Περισσότεροι από 14.000 είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη του Κιλκίς για ακόμη μια μέρα.
Το βράδυ της Τρίτης η βροχή ήταν δυνατή με αποτέλεσμα χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κοιμηθούν στις λάσπες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς μένει σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές, εκτεθειμένες στην κακοκαιρία. Το πρωί στον καταυλισμό είχαν δημιουργηθεί μεγάλες λίμνες νερού ενώ ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες έφταναν με τα πόδια αναζητώντας μια σκηνή για να κοιμηθούν. Ο καταυλισμός έχει επεκταθεί σε όλο το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και στα γύρω χωράφια με ατομικές σκηνές καθώς οι μεγάλες σκηνές που έχουν στήσει οι ΜΚΟ δεν επαρκούν να στεγάσουν τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους από την κούραση και τις κακές συνθήκες διαβίωσης πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες αγωνιούν και περιμένουν τα σύνορα να ανοίξουν, ενώ κάποιοι από αυτούς επέλεξαν το πρωί της Τετάρτης να αποχωρήσουν από το σημείο, και με λεωφορείο να κατευθυνθούν σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης/ παραμονής προσφύγων. Ένα λεωφορείο με πρόσφυγες από το Ιράκ έφυγε σήμερα για Αθήνα με τον κάθε πρόσφυγα να πληρώνει 25 ευρώ το κόμιστρο. Κάποιοι όμως έχουν ξεκινήσει να φεύγουν και με τα πόδια.
Το μεσημέρι διαμαρτυρια στις ράγες των τρένων πραγματοποίησαν πρόσφυγες φωνάζοντας ανοίξτε τα σύνορα.
«Ελεγχόμενη υγειονομικά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος την κατάσταση στην Ειδομένη μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και νωρίτερα στο Mega. Ενημέρωσε ότι επιχειρούν δύο υγειονομικές μονάδες στην περιοχή, οι οποίες θα εμπλουτιστούν από προσωπικό.
Εξήγησε επίσης ότι καλύπτονται ιατρικά όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που ενδεχομένως έχουν κάποιο πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι τα νοσήματα που παρουσιάζονται είναι κυρίως του ανωτέρου αναπνευστικού στα παιδιά, που είναι πιο ευπαθή.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τροφογενείς λοιμώξεις τουλάχιστον για την ώρα, καθώς η τροφοδοσία γίνεται από μονάδες που έχουν την αρτιότητα και ISO αλλά εξέφρασε φόβους, λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, αν παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα οι άνθρωποι αυτοί εκεί.
Κλιμάκιο του Υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό ενώ από χθες είναι σε λειτουργία και κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Προτεραιότητα να αδειάσει η Ειδομένη
Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Διαψεύδει ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει επιχείρηση εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία. Διευκρινίζει ότι “σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους”.
Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη. Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.
Η ΠΓΔΜ εξετάζει νέα μέτρα που αφορούν τους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι η κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ θα εξετάσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές από άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου και ίσως αποφασίσει το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.
Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων ‘Αμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.
Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ το διάστημα αυτό.
1.050 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος. ‘Αλλοι 450 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας.
Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC