Πανηγυρικά αθώοι-ες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου τα μέλη της επιτροπής ενάντια στην καύση σκουπιδιών Φαίη Τζανετουλάκου, Στέλιος Λημνιός και Γιώργος Λέτσιος που κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία, μετά από μήνυση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-LAFARGE HOLCIM, επειδή τον Ιούλιο του 2019 εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους σταματώντας συμβολικά φορτηγό από δρομολόγιο του πλοίου «FIONA» που ξεφόρτωνε απορρίμματα τα οποία οδηγούνταν προς καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Τα μέλη της επιτροπής αγώνα είχαν αναρτήσει ένα πανό στην πεζογέφυρα του λιμανιού με σύνθημα «θέλουμε την υγεία μας» ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε διαμαρτυρία και άλλων πολιτών ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία.
Η δίκη μετά από αναβολές και την έναρξή της πριν το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Elias ολοκληρώθηκε χθες και διήρκησε εφτά ώρες.
Στην ακροαματική διαδικασία δεν τεκμηριώθηκε το αδίκημα της παράνομης βίας. Αντίθετα και ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας (πρώην διευθυντής ποιότητας και ελέγχων της ΑΓΕΤ), όπως αναφέρει το magnesianews.gr ανέφερε ότι δεν υπήρξε φόβος πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
Τα μέλη της επιτροπής ενάντια στην καύση σκουπιδιών και οι συνήγοροί τους απέδειξαν ότι η κινητοποίησή τους είχε ως στόχο να προστατεύσει το υπέρτατο αγαθό, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκαν ακόμη στον τρόπο που η ΑΓΕΤ εκφόρτωνε εκείνη την ημέρα τα απορρίμματα, ο οποίος δεν ήταν ο ενδεδειγμένος σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, (δηλαδή μέσω του υπόγειου συστήματος μεταφοράς) αλλά γινόταν μέσα από τον ανοιχτό ταινιόδρομο, πράγμα που προκαλούσε κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρει η Φαίη Τζανετουλάκου μιλώντας στο alterthess συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του πρώην προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ευθύμιου Τσάμη ο οποίος μίλησε για τις έρευνες και τις επιδημιολογικές μελέτες που έχει εκπονήσει ο Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με την θνησιμότητα και την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων στον Βόλο αναφέροντας ότι στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου συντελεί και η καύση του RDF από την ΑΓΕΤ. Ο κ. Τσάμης μίλησε ακόμη για τις μακρόχρονες προσπάθειες των πολιτών να γνωρίζουν τις ρύπους εκλύει η δραστηριότητα της ΑΓΕΤ και τις επιπτώσεις από αυτές ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις με ευθύνη της Περιφέρειας. Αναγνώρισε ακόμη ότι και ο Ιατρικός Σύλλογος βοηθήθηκε από τη δράση και την μελέτη των επιτροπών αγώνα πάνω στο ζήτημα των επιπτώσεων της καύσης.
Ο Κώστας Μανωλίδης, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπεράσπισης, μίλησε για την εμπειρία ενός ανθρώπου που ζει στην πόλη, που φοβάται για την υγεία των συμπολιτών του και ενστερνίζεται τις ανησυχίες τους στηρίζοντας τις διαμαρτυρίες που έχουν κάνει εδώ και χρόνια.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης και οι δικηγόροι των κατηγορούμενων μίλησαν για ανθρώπους που νοιάζονται ουσιαστικά για το δημόσιο συμφέρον, που αφυπνίζουν το κοινωνικό σύνολο και υπερασπίζονται -σε αντίθεση με τον Δήμο και την Περιφέρεια -ουσιαστικά το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι πριν προβούν στη συγκεκριμένη συμβολική δράση, είχαν εξαντλήσει όλες τις νομικές ενέργειες προκειμένου να μάθουν για την επικινδυνότητα των σκουπιδιών που ερχόταν από την Ισπανία τόσο με αναφορές στο λιμενικό, στην Εισαγγελία και την Περιφέρεια. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε και από τους ίδιους τους κατηγορούμενους, ενώ η τελευταία είχε διατάξει παύση της μεταφοράς, το φορτίο τελικά μεταφέρθηκε χωρίς κανείς να γνωρίζει την επικινδυνότητά του με αποτέλεσμα τη συναισθηματική συντριβή τους σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει κρατικός έλεγχος στη δραστηριότητα μιας εταιρείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε το δικαστήριο και στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων ακυρώνοντας τις αποφάσεις για θαλάσσια μεταφορά των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και που αναγνώρισε ότι για τη λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων επιβάλλεται να προηγείται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
Ουσιαστικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αναγνώρισε την έκτακτη ανάγκη μέσα στην οποία έδρασαν τα τρία μέλη της επιτροπής αγώνα και έκρινε ότι είναι αθώοι. Στο άκουσμα της απόφασης οι παρευρισκόμενοι-ες να ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Οι κατηγορούμενοι αφιέρωσαν την αθώωσή τους στον Βασίλη Μάγγο που έχασε τη ζωή του έναν μήνα μετά από τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ.
Πολίτες και συλλογικότητες υπεράσπισης του περιβάλλοντος από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν την χαρά για την αθώωση των τριών πολιτών του Βόλου που αντιστάθηκαν σε αυτό τον κολοσσό για να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τα δηλητήρια της δήθεν ανάπτυξης.
Σταυρούλα Πουλημένη