in

Captain Phillips – Μία Αληθινή Ιστορία με Χιτσκοκικές Επιρροές, του Σωτήρη Πετρίδη

Captain Phillips – Μία Αληθινή Ιστορία με Χιτσκοκικές Επιρροές, του Σωτήρη Πετρίδη

Φτάνοντας πια προς τα τέλη Οκτωβρίου, το σινεφίλ κοινό περιμένει εναγωνίως τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην κούρσα των κινηματογραφικών βραβείων, με αποκορύφωμα τη βραδιά των Oscars. Πριν από λίγες ημέρες, μία από αυτές τις ταινίες, το Captain Phillips (2013), έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας, ενώ η ταινία ξεκίνησε τη διεθνή της πορεία περίπου πριν από ένα μήνα, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.  Η ιστορία της ταινίας βασίζεται στα αληθινά γεγονότα του 2009, όπου Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το κάτω από αμερικάνικη σημαία πλοίο MV Maersk Alabama με καπετάνιο τον Richard Phillips και αυτό το γεγονός αποτέλεσε την πρώτη πειρατεία αμερικάνικου πλοίου στα τελευταία διακόσια χρόνια. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Paul Greengrass, ενώ τον πρωταγωνιστικό και ομώνυμο ρόλο έχει ο Tom Hanks.

Η ταινία ήδη υμνείται από πολλούς για τις αδιαμφισβήτητες υποκριτικές ικανότητες του Hanks και υπάρχει μια βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει μία θέση στη χρυσή πεντάδα των υποψηφίων στην κατηγορία Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου των Oscars. Όντως, ο Hanks δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε έναν από τους πιο καλογραμμένους κινηματογραφικούς ρόλους της χρονιάς. Αυτό που θέλω να τονίσω, όμως, σε αυτό το κείμενο είναι η απίστευτη δουλειά που έκανε ο Greengrass μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά. Η ταινία διαρκεί 134 λεπτά, μέσα στα οποία το κοινό συνεπαίρνεται από το σασπένς και τη δομημένη αφήγηση, μην αφήνοντας τον θεατή λεπτό σε ησυχία.

Οι χιτσκοκικές επιρροές της αφήγησης είναι εμφανείς με το σασπένς, το ρυθμικό μοντάζ και τη μουσική να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή συναισθημάτων των θεατών. Και για όσους δεν γνωρίζουν το έργο του Alfred Hitchcock, αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα με τη βόμβα κάτω από το τραπέζι που ο ίδιος είχε πει όσο αφορά τον ορισμό του σασπένς. Δύο άνθρωποι μιλάνε και κάτω από το τραπέζι υπάρχει μία βόμβα. Αν το κοινό δεν ξέρει τίποτα και η βόμβα σκάσει, τότε έχουμε το συναίσθημα της έκπληξης. Αν όμως το κοινό ξέρει ότι η βόμβα θα σκάσει σε συγκεκριμένη ώρα και τη βλέπει από την αρχή με την αντίστροφη μέτρηση να κυλά, τότε θέλει να προειδοποιήσει τους χαρακτήρες, να γίνει κάτι να σωθούν, αυξάνοντας έτσι την αγωνία. Αυτό είναι το συναίσθημα του σασπένς. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε 15 δευτερόλεπτα έκπληξης ενώ στην άλλη περίπτωση, αυτή του σασπένς, 15 λεπτά αγωνίας.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και η αφήγηση στο Captain Phillips. 134 λεπτά αγωνίας με το κοινό να ανησυχεί για την τύχη, τόσο του χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Hanks, όσο και των υπολοίπων μελών του πληρώματος. Η ταινία έχει δουλευτεί αρκετά ώστε κάθε κομμάτι της να λειτουργεί σωστά, από τη μουσική μέχρι την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Μία ταινία που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει στην κούρσα των βραβείων που ξεκινάει σιγά-σιγά και μια ταινία που σίγουρα αξίζει να δείτε.

*Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Κινηματογράφου, ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είναι ο φασισμός ψυχολογική ασθένεια;

Παρουσίαση του «’55» του Θωμά Κοροβίνη