in

Χριστουγεννιάτικη επιστολή προς τους υποστηρικτές της Κυβέρνησης

Του Νικόλαου Δαμιανάκη, Ψυχολόγου MSc, Μέλους της Πρωτοβουλίας «Δημόσια Υγεία Λαϊκό Δικαίωμα-Κοινωνικό Αγαθό»

Προς: Αρνητές, Δεξιούς και λοιπούς Φιλελεύθερους

-Για σένα, που διαδηλώνεις και καις βιβλία. Που τραμπουκίζεις καθηγητές, υγειονομικούς και λοιπούς επιστήμονες …αναρωτήθηκες τι επιζητάς και γιατί το επιζητάς;; Με εθνικούς Ύμνους, σταυρούς, παπάδες και ελληνικές σημαίες ούτε τον Ιό νικάς, ούτε την Κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται την ύπαρξη του Ιού για να κερδοσκοπήσει…

-Για σένα, που αβαντάρεις την Κυβέρνηση και τα βρίσκεις όλα σωστά ή τουλάχιστον υπομένεις την πολιτική της. Γιατί τους ενισχύεις; Γιατί θεωρείς ότι θα γλιτώσεις τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα αγαθά και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης; Γιατί φοβάσαι πως «θα σου πάρουν το σπίτι οι κομμουνιστές;» και όχι οι «δεξιοί πληστηριασμοί;» Ή γιατί προσμένεις να διορίσουν κάπου, κάπως, κάποτε το παιδί σου;

Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε την δικαίωση του Nobert Elias (Κορυφαίος Κοινωνιολόγος του 20ου αιώνα), κατά την ρήση του οποίου «η διαχείριση των ανθρώπινων φόβων (προβλήματα υγείας, προβλήματα στέγασης, προβλήματα εργασίας-ανεργία) είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές της εξουσίας των ανθρώπων πάνω σε άλλους ανθρώπους, εγκαθιδρύοντας σ’ αυτή τη βάση, μια πλειάδα (περεταίρω) μικρό-συστημάτων εξουσίας».

Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία της ανθρωπότητας κι αυτής εδώ της χώρας οι ετοιμοθάνατοι (όπως προβάλλονται οι βαρέως πάσχοντες- διασωληνωμένοι ή μη, σε ΜΕΘ ή όχι) δεν απομακρύνονται με τόσο ελάχιστη (με ευθύνη της Κυβέρνησης) υγειονομική μέριμνα από το προσκήνιο της κοινωνικής ζωής. Ποτέ άλλοτε οι νεκροί, αυτής της χώρας, δεν κατέληγαν με τόσο μαζικό, άχρωμο τρόπο (όπως φαίνεται από τα δελτία κυβερνητικής ή ειδησεογραφικής ενημέρωσης) και με τέτοια τεχνική τελειότητα (ώστε να συνηθίζει ο ακροατής) από το νεκροτομείο στο νεκροταφείο.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται πως η θνησιμότητα και των πολιτών που δεν διασωληνώθηκαν και όσων διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ ήταν-είναι και παραμένει σε αδιανόητα υψηλά ποσοστά και το ερώτημα που γεννήθηκε πριν 2 χρόνια, ακόμα πλανάται… Σίγουρα οι πολίτες αυτοί θα έχαναν τη ζωή τους; Ήταν νομοτελειακό γεγονός και δεν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί; Η αρνητική απάντηση είχε δοθεί και δίνεται κάθε μέρα από το Κίνημα των Υγειονομικών, τους μάχιμους συνδικαλιστές, τους μάχιμους γιατρούς και νοσηλευτές που γονατίζουν από την εξάντληση και τη ματαίωση της άνισης μάχης με τον COVID-19. Την δίνει η μάχιμη Αριστερά κάθε μέρα, στους χώρους δουλείας, στους δρόμους και στις πλατείες. «Ενισχύστε το ΕΣΥ-Ανοίξτε νέες ΜΕΘ-Ανοίξτε τα κλειστά νοσοκομεία- Ενημερώστε και προωθήστε με επιστημονική τεκμηρίωση τους εμβολιασμούς-Φέρτε μονοκλονικά φάρμακα- ανανεώστε τις συμβάσεις του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού και προσλάβετε νέο μόνιμο, επιπλέον, προσωπικό- Αυξήστε τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτές ήταν οι συνιστώσες της απάντησης που δίνει η Αριστερά. Μα θα πεις «αυτοί είναι οι αιρετικοί της υπόθεσης».

