Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης γονείς και εκπαιδευτικοί έξω από το 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (2ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας για παιδιά με αυτισμό, διαμαρτυρόμενοι-ες για την ακαταλληλότητα των σχολείων που στεγάζονται σε βιοτεχνικό χώρο. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε τον Μάρτιο ακατάλληλο από την αρμόδια επιτροπή ενώ ένα στέγαστρο πάνω από το μπαλκόνι του κτιρίου, που είχε χαρακτηριστεί δομικά επικίνδυνο από τον Φεβρουάριο, δεν έχει επιδιορθωθεί με αποτέλεσμα οι μαθητές-τριες να μην μπορούν να προαυλιστούν. Γονείς και Δ’ ΕΛΜΕ κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία εις βάρος των παιδιών αυτών ζητώντας άμεση μεταστέγαση των σχολείων ενώ παράλληλα με αίτημά τους προς την Πολιτεία ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες καταλληλότητας των κτιρίων που στεγάζονται τα Ειδικά Σχολεία στη Θεσσαλονίκη.
«Εδώ και 14 χρόνια υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, τα παιδιά φοιτούν μέσα σε ένα βιοτεχνικό χώρο. Από πάνω υπάρχει εργοστάσιο και από κάτω εργοτάξιο. Μπορεί να αποτελεί και πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό, δηλαδή παιδιά ΑμΕΑ να φοιτούν σε βιομηχανική περιοχή. Δεν έφταναν όλα αυτά και από τον Φεβρουάριο ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη ζήτημα, υπάρχει ένα επικίνδυνο στέγαστρο πάνω από τις αυλές των σχολείων, δηλαδή αυτό το καγκελόφραχτο μπαλκόνι που προαυλίζονται, που κρίθηκε επικίνδυνο από την Πολεοδομία του Δήμου» σημείωσε η Θ. Στεφανοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου.
Από εκείνη την στιγμή οι γονείς βρίσκονται μέσα σε έναν κυκεώνα εγγράφων και διαμαρτυριών
για την κατάσταση. Στο 2ο ΕΕΕΚ εδώ και κάποιους μήνες οι μαθητές-τριες δεν προαυλίζονται ενώ στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό, όπως καταγγέλλει η κα Στεφανοπούλου, οι μαθητές-τριες αναγκάζονται να εισέρχονται στο κτίριο διερχόμενα κάτω από το στέγαστρο αυτό.
Η γραμματέας του Συλλόγου κατήγγειλε ακόμη ότι οι γονείς δεν είχαν ενημερωθεί από την Διεύθυνση του σχολείου για το ζήτημα της επικινδυνότητας του στεγάστρου, παρ’ ότι της είχε κοινοποιηθεί αυτή η κατάσταση. Να σημειωθεί πως από τον Μάιο με ειδικό έγγραφό του ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη έχει θέσει τον χώρο του προαυλισμού σε αχρησία καθώς ενώ είχαν δοθεί δύο μήνες στον ιδιοκτήτη για να επιδιορθώσει το στέγαστρο, όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα ως προς τις προδιαγραφές άρσης της επικινδυνότητάς του αλλά δεν προσκομίστηκε ούτε τεχνική έκθεση με στοιχεία νομιμότητας του στεγάστρου.
Για τα παιδιά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εισέλθουν στο σχολείο εκτός από το να περάσουν κάτω από αυτό το επικίνδυνο στέγαστρο ενώ στο κτίριο δεν υπάρχει άλλη έξοδος.
Οι γονείς ανέφεραν και μια άλλη αδικία εις βάρος των παιδιών καθώς, όπως ανέφερε η κα Στεφανοπούλου, το 2008 η εταιρεία Αττικό Μετρό δέσμευσε την περιοχή του Παπαφείου ιδρύματος όπου στεγαζόταν το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό μαζί με το 1ο ΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης. Για να αποζημιώσει τα σχολεία που χάσανε τη στέγη τους χρηματοδότησε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου για να στεγαστούν αποκλειστικά τα δύο Ειδικά Σχολεία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, στο νέο κτίριο που χτίστηκε στην περιοχή της Άνω Τούμπας στεγάστηκε μόνο το ένα σχολείο, ενώ το Ειδικό Σχολείο για Αυτισμό μεταφέρθηκε σε αυτόν τον βιοτεχνικό χώρο. Η Θ. Στεφανοπούλου κατήγγειλε μάλιστα ότι το σχολείο δεν αναφέρεται σε καμία σύμβαση μίσθωσης με τον ιδιοκτήτη. «Πρόκειται για ένα Ειδικό Σχολείο φάντασμα!» είπε χαρακτηριστικά. Οι γονείς έχουν αναφέρει το ζήτημα και στον Εισαγγελέα και περιμένουν να αποφανθεί.
