Eρώτηση στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών έγινε από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη με θέμα τα άστεγα 1ο Γυμνάσιο και 2ο Γυμνάσιο του Δήμου Λαγκάδα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Οι βουλευτές ανέφεραν:
«Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς, οι 570 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνάσιου και το 2ου Γυμνάσιου του Δήμου Λαγκάδα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκαν άστεγοι. Με ανακοίνωση του ο Δήμος Λαγκαδά, γνωστοποίησε ότι το σχολικό κτίριο όπου στεγάζονται, είναι ακατάλληλο καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών.
Το πρόβλημα, παρόλο που είναι χρόνιο και εντοπισμένο ήδη από το 2013 με παρεμβάσεις τόσο της Ένωσης Γονέων Λαγκαδά, αλλά και των εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων των σχολείων δεν έχει επιλυθεί έως τα σήμερα.
Η μελέτη που εκπόνησε η “Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ”, βάση της οποίας το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, υγρασίας και αποκόλλησης σοβάδων, παραδόθηκε στο Δήμοτέλη Αυγούστου, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα σχολικά κτίρια ήταν άδεια από μαθητές και τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.
Η «προσωρινή» λύση που δόθηκε με τη συγχώνευση πέντε διδακτικών ωρών σε τρεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκάδα, ώστε να εκτονώσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ακαταλληλότητα των κτιρίων, θεσμοθετεί επί της ουσίας την υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών του Λαγκάδα κατατάσσοντας τα σε παιδιά β’ κατηγορίας. Ενώ σαν «λύση» θεωρείται η μελλοντική εγκατάσταση προκάτ αιθουσών έως ότου οριστικοποιηθεί η μελέτη της “Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ”, δημοπρατηθεί και γίνει η πλήρης αποκατάσταση του σχολικού κτιρίου.
Την ίδια ώρα, ακόμα και αν δεν υπήρχε πρόβλημα επικινδυνότητας του σχολικού κτιρίου, μεγάλες είναι οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του 1ου Γυμνάσιου και το 2ου Γυμνάσιου του Δήμου Λαγκάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στο 1ο Γυμνάσιο τα κενά σε ώρες είναι: 23 τεχνολογίας, 4 αγγλικών, 4 γυμναστικής και 2 οικονομολόγου, ενώ παρόλο που ήταν κέντρο ενισχυτικής για 6 σχολεία της περιοχής δεν θα λειτουργήσει, όπως επίσης και το τμήμα ένταξης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε
• Να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, για τη ασφαλή στέγαση και λειτουργία του 1ου Γυμνάσιου και το 2ου Γυμνάσιου του Δήμου Λαγκάδα, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο του σχολείου και επιστρέψουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σε αυτό.
• Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ώστε οι μαθητές να μπορούν να διδαχτούν το σύνολο των μαθημάτων και της ύλης.
• Να λυθεί το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών από τα χωριά του Λαγκαδά».