Το κρεσέντο καταστολής εναντίον των φοιτητών στο ΑΠΘ φαίνεται ότι ζήλεψε η ασφάλεια Χανίων που προχώρησε σε πρωτοφανείς καταδιώξεις φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκευάζοντας κατηγορίες.
Όπως καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου, καθώς και ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος, το πρωί της 27 Φεβρουαρίου αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με πρόσχημα έρευνα για κάποια άγνωστη σε αυτούς δράση με συνθήματα και μπογιές.
«Το πόσο αυθαίρετη και στημένη ήταν η όλη επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει τους φοιτητές με την έρευνα αυτή, όπως αποδείχθηκε περίτρανα. Για να κερδίσουν χρόνο και να κατασκευάσουν ένα στημένο κατηγορητήριο, ώστε να δικαιολογηθούν οι πρωτοφανείς πράξεις τους, προσήγαγαν τους δύο φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και τους κρατούσαν για ώρες στην ασφάλεια, χωρίς να τους επιτρέπουν επικοινωνία με κανέναν, ούτε με δικηγόρο» αναφέρουν.
Και ενώ η αστυνομία διατείνονταν πως η έρευνα σχετιζόταν με δράσεις με μπογιές, τελικά αποδόθηκε στο φοιτητή Γιώργο Σ. μία ανυπόστατη και εξωφρενική κατηγορία για δήθεν «οπλοκατοχή». «Οπλοκατοχή», σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, βαφτίστηκε το παλιό φυσίγγι του παππού του, καθώς το σπίτι που διαμένει ως φοιτητής είναι το πατρικό σπίτι της οικογενείας του στην Κρήτη! «Αυτό ήταν το περίφημο εύρημα της αστυνομίας, που καμία σχέση δεν έχει βέβαια με οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, πόσο μάλλον την επιχείρηση εισβολής στο σπίτι που διεξήχθη για άσχετους και προφανώς προσχηματικούς λόγους» σημειώνεται σχετικά.
Το κυνήγι των φοιτητών από την ασφάλεια Χανίων δεν σταμάτησε εκεί καθώς, όπως συνεχίζουν στην καταγγελία τους, προσήχθησαν με όρους «απαγωγής» δύο ακόμη φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο δρόμο από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μάλιστα αρνήθηκαν να δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, και με πολιτικό όχημα της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το «αδίκημά» τους ήταν πως περπατούσαν στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του Γιώργου, αρκετά αργότερα από την σύλληψη του φοιτητή, την οποία βέβαια δεν γνώριζαν, αφού δεν του επέτρεπαν για ώρες την επικοινωνία με κανέναν. Και αυτοί οι φοιτητές κρατήθηκαν για ώρες στην ασφάλεια χωρίς καμία απολύτως αφορμή.
Το απόγευμα και αφού οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς φοιτητής αφέθηκαν ελεύθεροι, η ασφάλεια Χανίων προσήγαγε και πέμπτο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίον παρακολουθούσαν στο δρόμο και τον οποίον ανέκριναν στην ασφάλεια με ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι ξέρεις για το φοιτητή που συνελήφθη;».
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση καταδίωξης φοιτητών του φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, που αγωνίζεται όπως και το σύνολο του φοιτητικού και ακαδημαϊκού κόσμου, το τελευταίο διάστημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως για την εκπαίδευση.
Οι πρακτικές αυτές της ασφάλειας προκαλούν ανατριχίλα και αντιγράφουν τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που υλοποιούσε το σπουδαστικό της ασφάλειας επί χούντας στήνοντας καρτέρι και απαγάγοντας φοιτητές «για υπόθεσή τους» και ανακρίσεις» επισημαίνει ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζοντας πως «είναι οφθαλμοφανές ότι σε βάρος του φοιτητή Γιώργου Σ. στήθηκε μια αδιανόητη σκευωρία και αποδόθηκε μια εξωφρενική και κατασκευασμένη κατηγορία για να δικαιολογήσει τις απίστευτες αυθαιρεσίες της ασφάλειας».
Δηλώνει ακόμη πως «δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα» απαιτώντας να αποσυρθούν άμεσα οι πλήρως ανυπόστατες κατηγορίες, να αθωωθεί ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ.Σ. και όλοι οι διωκόμενοι φοιτητές, που αδίκως στοχοποιούνται.