Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, ζητά με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ Κ. Μακεδονίας:

«Τα επαναλαμβανόμενα τροχαία ατυχήματα με θύματα πρόσφυγες, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, έρχονται να καταδείξουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι αλωνίζουν τη χώρα, πατώντας πάνω στις υπαρκτές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν κοντά σε γνωστούς ή συγγενείς, ακόμα και σε κάποια άλλη χώρα προορισμού.

Όσοι γλυτώνουν από τα όπλα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που για να μοιράσουν και να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων διεξάγουν πολέμους και επεμβάσεις και όσοι δεν θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των κρατών της ΕΕ αλλά και τα δίχτυα διάφορων επιτήδειων σύγχρονων δουλεμπόρων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά, γιατί προβλέπουν κλιμάκωση της καταστολής και περαιτέρω συρρίκνωση των όποιων δικαιωμάτων είχαν απομείνει σε σχέση με το άσυλο.

Εδώ βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα πρόσφυγες, οι οποίοι συχνά χάνουν και τη ζωή τους.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα στους δρόμους ή στις δομές φιλοξενίας είναι εδώ και τώρα:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος».