«Ο αγώνας αποδεικνύεται ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κάτοικοι της Αμανής δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού μας. Οι επιπτώσεις θα είναι ορατές σε ολόκληρο το νησί» δηλώνει η Συντονιστική επιτροπή δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο στη Χίο μεαφορμή την τελευταία εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο 12/12 με τίτλο «Εξορύξεις: οι επιπτώσεις στην υγεία, ο αντίκτυπος στην κοινωνία»
Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και Α΄βάθμιας φροντίδας υγείας του ΑΠΘ και τρια μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγιάς κατά των εξορύξεων χρυσού χαλκού στη ΒΑ Χαλκιδική (Σκουριές) μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής επιτροπής δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο .
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, έγινε μια πλούσια συζήτηση γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν σε όσες περιοχές έχουμε δραστηριότητες εξόρυξης, ανεξαρτήτως του υλικού που εξορύσσεται.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπένος παρουσίασε τις ασθένειες από τις οποίες νοσούν, καταρχήν οι εργαζόμενοι, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού των ευρύτερων περιοχών που γειτνιάζουν με βιομηχανικές εγκαταστάσεις εξόρυξης, με πρώτη και πιο διαδεδομένη φυσικά αυτή του καρκίνου. Το αρσενικό που, σε όσο μικρές ποσότητες και αν συναντάται, βρίσκεται πάντα μαζί με το αντιμόνιο και η εξόρυξη το απελευθερώνει, είναι η πρώτη αιτία καρκινογένεσης. Και σε αυτή πρόσθεσε τις δερματολογικές, καρδιακές και αιματολογικές παθήσεις και τις αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σκόνη που θα κυκλοφορεί σε ολόκληρο το νησί, στην εξάντληση και μόλυνση των νερών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην καταστροφική όξινη απορροή, αναπόσπαστο κομμάτι των εξορυκτικών εργασιών.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα περιέγραψαν γλαφυρά τις συνέπειες όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά κυρίως στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. «Με πρώτο και κύριο το γεγονός ότι η “Εταιρία” δεν κατέχει μόνο την περιοχή εξόρυξης που της έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο, αλλά στην πραγματικότητα το σύνολο μιας πολύ ευρύτερης περιοχής. Λειτουργεί ως ο ιδιοκτήτης του εδάφους, των νερών, των κατοίκων. Ανέδειξαν τις ψεύτικες υποσχέσεις: οι μαθητές/ριες στο σχολείο της Μ. Παναγιάς μειώθηκαν από 130 στους 60, καθώς οι οικογένειες δεν θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα καρκινογενές περιβάλλον. Τα ανταποδοτικά της “Εταιρίας” έρχονται να καλύψουν τις βλάβες που η δικής της δραστηριότητα προκαλεί (παροχή φίλτρων στα σχολεία για πόσιμο νερό, καθώς το νερό δεν είναι πλέον πόσιμο μετά την έναρξη των εργασιών της “Εταιρίας”). Τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τον εμφύλιο που φέρνει μέσα στις οικογένειες και την κοινωνία. Τα ψέματα περί θέσεων εργασίας και ολόκληρων οικογενειών που θα πήγαιναν στην περιοχή, καθώς πλέον οι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί, με ότι αυτό σημαίνει και για τα δικά τους δικαιώματα» σημειώνει σχετικά η Συντονιστική Επιτροπή για τα όσα ειπώθηκαν.
Την Κυριακή, 15/10, η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βολισσό και τα Λημνιά, με κατοίκους της περιοχής να συνομιλούν με τους/ιες προσκεκλημένους/ες, να παρουσιάζουν τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής και να ενημερώνονται για την πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της βόρειας Χαλκιδικής.
Ακολούθησε επίσκεψη στην Κέραμο, το Λαρδάτο και τα λουτρά στα Αγιάσματα, ενώ συμμετείχαμε σε διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια εξόρυξης που προωθεί η δημοτική αρχή κατά το άναμμα του δέντρου από το Δήμαρχο Χίου στην πλατεία της Βολισσού.
Και όλα αυτά συνέβησαν, όπως τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, όταν χθες, Δευτέρα, κατά τη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μυτιλήνη για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο κ. Χρ. Τσομπανίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μελετών Enviroplan Α.Ε., που έχει αναλάβει την εκπόνηση της ΕΠΜ, είπε χαρακτηριστικά ότι η εξόρυξη είναι συμβατή με μια περιοχή Natura αφού οι είσοδοι των εξορύξεων θα είναι εκτός της προστατευόμενης περιοχής, υπονοώντας ότι θα είναι μόνο υπόγεια η εξόρυξη. Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί για τις απαντήσεις του κ. Ζαφειράτου, προϊσταμένου της αρμόδιας διεύθυνσης μεταλλευτικών, ενεργειακών και βιομηχανικών ορυκτών του ίδιου υπουργείου, που έγραφε ότι μάλλον θα είναι υπογειες, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο και να μας το εγγυάται κανείς αρμόδιος.
«Τα νησιά είναι πολύ ιδιαίτερες και ευαίσθητες περιοχές, αφού αποτελούν κλειστά συστήματα. Καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον είναι η ετοιμότητα, η αντοχή και επαγρύπνηση όλων για την υπεράσπιση του νησιού. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με όλες τις μορφές και τα μέσα για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα» καταλήγει η Συντονιστική επιτροπή δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο καλώντας τους πολίτες της Χίου να μην επιτρέψουν να μπει ταφόπλακα στον τόπο τους.
Διαβάστε ακόμη για την υπόθεση:
Εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο: Μια παλιά πληγή που επιχειρείται να ξανανοίξει