«Αδειασμα» του δήμου με φωτογραφική διάταξη

Στη... γωνία βάζει η κυβέρνηση τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, αφαιρώντας του την αρμοδιότητα έγκρισης της υψομετρικής μελέτης η οποία απαιτείται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας του γηπέδου τής «Δικέφαλος Α.Ε.» όπου θα στεγαστεί η ΑΕΚ.

Γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας για την Εφημερίδα των Συντακτών

Με «φωτογραφική» τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, τροποποιείται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ν. 4067/2012) και μεταβιβάζεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η αρμοδιότητα έγκρισης των μελετών (κυκλοφοριακών, τεχνικών, υψομετρικών, υποστηρικτικών) οι οποίες απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων που πληρούν δύο προϋποθέσεις: α) να έχουν χωρητικότητα άνω των 15.000 θεατών, β) για την κατασκευή ή τη λειτουργία τους απαιτούνται διανοίξεις ή διαμορφώσεις οδών και λοιπά συνοδά έργα.

Το «πάτημα» για την τροπολογία περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση: «Επιτυγχάνεται επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών» εφόσον οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών είναι αυτές που εγκρίνουν τη μελέτη διαμόρφωσης οδών και πλέον θα εγκρίνουν και την υψομετρική μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι χαριστικό χαρακτήρα είχαν και οι διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου που παραχώρησαν και έναν επιπλέον χώρο δασικής και αναδασωτέας έκτασης του Αλσους για το γήπεδο. «Σε έναν φωτογραφικό νόμο προστέθηκε ακόμη μια φωτογραφική διάταξη καθ’ υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων» ήταν το συνοπτικό σχόλιο της δημοτικής αρχής Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στην «Εφ.Συν.».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα με τις υψομετρικές μελέτες, που αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας δεν είχε λάβει καμία εγκεκριμένη μελέτη προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί ως υπαίτιος για την καθυστέρηση.

Με την τροπολογία παρακάμπτεται μεν, αποδεικνύεται όμως ότι τήρησε τη νόμιμη διαδικασία. Εφόσον του αφαιρείται το «βάρος» τής -γνωμοδοτικού χαρακτήρα- εμπλοκής, αναμένεται ως λογική εξέλιξη να βγει από το «κάδρο» των τραμπούκων. Μέχρι χθες παρέμεναν σε καθημερινή βάση οι συγκεντρώσεις φερόμενων ως οπαδών έξω από το δημαρχείο.

Οσον αφορά την πλευρά της ΑΕΚ, σύμφωνα με όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας -κάτι που υπολογίζεται την ερχόμενη Τρίτη- και την αναμενόμενη έγκριση των υψομέτρων, πετυχαίνει να συμπληρώσει τον φάκελο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, περιμένοντας να την πάρει στα χέρια της.