in ,

Αθώος πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ για την υπόθεση της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη

Το Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων αποφάσισε την απαλλαγή του πρώην προέδρου των ΕΛΠΕ που κατηγορούνταν για το πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για υποβάθμιση περιβάλλοντος με πρόθεση τελούμενη δια παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος κατηγορούνταν ότι την περίοδο 2016-2017 με πρόθεσή του προκάλεσε υποβάθμιση περιβάλλοντος, με παραλείψεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε οφειλόμενη ενέργεια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, ανεξάρτητα από το αν εκλύονταν δύσοσμες ουσίες και αν υπήρχαν παραλείψεις από την πλευρά των ΕΛΠΕ (πράγμα που, όπως είπε, παρέμεινε αδιευκρίνιστο), ο κατηγορούμενος δεν ήταν αυτός που είχε την αρμοδιότητα από τον νόμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του, τονίζοντας ότι εκείνο το διάστημα υπήρξε σοβαρή εκτενής και διαρκή έκλυση ουσιών εξαιτίας της δραστηριότητας της εταιρείας που υποβάθμιζαν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι η εταιρεία, αν και είχε την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, συνέχιζε εντούτοις να αποθηκεύει τις χημικές ουσίες εντός των εγκαταστάσεών της κατά παράβαση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων.

Να σημειωθεί ότι οι παραβάσεις και παραλείψεις περιγράφονταν στην πορισματική έκθεση που συνέταξαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αφορούσαν το διάστημα 2016-17. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες καταγγελίες κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού – Ευόσμου για έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατά την απολογία του, το πρώην στέλεχος της επιχείρησης αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι τα ΕΛΠΕ δεν ξεπέρασαν τα όρια που θέτει η πολιτεία. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επιχείρηση επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και δήλωσε ότι η δυσοσμία ήταν ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

«Η δικαιοσύνη δεν φαίνεται ότι έχει τα μέσα και τις γνώσεις να χειριστεί τόσο μεγάλες υποθέσεις, δεν δείχνει σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και υπευθυνότητα» δήλωσε ο Στέλιος Δημητριάδης, δικηγόρος των κατοίκων και μέλος της συλλογικότητας «Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Ερωτηθείς σχετικά με το αν το φαινόμενο της δυσοσμίας συνεχίζεται απάντησε θετικά.

Πρόκειται για μια δίωξη, που όπως είπε ο ίδιος, προήλθε μετά από μηνυτήρια αναφορά των κατοίκων, η οποία είχε μπει στο αρχείο και ανασύρθηκε μετά το πόρισμα των μετρήσεων του ΑΠΘ το 2019.

Συγκεκριμένα, τότε, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας κατονόμασε την πηγή της δυσοσμίας (οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), ενώ μέσα από την έρευνα εντοπίστηκαν  55 χημικές ουσίες στα 171 δείγματα αέρα που συλλέχθηκαν από τους τρεις σταθμούς μέτρησης ρύπων στο Κορδελιό.

«Η δικαιοσύνη είχε την αρμοδιότητα να εντοπίσει ποιος είναι ο υπεύθυνος για να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τη δυσοσμία, όχι εμείς» κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι, εδώ και τόσα χρόνια, το αίτημα χιλιάδων κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης για καλύτερη ποιότητα ζωής παραμένει ανεκπλήρωτο ενώ η απόδοση δικαιοσύνης για την ταλαιπωρία και την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν ακόμη αναζητείται.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαμαρτύρονται οι ξεναγοί για την υποβάθμιση του επαγγέλματός τους

Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, Δάσος Σκουριών, 19-28 Ιουλίου 2024