Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου – Δεν συμμετέχει το ΕΚΘ

Απεργιακές κινητοποιήσεις διοργανώνουν αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, συνδικάτα και σωματεία με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού αναπτυξιακού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση.

Την απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος "ανάπτυξης" που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Στην απεργία καλεί και η ΕΔΟΘ με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Να σημειωθεί ότι στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) που καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους υπαλλήλους στον Δημόσιο Τομέα και να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Απεργία ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που επιχειρεί την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και την ισοπέδωση, απ' ότι απέμεινε, των υπολοίπων εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δε συμμετέχει στην απεργία καθώς είχε παραπέμψει την απόφαση για κινητοποιήσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή μια κίνηση που έχει καταγγελθεί ως προσπάθεια διάσπασης του εργατικού κινήματος. Έτσι, το ΕΚΘ προκήρυξε απεργία για τις 2 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι κλειστά.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι βασικό αίτημα αποτελεί η απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους».

Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό – αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο (24 Σεπτεμβρίου 2019) όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση και δεν θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ. Ως εκ τούτου τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές.