in ,

Χίος: Αθωώθηκε ο διευθυντής του astraparis.gr Γιάννης Στεβής-Nίκη της ελευθεροτυπίας

Αθωώθηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της ιστοσελίδας της Χίου astraparis.gr Γιάννης Στεβής μετά τη σημερινή εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον του ο δις καταδικασθείς για απρόκλητες επιθέσεις Ματθαίος Μυρμηγκούσης.

Πρόκειται για δικαίωση του αγώνα για ελευθεροτυπία και για τη δημοσιογραφία εκείνη που στις δύσκολες συνθήκες του προσφυγικού στάθηκε απέναντι σε βίαιες και ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και πολιτών της Χίου, αποκαλύπτοντας τον ρόλο των πρωταγωνιστών των επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μερμηγκούσης είχε καταδικασθεί το 2018 σε φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, για την επίθεση κατά του Γιάννη Στεβή, τον οποίο χτύπησε και πέταξε στο έδαφος την κάμερά του, στα γεγονότα που ακολούθησαν την ρατσιστική πορεία προς τον καταυλισμό της Σούδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Μάλιστα για αντιπερισπασμό είχε υποβάλει μήνυση, ισχυριζόμενος ότι δεν επετέθη στον Γιάννη Στεβή, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι στο σχετικό ρεπορτάζ για τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 τον είχε αναφέρει ως «εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Εκτός από την παραπάνω καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο κ. Μερμηγκούσης καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε φυλάκιση 12 μηνών, για την επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου κ. Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016 στον καταυλισμό της Σούδας.

Σύμφωνα με το astraparis.gr από τον μηνυτή έγινε πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, πρόταση την οποία απέρριψε ο κ. Στεβής. Έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε και κατέληξε στην αθώωσή του κ. Στεβή. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, ο μηνυτής «παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, όχι όμως και εκπρόσωπός της, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως οξύθυμο ψηφοφόρο της και την εμφάνιση και παρουσία του σε όλες τις συγκεντρώσεις στην περίοδο της έντασης του προσφυγικού στη Χίο απέδωσε στο γεγονός ότι η κατοικία του ήταν κοντά στον καταυλισμό της Σούδας».

Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας είπε ότι ήταν στην Χρυσή Αυγή έως το 2014 και μετά αποχώρησε, ενώ και στις εκλογές του 2019 ψήφισε Χ.Α.

Στο όνομά του ο λογαριασμός ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής

Ωστόσο, όλοι οι ισχυρισμοί του κατέπεσαν αφού ο συνήγορος του κ. Στεβή, κ. Κώστας Κάργατζης, επεσήμανε ότι ο κ. Μερμηγκούσης δεν ήταν απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, ενώ σε σχετική ερώτησή του ο μηνυτής παραδέχθηκε ότι στο όνομά του εκδίδονταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Χίο.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο astraparis.gr, προσκομίσθηκαν φωτογραφίες που αποδείκνυαν την ενεργό συμμετοχή και παρουσία του σε εκδήλωση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο 2016 ενώ παράλληλα και ο μάρτυρας υπεράσπισης δημοσιογράφος κ. Παντελής Φύκαρης επεσήμανε ότι ο Μερμηγκούσης έδινε την εικόνα και την αίσθηση ότι ήταν αρχηγός και ότι όλη η Χίος ήξερε ότι ήταν στην Χρυσή Αυγή.«Η εμφάνιση του μηνυτή απέδειξε τον βαθειά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αντιλήψεών του, θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να έχουν την ευχέρεια να λένε και θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις. Εν πάση περιπτώσει και αυτό έγινε, εισφέρθηκαν σήμερα στο δικαστήριο και αποδείξεις. Και κατά την γνώμη μας πέρα από την αθώωση το σκεπτικό θα περιλαμβάνει την παραδοχή ότι όντως εμφορείτο από τις ιδέες της Χρυσής Αυγής. Και όχι μόνον εμφορείτο από ιδέες, αλλά συμμετείχε ενεργά στη ανάμιξή της. Και αυτό είναι δικαίωση για τον κατηγορούμενο». δήλωσε ο κ. Κάργατζης μετά το πέρας της δίκης.

«Για ακόμα μία φορά η ελευθεροτυπία κάθισε στο εδώλιο, αλλά αθωώθηκε. Δεν είναι προσωπική υπόθεση όλα αυτά που γίνανε, είναι υπόθεση όλων των δημοσιογράφων και της Χίου και όλης της χώρας. Πρέπει χωρίς φόβο να βγαίνουν οι δημοσιογράφοι μπροστά, να μεταφέρουν στην κοινωνία αυτά τα οποία συμβαίνουν στην κοινωνία, αυτά τα οποία επηρεάζουν την κοινωνία. Και το αποτέλεσμα του δικαστηρίου ήταν ακριβώς η δικαίωσή μας και ένα μήνυμα και προς τους συναδέλφους μας και προς την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Στεβής σχετικά με την εξέλιξη της δίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σε μια στιγμή κινδύνου» στο Παρίσι στις 3 Δεκεμβρίου

Προβολή της ταινίας «Και να που ήρθε η ώρα πάλι για ταξίδι» στο καφέ Χεμινγουέι