Αλληλεγγύη στους μεταλλωρύχους της Μπουλκίζας στην Αλβανία

Την αλληλεγγύη της στους μεταλλωρύχους της Μπουλκίζας στην Αλβανία εκφράζει η «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά» παίρνοντας θέση «ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κι ενάντια στη λεηλασία της φύσης για τον καπιταλισμό».

Όπως αναφέρει, «σχεδόν μια εβδομάδα αφότου οι μεταλλωρύχοι της Μπουλκίζας συναντήθηκαν και δημιούργησαν το Συνδικάτο Ενωμένων Μεταλλωρύχων της Μπουλκίζας (Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës), η εταιρία AlbChrome (μεγαλύτερος παραγωγός χρωμίου στην Αλβανία κι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σiδηροχρωμίου στον πλανήτη) προέβη σε εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών κι απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ενώ τα ΜΜΕ διατήρησαν σιγή ιχθύος. Στις 25 Νοέμβρη στην πόλη Μπουλκίζα ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές απεργίες της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα».

Αφορμή στάθηκε η πρώτη απόλυση του εργάτη και προέδρου του σωματείου Elton Debreshi, με αιτήματα διαχρονικά για τους/τις εργάτ(ρι)ες σε ολόκρηρο τον κόσμο: αξιοπρεπείς μισθοί, ανθρώπινες συνθήκες και μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 43 μεταλλωρύχοι ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει ανάπηροι - χωρίς καμία νομική συνέπεια για την εταιρία και τους εργοδότες.

Έκτοτε, εκατοντάδες καταγγελίες για καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων από διάφορους κλάδους εργασίας έχουν βγει στην επιφάνεια καθώς ο ιδιοκτήτης της AlbChrome, Samir Mane, είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες σε Αλβανία και Ευρώπη και ιδιοκτήτης 18 εταιριών-κολοσσών στην Αλβανία. Η δε εξαγωγή χρωμίου ενώ έχει έσοδα εκατομυρίων ευρώ, η Μπουλκίζα και οι εργάτες της οι οποίοι βασίζονται στα ορυχεία για να βιοπορισθούν, είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Αλβανίας.

«Παρά τις απειλές των εργοδοτών προς τους εργάτες και τη σιγή ιχθύος που διατηρούν μέχρι και σήμερα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οι εργάτες δεν είναι μόνοι καθώς στο πλευρό τους τάσσονται τόσο οι κάτοικοι της Μπουλκίζας που κατεβαίνουν μαζί τους στις κινητοποιήσεις καθώς και οι φοιτητές/ριες που πέρυσι πρωτοστάτησαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην (περαιτέρω) ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τους οποίους μάλιστα το κράτος και η αστυνομία δεν παρέλειψε από το να τους/τις καταστείλει και να προχωρήσει σε προσαγωγές και συλλήψεις έπειτα από παρέμβαση τους στο εμπορικό κέντρο Tirana East Gate, το οποίο επίσης ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Samir Mane» σημειώνει η Συνάντηση καταλήγοντας «Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι με τους εργάτες μεταλλωρύχους στην Αλβανία κι ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κι ενάντια στη λεηλασία της φύσης για τον καπιταλισμό».