Απεργία εργαζομένων στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής

Πέμπτη & Παρασκευή

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, 1 & 2 Αυγούστου, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία πως οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε πληρη απαξίωση.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής τονίζει τα εξής:

"Μετά τις αποφάσεις του Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης τις οποίες με ιδιαίτερη ευκολία αποδέχτηκε ο Υπουργός Εργασίας δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία: Τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται οργανισμοί περιττοί για την πολιτική ηγεσία και πρέπει να οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση που φτάνει μέχρι την οριστική διάλυσή τους.

Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι  (600) διαθεσιμότητες - απολύσεις που αποφασίστηκαν για το Υπουργείο Εργασίας αλλά και αυτές που θ’ ακολουθήσουν, θα προκύψουν κυρίως από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από την στιγμή που έχει καταγεγραμμένες 2.500 κενές θέσεις.

Κι όλα αυτά από την ίδια Πολιτική Ηγεσία που παραδέχεται και γνωρίζει τη ζοφερή πραγματικότητα του χώρου της Κοινωνικής Ασφάλισης:

  • Καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων που φτάνει και τα 4 χρόνια, τεράστια υστέρηση εσόδων, προϋπολογιζόμενο ταμειακό έλλειμμα πάνω από 2,5 δις, εγκατάλειψη και στέρηση κάθε αναγκαίου μέσου για μια υποτυπώδη λειτουργία και βέβαια τραγική έλλειψη προσωπικού. Καθώς -και με δήλωση του Υπουργού στα ΜΜΕ  για εκ βάθρων ανασυγκρότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος- είναι πλέον ξεκάθαρη η οδηγία για διάλυση των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και παραχώρηση στους ιδιώτες.   

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζεται και το Υπουργείο Υγείας από το οποίο σε πρώτη φάση  1.500 εργαζόμενοι  θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Όσο για τον ΕΟΠΥΥ με τα μεγάλα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα, την υποστελέχωση, την ελλιπή  χρηματοδότηση, με προϋπολογισμένο ταμειακό έλλειμμα 1,5 δις , αργά ή γρήγορα φαίνεται να οδηγείται στις ίδιες λύσεις παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Μ’ αυτά τα δεδομένα οι κινητοποιήσεις  αποτελούν  μονόδρομο και ιστορική αναγκαιότητα.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ότι πιο ύπουλο  μπορούσε να εμπνευστεί η τρόικα και να εφαρμόσουν οι εντολοδόχοι της Κυβέρνησης.

Όσο εμείς επιτρέπουμε να βρίσκεται σε ισχύ, θα διαλύσει όχι μόνο τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων για τους περισσότερους από τους οποίους δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.    

Η Ομοσπονδία μας σε ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. και σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή 1 και 2 Αυγούστου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 10.30 π.μ. και την Παρασκευή στο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης στις 10.30 πμ.  

Αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα και για πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα ληφθούν μετά την εκτίμηση της κατάστασης".