Την εβδομάδα που πέρασε, βγήκε στην επιφάνεια η επιβεβαίωση της αναγκαιότητας των παραπάνω κι από μια πιο «ορθόδοξη» πηγή. Η πηγή αυτή, δεν ήταν άλλη, από την έκθεση των καθηγητών Τσιόρδα – Λύτρα, η οποία λίγο-πολύ επιβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση, ελέω Νεοφιλελεύθερης Αντίληψης (υπαγορευμένη από τα Lobby και τους Κεφαλαιοκράτες της Υγείας) άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ και συνεχίζει να το αφήνει και σήμερα, που οι νεκροί από την πανδημία πλησιάζουν το μαύρο ρεκόρ των 20.000. Μια μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι βαρέως πάσχοντες με COVID-19, έχασαν τη ζωή τους, λόγω υψηλού αρνητικού φορτίου των ασθενών και χωρίς να υπάρξει υπέρβαση της χωρητικότητας των Νοσοκομείων. Επίσης, ανέδειξε, πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ (λόγω ανυπαρξίας διαθέσιμων ΜΕΘ) συνδέθηκε με τη θνησιμότητα σε ποσοστό που ανέρχεται σε 87%. Έτσι κάνοντας μια αναγωγή επί του συνολικού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μελέτη Τσιόρδα-Λύτρα κάνει αντιληπτό, πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή εκτός ΜΕΘ και χωρίς να τους παραστεί η απαιτούμενη βοήθεια, ανέρχονται κατά πολύ τους 10.000. Περισσότεροι δηλαδή από το 50% του συνολικού αριθμού των θανάτων από COVID-19. Κάτι που εν πολλοίς αναδεικνύει την αναγκαιότητα, ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Κάτι το οποίο, προφανώς δεν έγινε.

Η μη ενίσχυση, δηλαδή, του ΕΣΥ για να σωθεί οτιδήποτε κι αν σώζεται τη δεδομένη στιγμή, αποτελεί συνειδητή κοινωνικο-πολιτική επιλογή των επιχειρηματικών Ελίτ και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται και η Κυβέρνηση που την εφαρμόζει, θεωρεί πως όλα βαίνουν καλώς (στις 14 Δεκέμβρη έσπασε το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων σε 130 ανθρώπινες απώλειες) και δεν αναλαμβάνει ουδεμία ευθύνη για την κατάρρευση του ΕΣΥ, καμία ευθύνη για την νεοφιλελεύθερη «Βιοπολιτικής» (σύμφωνα με τον M.Foucault) ή «Θανατοπολιτική» (σύμφωνα με τον G. Agamben), που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη μέγιστη δυνατή ασέβεια στους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους.

Καθότι αποτελεί δείγμα ασέβειας και «Θανατοπολιτικής» η πρόσληψη «χωροφυλάκων και παπάδων» αντί μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αποτελεί δείγμα ασέβειας και «Θανατοπολιτικής» η αγορά χημικών-δακρυγόνων, περιπολικών, φρεγατών και πολεμικών αεροπλάνων αντί ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, δημιουργίας νέων ΜΕΘ και ανοίγματος νοσοκομείων (π.χ το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης ή Λοιμωδών) που είχαν κλείσει λόγω των νεοφιλελεύθερων δημοσιονομικών πολιτικών από το 2010.

Αποτελεί ασέβεια και «Θανατοπολιτική»: να μην υπάρχουν επαρκείς και διαθέσιμες ποσότητες μονοκλονικών φαρμάκων ώστε να μην καταλήξει στη ΜΕΘ (αν και εφόσον υπάρχει) ο ασθενής. Να δημιουργούνται (με τις εντολές ποιου/ποιων, άραγε; ) VIP-ΜΕΘ σε κεντρικά Νοσοκομεία για «ημέτερους», γαλάζιους πολιτευτές, παπάδες υψηλής ιεραρχίας, επιχειρηματίες, ανθρώπους του θεάματος και άλλους, όπου ιατροί υψηλού βεληνεκούς, έχοντας στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, ασκούν την «ιατρική για λίγους».

Αποτελεί ασέβεια και «Θανατοπολιτική» να ψηφίζεται με 158 «ναι» στη Βουλή, ένας προϋπολογισμός για το 2ο συνεχές έτος κορονοϊού (για το 2022 δηλαδή) που μειώνει κι άλλο, κατά 600 με 800 εκατομμύρια τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Το επιτελικό Κράτος, με βάση τον προϋπολογισμό, εξασφαλίζει και διευρύνει περεταίρω, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σφαίρα επιρροής του Κεφαλαίου (Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Φαρμακευτικές, Ασφαλιστικές, Μεγαλογιατρούς κ.α) όχι μόνο ως προς την διατήρηση των ιδιοκτησιακών κεκτημένων τους αλλά και προς την έμπρακτη παροχή εγγυήσεων, πως δεν θα υποστούν καμία «ξαφνική» φορολογική επιβάρυνση, ούτως ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς περεταίρω εισόδου τους στο ΕΣΥ. Δηλαδή, υφαρπαγής μέσω εξαγοράς χαμηλού κόστους ή ακόμα και χαρίσματος από την Κυβέρνηση (μέσω ΣΔΙΤ δηλαδή) των εναπομεινάντων Δημόσιων Δομών Υγείας, ανεξαρτήτου βαθμίδας, Σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας των νοσοκομείων (επίσημα, σύμφωνα με το νέο κρατικό προϋπολογισμό), οι αυξημένες ανάγκες των Δομών Υγείας, θα αντιμετωπίζονται με εσωτερικές ανακατατάξεις προσωπικού, βραχύχρονες (4μηνες ή 8μηνες) προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και την είσοδο-επίταξη υπηρεσιών-ιδιωτών ιατρών με μπλοκάκι (κάτι που πήγε να εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια και απέτυχε ελλείψει ενδιαφερομένων).

