Χρυσαυγίτικο επεισόδιο σημειώθηκε σε παρέλαση για τη χθεσινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Εμπορειό της Σαντορίνης, καθώς περίπου 20 άτομα με μαύρες μπλούζες τραμπούκισαν μια μαθήτρια και σημαιοφόρο γιατί είχε καταγωγή από την Αλβανία.
Αυτό προκάλεσε αρκετούς γονείς και δασκάλους, που αντέδρασαν άμεσα αποδοκιμάζοντας τους νεοναζί και δημιουργώντας αλυσίδα προστασίας για να παρελάσουν οι μαθητές.
Ωστόσο, η παρέλαση διακόπηκε και ορισμένοι γονείς μαθητών δημοτικών και νηπιαγωγείων απομάκρυναν τα παιδιά τους φοβούμενοι ενδεχόμενα επεισόδια. Στο σημείο έφτασαν και αστυνομικές δυνάμεις.
Καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας
«Οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση» σχολίασε το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του συγχαίροντας τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν.
Η σημερινή παρεμπόδιση της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου στο Εμπορειό Σαντορίνης που επιχείρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής με πρόσχημα ότι ο σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της περιφρόνησης τους για την ηρωική αντίσταση της πατρίδας μας στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα.
Το υπουργείο τονίζει ότι «οι άνθρωποι αυτού του τόπου νίκησαν το φασισμό και θα το ξανακάνουν όποτε χρειαστεί. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ημετέρα παιδεία”».
«Οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Για το περιστατικό μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαίρεση».
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέλης της Χ.Α. έχουν μία αλλεργία στην τελετή μνήμης της 28ης Οκτωβρίου. Η χώρα τότε πολέμησε ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Νεοναζιστικό κόμμα είναι. Άρα είναι συνεπής στην ιδεολογία που έχουν.
»Εμείς έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί στο Εμπορειό. Επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων εκεί και ταυτόχρονα η ελληνική αστυνομία έχει φροντίσει τις απαραίτητες ενέργειες» είπε.
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε μία καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ένας μαθητής αφγανικής καταγωγής στο 6ο Δημοτικό Δάφνης, ο 11χρονος Αμίρ, που κληρώθηκε ως σημαιοφόρος δεν κράτησε τελικά τη σημαία αλλά την πινακίδα του σχολείου, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Ο γ.γ. του υπουργείου σημείωσε ότι «θα εξεταστεί πολύ σοβαρά και με ιδιαίτερη αυστηρότητα γιατί αυτή η απόφαση του συλλόγου δεν υλοποιήθηκε».
Ο ίδιος Αμίρ μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο είχε δηλώσει σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης ότι δεν ήξερε πως συμμετείχε στη διαδικασία.
«Απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», είχε πει σημειώνοντας ότι όλοι οι συμμαθητές του τού έδωσαν συγχαρητήρια.
Πολιτικές αντιδράσεις
Τα επεισόδια που έγιναν κατά την παρέλαση στη Σαντορίνη σχολίασε με δήλωση του ο Γιώργος από την Καισαριανή. «Κάποιοι φασίστες τραμπούκοι θέλησαν να ορίσουν ποιοι είναι Έλληνες. Τους απαντούν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και το Σύνταγμα: Όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ακόμη, το Ποτάμι καταδίκασε την παρέμβαση ομάδας ακροδεξιών στοιχείων στη μαθητική παρέλαση στο Εμπορείο. «Αυτό που κατάφεραν οι ανεγκέφαλοι και δήθεν “πατριώτες” είναι να ματαιώσουν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής ηρωικών στιγμών του έθνους, για τις οποίες«κόπτονται» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, το κόμμα σημειώνει ότι «η πατριδοκαπηλία και η μισαλλοδοξία κάθε εθνικιστικής και ακροδεξιάς ομάδας εντός και εκτός της Βουλής, δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον στα ελληνικά σχολεία. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα όλων των παιδιών που μετέρχονται της ελληνικής παιδείας στα ελληνικά σχολεία, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας να τιμούν τα σύμβολα της χώρας. Χωρίς ενοχή αλλά και χωρίς ανοχή».
Πηγή: efsyn.gr
Φωτογραφία: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος