Απολύσεις, μειώσεις και εκ περιτροπής εργασία στην εταιρεία Beat

Δεκάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο, 13 στην Ελλάδα από την εταιρεία Beat καταγγέλλει η «Radicalit-Αγωνιστική Πρωτοβουλία στις τηλεπικοινωνίες και πληροφορική» τονίζοντας ότι όταν η εταιρεία διαφήμιζε το καθεστώς τηλεργασίας και η διοίκησή της δήλωνε ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα», αυτό που εννοούσε ήταν πως -αν χρειαστεί- τη ζημιά θα την πληρώσουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την Radicalit, ο CEO της «Google της Ελλάδας», Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε την Τρίτη σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για non-critical ρόλους, καθώς και “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών για όλους. 

«Η διοίκηση της εταιρείας προφασίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων. Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί; Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους: “τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας”.

Όσο για τη ζημία, οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν πως η εταιρεία «μόνο για το έτος που μας πέρασε, σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο “κόσμημα της Αθήνας” κτίριο Orbit, αλλά και γλιτώνει κάμποση φορολογία καθώς έχει για έδρα της την Αγγλία, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο CEO στη βουλή».

Είναι ηλίου φαεινότερο: η Beat όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως πρόφαση για αναδιαρθρώσεις και περικοπές που είχαν από καιρό σκοπό να κάνουν. Ο CEO της εταιρείας άλλωστε δήλωνε σε συνέντευξή του πριν από μόλις τρεις μέρες ότι “η εταιρεία μας έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσουμε για αρκετούς μήνες μέχρι να βγούμε από το τούνελ”. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας!» σημειώνει σχετικά η Radicalit σε ανακοίνωσή της.

Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για non-critical θέσεις

Η εταιρεία, σύμφωνα με την καταγγελία, εκμεταλλεύεται την διάταξη της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό με μονομερή εργοδοτική απόφαση. «Με άλλα λόγια, αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε critical και non-critical, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά(!) μήνες» αναφέρεται στην καταγγελία όπου επισημαίνεται ότι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε critical και non critical είναι «ό,τι πιο μισάνθρωπο έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες». «Όλοι οι συνάδελφοι έχουν υποχρεώσεις, παιδιά, οικογένειες, ενοίκια, έξοδα. Με ποιο κριτήριο ένας εργαζόμενος θεωρείται πιο σημαντικός από κάποιον άλλο;» διερωτούνται.

Όσο για τους υπόλοιπους που γλίτωσαν την εκ περιτροπής εργασία η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν “εθελοντικές” μειώσεις μισθού ξεκινώντας από 10% ενώ η προθεσμία που δόθηκε στους εργαζόμενου να απαντήσουν είναι σήμερα. «Τι ακριβώς θα πει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών δεν μας είπαν όμως. Τι σκοπεύουν να κάνουν με όσους συναδέλφους δεν δεχτούν την “εθελοντική” μείωση; Ας το πάρουν χαμπάρι ότι δεν πρόκειται να φορτωθούμε τα βάρη της πανδημίας στις πλάτες μας, και πόσο μάλλον εθελοντικά» δηλώνει η Πρωτοβουλία εκφράζοντας την στήριξη της στους εργαζόμενους. «Κανείς και καμία να μην υπογράψει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών. Έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά την κρίση τους δέκα χρόνια. Να πληρώσουν όσοι πλούτιζαν τόσο καιρό με τον δικό μας κόπο!».

«Οργανωνόμαστε συλλογικά για να νικήσουμε»

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της εταιρείας που στις 29 Μαρτίου έστελνε email εσωτερικά λέγοντας ότι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, για να διαψεύσει τα λεγόμενά της μόλις μια εβδομάδα αργότερα, απειλώντας με νέα έκτακτη αξιολόγηση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και πιθανές νέες απολύσεις.

Έχουμε όμως ο ένας τον άλλον, όπως οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας στην OpenBet που οργανώθηκαν συλλογικά και προχώρησαν σε κείμενο διαμαρτυρίας με ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών απέναντι στα ίδια ακριβώς μέτρα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι την προηγούμενη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η επαναπρόσληψη των μισών συναδέλφων και το πάγωμα των υπόλοιπων μέτρων. Ούτε βήμα πίσω από τα συμφέροντά μας!» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην γίνει καμία μείωση μισθού και εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.