Διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα δουλέμπορου στο Μπρίστολ (βίντεο)

Διαδηλωτές στο Μπρίστολ αποκαθήλωσαν το άγαλμα δουλεμπόρου του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πόλη.

Ο Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μπρίστολ το 1636, υπηρξε μέλος της Βασιλικής Αφρικανικής Εταιρείας (Royal African Company), η οποία μετέφερε περίπου 80.000 παιδιά, γυναίκες και άντρες από την Αφρική στην Αμερική, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως δούλοι από τους Βρετανούς αποίκους. Λίγο πριν τον θάνατο του, το 1721, ο Κόλστον δώρισε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες και το όνομα του βρίσκεται σε δρόμους, μνημεία και κτίρια της αγγλικής πόλης.

«Αυτός ο άνδρας ήταν δουλέμπορος. Υπήρξε γενναιόδωρος προς το Μπρίστολ, αλλά το έκανε στην πλάτη των σκλάβων κι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προσβολή για τους πολίτες του Μπρίστολ», σχολίασε ένας διαδηλωτής, ο 71χρονος Τζον Μακάλιστερ, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

 

Μετά την πτώση του αγάλματος στο έδαφος, ένας διαδηλωτής φωτογραφήθηκε με το γόνατο του στον λαιμό του Κόλστον, παίρνοντας τη στάση του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, όταν πίεζε δολοφονικά στο ίδιο σημείο τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ. Ακολούθως, οι διαδηλωτές περιέφεραν και «διαπόμπευσαν» το μπρούντζινο άγαλμα στους δρόμους της πόλης και τελικώς το έριξαν στα νερά του λιμανιού.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν έρευνα σχετικά με την αποκαθήλωση και τον βανδαλισμό του αγάλματος από τους διαδηλωτές.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στους δρόμους του Μπρίστολ.