Όσον αφορά στην Διοίκηση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη οι γονείς λαμβάνουν εδώ και μήνες υποσχέσεις ότι το σχολείο θα μεταστεγαστεί με την τελευταία υπόσχεση να δίνεται πριν λίγο καιρό για μεταστέγαση τον Σεπτέμβρη.
Έκκληση προς τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη έκανε η Βαρβάρα Τέτη, πρόεδρος του Συλλ. Γονέων 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας τονίζοντας πως «αν γίνει ένα ατύχημα θα είναι πλέον αργά». Μάλιστα κατήγγειλε ότι αρμόδιοι από τον Δήμο, όταν τους τέθηκε το πρόβλημα για το κτίριο του σχολείου, ζήτησαν από τους γονείς να βρουν έναν νέο χώρο για μεταστέγαση!
«Έχω την ελπίδα ότι αύριο, χθες θα λάβετε τα μέτρα σας. Γιατί τα παιδιά μας να βρίσκονται στο περιθώριο;» διερωτήθηκε.
«Ο αγώνας των γονιών είναι δίκαιος, δεν πρέπει οι γονείς και τα παιδιά να είναι επαίτες δικαιωμάτων» σημείωσε από την πλευρά της η Γ. Βουλγαρίδου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων δηλώνοντας πως η Ένωση θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε ανοιχτές δράσεις την επόμενη εβδομάδα.
Η Εριφύλλη Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τον αγώνα των εκπαιδευτικών να εργαστούν κάτω από τις άθλιες αυτές συνθήκες:
«Το κτιριακό πρόβλημα που αφορά τα ειδικά σχολεία χρονίζει πλέον. Πολύ λίγα σχολεία έχουν μεταστεγαστεί σε κατάλληλα κτίρια που να πληρούν τις ανάγκες των μαθητών και αυτό με πολλούς αγώνες των διευθυντών και των γονέων. Στο 2ο ΕΕΕΚ μιλάμε για τον ορισμό της ακαταλληλότητας. Το σχολείο βρίσκεται σε βιοτεχνικό χώρο με αποθήκες γύρω γύρω όπου αποθηκεύονται εύφλεκτα υλικά ενώ υπάρχει πάρκινγκ στην είσοδο του σχολείου! Δεν είναι μόνο ακατάλληλο αλλά και επικίνδυνο. Στερούν τον προαυλισμό των παιδιών που είναι πολύ σημαντικός για να βγαίνουν και να εκτονώνονται ψυχοκινητικά. Το γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους, μιλάμε για εφήβους που χρειάζονται μια ψυχοκινητική αποφόρτιση. Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν τα διαλείμματα τους σε έναν διάδρομο που περιορίζεται λόγω των αμαξιδίων και καλούνται όλο αυτό οι εργαζόμενοι να το διαχειριστούν» είπε μεταξύ άλλων.
Η περίπτωση του 2ο ΕΕΕΚ καθώς και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό δεν είναι η μόνη που δείχνει την αδιαφορία των αρχών για τις συνθήκες στις οποίες φοιτούν παιδιά με αναπηρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ Μαν. Αρίδας αναφέρει πως παρά τους αγώνες που έχουν γίνει εδώ και μια πενταετία δεν έχει δοθεί λύση για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής. «Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό και να υπάρχει τέτοια κωλυσιεργία από τους αρμόδιους για τη λύση του προβλήματος. Θα είμαστε στο δρόμο και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει έτσι» κατέληξε.
Σταυρούλα Πουλημένη