Διαμαρτυρία καθαριστριών στο υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας επί της οδού Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας καθαρίστριες του Δρομοκαϊτείου, του Αττικού, του Έλενας Βενιζέλου αλλά και του νοσοκομείου Κέρκυρας.

Όπως σημειώνουν, οι εργαζόμενες μένουν στον αέρα καθώς μέχρι το τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους μετά από χρόνια, ενώ πολλές βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη και θα είναι δύσκολο να βρουν εργασία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχει συναντήσει τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνη, και ανέφερε πως ο ίδιος προχώρησε σε δεσμεύσεις, αλλά η εγκύκλιος στα νοσοκομεία δεν επιλύει τα προβλήματα, καθότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. 

Η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι «με την ισχνή μοριοδότηση της εμπειρίας που προβλέπεται οι μισές και πλέον καθαρίστριες που εργάζονται πολλά χρόνια θα χάσουν τις θέσεις τους όπως συνέβη σε άλλα Νοσοκομεία που διενεργήθηκαν διαγωνισμοί.

»Στο Δρομοκαϊτειο δουλεύουν σπαστά ωράρια πρωί- απόγευμα, είναι μία καθαρίστρια για τρία Νοσηλευτικά τμήματα λόγω έλλειψης κονδυλίων στο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, δίνουν καθημερινά τη ζωή τους, αποτελούν μέλη των θεραπευτικών ομάδων και τώρα τους πετάνε στο δρόμο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι «διοικήσεις Νοσοκομείων προσπαθούν να ενεργοποιήσουν διαγωνισμούς οι οποίοι διενεργήθηκαν προηγούμενα έτη δεν προσελήφθησαν οι επιτυχόντες και τώρα που έληξαν ή λήγουν οι συμβάσεις που προέβλεπαν οι διαγωνισμοί θυμήθηκαν οι Διοικητές να καλέσουν τους επιτυχόντες».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «η ενεργοποίηση των εν’ λόγω διαγωνισμών είναι παράνομη καθότι έληξαν οι προθεσμίες. Με τους εν λόγω διαγωνισμούς απολύθηκε η πλειοψηφία των καθαριστριών που εργάζονται τώρα, καθότι δεν ελήφθη υπ΄’ όψιν η προϋπηρεσία τους για ρουσφετολογικούς λόγους.

»Άλλα Νοσοκομεία είχαν σύμβαση εργασίας με καθαρίστριες έως 31.12.2019 και δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να μπορούν να πραγματοποιήσουν νέο διαγωνισμό το έτος 2020».

Τα αιτήματα

«Ζητάμε

• Αύξηση της μοριοδότησης της εμπειρίας
• Ενιαίο διαγωνισμό ανά ΥΠΕ με εκδίωξη των εργολάβων
• Νέοι διαγωνισμοί διετίας
• Αύξηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για την πρόσληψη επαρκούς αριθμού καθαριστριών, υπαλλήλων εστίασης και φύλαξης».