Απεργία και διαδηλώσεις στην Ινδία με περίπου 250 εκατ. συμμετέχοντες

Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα 10 μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, στην απεργία την Τετάρτη και στις πορείες στην Ινδία, αριθμός ρεκόρ στη σύγχρονη ινδική ιστορία.

Η χώρα συνταράσσεται εδώ και πολλές βδομάδες από διαδηλώσεις ενάντια στη νομοθεσία της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, που ουσιαστικά μετατρέπει τους μουσουλμάνους της Ινδίας σε πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων. Όπως όμως απέδειξε η χθεσινή απεργία, δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι που αντιδρούν στην κυβέρνηση, αλλά ένα τεράστιο κομμάτι εργαζομένων ανεξαρτήτως θρησκείας, απηυδισμένοι από το βάρος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων του Μόντι.

Όπως μεταφέρει η katiousa.gr, oι απεργοί μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ συνολικά οι μεταφορές και η βιομηχανία παρέλυσαν λόγω της τεράστιας συμμετοχής. Στα συνθήματα κυριάρχησαν αντικυβερνητικές αιχμές, αλλά και η διαμαρτυρία για το νέο νόμο περί υπηκοότητας. Μεγάλη οργή επικρατεί για τις τεράστιες φορολογικές παραχωρήσεις στο κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση στην άμυνα και τα ορυχεία της χώρας, τη διάσωση ιδιωτικών επιχειρήσεων με κρατικό χρήμα και την ατιμωρησία σε στελέχη και επιχειρηματίες κατηγορούμενων για διαφθορά. Στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης και την Κεράλα, διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) διέσχισαν την πρωτεύουσα, ενώ απεργοί μπλόκαραν κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρόμους, καίγοντας ελαστικά στο κέντρο της Καλκούτα. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της παρέμεινε κλειστή η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας λόγω 100% συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Την αλληλεγγύη του στοn αγώνα των Ινδών εργαζομένων εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ:

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Γενική Απεργία των εργαζομένων της Ινδίας στις 8 Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι της Ινδίας με την Γενική Απεργία στις 8 Γενάρη και τα συνδικάτα-μέλη της ΠΣΟ στην πρώτη γραμμή, κλιμακώνουν τον αγώνα τους τόσο ενάντια στον νέο νόμο για τη χορήγηση υπηκοότητας, όσο και στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης Μόντι και του κόμματος BJP.

Η μαζική συμμετοχή στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις, παρά την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό, καθώς και η επιτυχία της Γενικής Απεργίας είναι απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ινδίας.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα της Ελλάδας εκφράζει την στήριξη και την Αλληλεγγύη του στην Γενική Απεργία των εργαζομένων της Ινδίας.

Πηγή: thepressproject.gr