταγμένα στην παράδοση που είχε δημιουργήσει η ΕΡΤ3 στην παραγωγή Ντοκιμαντέρ που κοσμούν την ελληνική φιλμογραφία.

Η ταινία “Ξένη χώρα” από τη σειρά ντοκιμαντέρ Μία Κληρονομιά που διαγωνίστηκε μαζί με δεκάδες ακόμη δημιουργούς στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον έγκυρα και με διεθνή φήμη διαγωνιστικά φεστιβάλ. Διοργανώθηκε για έκτη χρονιά και φέτος το θέμα ήταν η καταγραφή μέσα από την κινηματογραφική τέχνη, των θεμάτων που συγκροτούν την σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.

Η Κυριακή Μάλαμα ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο μεταφέροντας στους συναδέλφους της που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ των Ελληνικών Φιλμ, και την προσδοκία των ανθρώπων της 7ης Τέχνης να ανατραπεί η αντιδημοκρατική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Λουκέτο που έπληξε και πλήττει τους έλληνες δημιουργούς, στερώντας την αρωγή της ΕΡΤ στον ελληνική κινηματογράφο και την Ελληνική παραγωγή Ντοκιμαντέρ. 

Για πολλά χρόνια η ΕΡΤ3, με εξαιρετικά ταλαντούχους συνεργάτες και συντελεστές,  συμμετείχε συστηματικά και επίμονα στην προσπάθεια το ελληνικό ντοκιμαντέρ να αποκτήσει υπόσταση και προοπτική στην σκληρή αγορά του θεάματος. Εντασσόμενο σε μία πρωτοβουλία που εκτός της Θέασης θα συνεισέφερε στην πολιτιστική δημιουργία της χώρας. Αξίες που γκρεμίστηκαν με αυταρχισμό και βιαιότητα λόγω της Παγκοσμίως καταδικαστέας απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει σε λίγα λεπτά την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Δεν ήταν τυχαίο που η Κυριακή Μάλαμα, έχει βραβευτεί για την προσφορά της στην τέχνη του Ντοκιμαντέρ, έχει αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αρκετές ακόμη διακρίσεις για την ποιότητα των ντοκιμαντέρ που υπέγραψε στην ΕΡΤ3.

Η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα, αναφέρθηκε καθ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ του Λονδίνου στον συγκινητικό αγώνα των συναδέλφων της στην Ελεύθερη ΕΡΤ και ΕΡΤ3 που εδώ και 4 μήνες παράγουν υψηλής επαγγελματικής ποιότητας πρόγραμμα. Κομμάτι αυτής της προσπάθειας και η ίδια, δεν παρέλειψε να αφιερώσει αυτό το βραβείο στους «αδικοχαμένους» συναδέλφους της. Την Γιάννα της ΕΡΤ3 που έβαλε τέλος στην ζωή της και τον  Αχιλλέα, υποστηρικτή των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα θα προβληθούν οι ταινίες που κατέκτησαν τα πρώτα βραβεία του Φεστιβάλ του Λονδίνου καθώς επίσης θα απονεμηθούν τα βραβεία Οδυσσέας σε όσους δημιουργούς δεν κατάφεραν να παραστούν στο Λονδίνο.

Η ΕΡΤ3 συμμετείχε με τέσσερις παραγωγές της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Εκτός από το ντοκιμαντέρ «Ξένη Χώρα» (FOREIGN LAND), επίσης τα :  «Ενθύμιον Θεσσαλονίκης» (Remembrance of Thessaloniki), «Οι μεγάλες μεταμορφώσεις- Όψεις της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα» (Major Transformations of Thessaloniki in the Early Decades of the Twentieth Century) και «People tell the story» από τη σειρά «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης».

«ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ» από τη σειρά «Μια κληρονομιά»

– Κι όπου πηγαίναμε φώναζαν δεν θέλουμε πρόσφυγες πριν κατέβουμε γιατί φτωχιά ήταν κι η Ελλάδα. Μόλις είχε βγει απ’ τον πόλεμο.

Οι πρόσφυγες αφηγούνται ιστορίες, όπως τις θυμούνται χρόνια μετά, να φτάνουν στην Ελλάδα πεινασμένοι και ξυπόλητοι, όπως οι σημερινοί πρόσφυγες παντού στον κόσμο. Τους αποδεκατίζουν το κρύο και οι αρρώστιες. Οι τουρκόφωνοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τα κρατικά όργανα από την παλιά Ελλάδα. Στην εβραϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης αισθάνονται αμήχανα. Πολλοί φεύγουν στα χωριά χωρίς να έχουν ιδέα από αγροτικές δουλείες. Οι πάλαι ποτέ αστοί που κατάντησαν πρόσφυγες σαστίζουν με τη φτώχεια της “Ψωροκώσταινας”. Όλοι λένε πως οι γονείς τους επιθυμούσαν να γυρίσουν πίσω και πως έφυγαν από τη ζωή με αυτό τον καημό. Ένας σύγχρονος θεατής παρακολουθεί τις αφηγήσεις τους. Προβληματίζεται, αναρωτιέται και μοιράζεται τα πάθη τους ταξιδεύοντας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. 

Ερμηνεία: Φάνης Μουρατίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Φανή Τουπαλγίκη, Θεόδωρος Τσέπος

Διεύθυνση φωτογραφίας- κάμερα: Γιάννης Παρίσης

Διεύθυνση φωτογραφίας- κάμερα στην πλατεία Συντάγματος: Κώστας Σταματίου

Μοντάζ: Σόνια Μπρέλου

Ήχοληψία: Δημήτρης Κούφτας

Πρωτότυπη μουσική: Πέτρος Μάλαμας

Τραγούδι: Σωκράτης Μάλαμας

Ενδυματολόγος – Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Ιωάννα Μάμαλη

Μακιγιάζ: Ειρήνη Μακιού

Ηλεκτρολόγος: Θεόδωρος Νούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί η κεντροαριστερά να συστήσει νέο κόμμα εξουσίας;

Εκδήλωση: “Το νερό ως κοινό αγαθό: από τη θεωρία στην πράξη”