Όλα τα παραπάνω, γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται με την ανοχή τη δική σου, καθώς ψάχνεις ή φτιάχνεις εχθρούς «ιδίου αναστήματος», δηλαδή από τη «Βάση, μέσα στην Αρένα του «Εποικοδομήματος». Με αυτόν τον τρόπο δεν τους νικάς, ούτε κερδίζεις έδαφος στον ιδιότυπο «πόλεμο θέσεων» που βρισκόμαστε.

Τους νικάς διεκδικώντας όλα αυτά που ο πολιτικός βραχίονας του Κεφαλαίου δεν έκανε υπέρ σου και έκανε εις βάρος σου. Δηλαδή οφείλεις να διεκδικήσεις…:

-Αυξημένη Κρατική Χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τα ΕΣΠΑ.
-Ένα Σύγχρονο, Δημόσιο (φύση και θέση), Δωρεάν ΕΣΥ χωρίς ιδιώτες, εργολάβους, διευθυντές/τομεάρχες-επιχειρηματίες
-2 ή 3 Δημόσια Νοσοκομεία σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων με εξελιγμένο Τεχνολογικό Εξοπλισμό
-Στελεχωμένα Νοσοκομεία με όλες τις ειδικότητες (2 άτομα κάθε ειδικότητας ανά 1 ασθενή σύμφωνα με τον ΠΟΥ) με μόνιμες σχέσεις απασχόλησης.
– Υγειές και εμβολιασμένο Υγειονομικό Προσωπικό για να μην κινδυνεύσουν οι γέροντες, οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
-Επάρκεια εμβολίων και φαρμάκων.
-Καθολικό εμβολιασμό όλων των ηλικιακών και επαγγελματικών ομάδων.
-Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κ.Υ/ΤΟΜΥ/Π.Ι) για την έγκυρη ανίχνευση, παρέμβαση και θεραπεία των ασθενών με στόχο την νοσοκομειακή αποσυμφόρηση.
-Δημόσιες Κινητές Μονάδες γειτονιάς για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την αναγκαιότητα των νέων εμβολίων και φαρμάκων.
-Μεικτές διεπιστημονικές ομάδες γειτονιάς για άμεση παρέμβαση στον πληθυσμό για την αποφυγή της ενδοοικογενειακής βίας, των ψυχοκοινωνικών διαταραχών και αυτοκτονικών τάσεων.
-Δημόσιους χώρους ελεύθερους για τους πολίτες χωρίς καταστολή.

Με το να κάνεις “ανυπάκουη” φασαρία γιατί θεωρείς “ότι σου στερούν την ελευθερία” απλά τους δίνεις τα “όπλα” για να σε κλείσουν ξανά μέσα και να συνεχίσουν τη λεηλασία της (εναπομείνασας) κοινωνικής-κρατικής περιουσίας και των (εναπομεινάντων) κοινωνικών δικαιωμάτων.

Την «ελευθερία» στην στέρησαν και στην στερούν εδώ και πολλά χρόνια με την Ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τη θέσπιση του 10ωρου, με την παράδοση του δημόσιου πλούτου και του κράτους πρόνοιας στον ιδιωτικό τομέα και την καλλιέργεια του Κοινωνικού Δαρβινισμού των Αρίστων…

Απλά σκέψου αλλιώς….Πράξε αλλιώς.. Μην συνεχίζεις να τους δίνεις άλλοθι.

Καλές Γιορτές και Ευτυχέστερο το νέο έτος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Στοιχεία της Πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, τη στιγμή που γράφονταν η άνωθεν επιστολή:

1) Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.689 , εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

2) Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

3) Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82.84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς. Οι εισαγωγές1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 258 (ημερήσια μεταβολή -28.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

4) Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 3.689 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 19 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κρατική καταστολή στην Καβάλα: 17 εργαζόμενοι στο αυτόφωρο, 150 σε δικογραφία, δακρυγόνα και στην συγκέντρωση στα Δικαστήρια

Μπεναζίρ Χοσσαϊνί: Η καινούργια μου ζωή