Αμαζόνιος: Νεκρός ο «Φύλακας του Δάσους» Paulo Paulino Guajajara

Νεκρός από τα πυρά παράνομων υλοτόμων έπεσε ένας από τους «Φύλακες του Δάσους» στον Αμαζόνιο.

Ο ιθαγενής Paulo Paulino Guajajara πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ κυνηγούσε την περασμένη Παρασκευή μέσα στην προστατευόμενη τροπική ζώνη Arariboia (πολιτεία Μαρανιάο) στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι δολοφόνοι του είχαν μπει χωρίς άδεια στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία προστατεύεται -στα χαρτιά- από την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Ένα άλλο μέλος της φυλής, ο Laércio Guajajara, πυροβολήθηκε και νοσηλεύτηκε.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι «Φύλακες του Δάσους» σχηματίστηκαν το 2012 και αποτελούνται από γηγενείς, οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν τις οργανωμένες συμμορίες που λεηλατούν το σπάνιο αυτό τμήμα του Αμαζονίου. Οπλοφορούν και πραγματοποιούν περιπολίες. Αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωποι με «εισβολείς», οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν το σπίτι τους. Πολλοί Φύλακες του Δάσους έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στο Maranhão.

Το τροπικό δάσος Arariboia εκτείνεται σε 4.130 τετραγωνικά χιλιόμετρα και  αποτελεί το σπίτι για την φυλή των Awá, μια απομονωμένη ομάδα που χαρακτηρίζεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο».

 «Με τρελαίνει να βλέπω την καταστροφή των δασών. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έρθουν εδώ, στο σπίτι μας, και να κάνουν ότι θέλουν στο δάσος μας; Όχι! Δεν θα το επιτρέψουμε. Το αίμα μου βράζει. Είμαι τόσο θυμωμένος» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Paulo Paulino Guajajara.

«Υπάρχουν στιγμές που φοβάμαι, αλλά πρέπει να διακινδυνεύουμε τη ζωή μας. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή. Καλά δέντρα με ξύλο τόσο σκληρό όσο το ατσάλι, κόβονται και απομακρύνονται» είχε προσθέσει, στέλνοντας το μήνυμα: «Πρέπει να προστατέψουμε το δάσος για το μέλλον των παιδιών μας».

Με αφορμή τον θάνατο του Paulo Paulino Guajajara η οργάνωση για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Βραζιλίας APIB (σ.σ. εκπροσωπεί περίπου 900.000 αυτόχθονες) επιτέθηκε στον πρόεδρο Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι «έχει αίμα ιθαγενών στα χέρια του». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η αύξηση της βίας σε περιοχές αυτοχθόνων αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής».

Σύμφωνα με παρατηρητές, από τις αρχές του 2019, όταν ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε εκτάσεις αυτοχθόνων, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές στις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και των ιθαγενών. Παράλληλα, ελάχιστες υποθέσεις που σχετίζονται με δολοφονικές επιθέσεις κατά αυτοχθόνων καταλήγουν σε καταδίκες, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Το τροπικό δάσος Arariboia εκτείνεται σε 4.130 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μεταξύ άλλων αποτελεί το σπίτι για τους Awá -απομονωμένη ομάδα που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο».