Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο δάσκαλος Ντίνος Παντελίδης ο οποίος δικαζόταν σήμερα για την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από μήνυση του ιδιοκτήτη πολυκατοικίας στην οδό Ζαΐμη 17 στις Συκιές στην οποία είχε τοποθετήσει 2 κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε παιδική χαρά, σε παιδικό σταθμό, στο Κέντρο ψυχικής Υγιεινής, στο 14ο νηπιαγωγείο Συκεών, στα 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία και 3ο και 6ο Νηπιαγωγεία. Ο δάσκαλος κατηγορούνταν για φθορά ξένης περιουσίας και διατάραξη κοινής ειρήνης.
Ο κόσμος της γειτονιάς στην οδό Ζαΐμη κινητοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2009, με δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης, μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές και απαιτώντας να φύγουν οι κεραίες ( η «νόμιμη» και παράνομη) μέσα από τα σπίτια τους. Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να αποσύρει την παράνομη κεραία. Μάλιστα τότε ο ιδιοκτητης είχε τοποθετησει μέχρι και κάμερες στο μπαλκόνι.
Σε σχετική ανακοίνωσή της ΟΛΜΕ θεωρεί δημοκρατικό δικαίωμα των κατοίκων και κάθε εργαζόμενου να αγωνίζονται και να διεκδικούν να ζουν στη γειτονιά τους χωρίς να ακτινοβολούνται καθημερινά.
Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν βγάλει πάνω από 50 διδασκαλικοί σύλλογοι και δεκάδες σωματεία και σύλλογοι ενώ συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
“Ο Ντίνος Παντελίδης κατηγορείται με εξόφθαλμα ψευδείς κατηγορίες επειδή διεκδίκησε μαζί με τους γείτονές του το δικαίωμά τους να ζουν στη γειτονιά τους χωρίς να ακτινοβολούνται καθημερινά εδώ και 13 χρόνια. Επειδή θέλουν να προστατεύσουν το σπουδαιότερο αγαθό, τη ζωή τους” αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα
“Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στις Συκιές το 2009 -ενάντια στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας- ανέδειξαν για μια ακόμη φορά αυτό που όλοι, -ες γνωρίζουμε. Πως, όταν οι κυβερνήσεις νομοθετούν έχοντας ως σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου (και στην περίπτωσή μας τα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας), όταν οι εταιρίες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, όταν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ εμπλέκονται και κερδοσκοπούν από τη δραστηριότητα των εταιριών, όταν οι δημοτικές αρχές ευκαιριακά ασχολούνται με το θέμα της προστασίας των δημοτών από τις συνέπειες της ΗλεκτροΜαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στη ζωή τους, όταν κάποιοι εκμισθώνουν τις ταράτσες τους έναντι υψηλής αμοιβής αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των γειτόνων τους, τότε ο αγώνας για τη ζωή μας είναι μονόδρομος” υπογραμμίζεται.
“Απέναντι σ’ όλους αυτούς που μετέτρεψαν τις Συκιές σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βομβαρδίζει ασταμάτητα με ΗλεκτροΜαγνητική Ακτινοβολία σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα και τα ίδια μας τα σπίτια μαζί με τους γείτονές του στην οδό Ζαΐμη, την οδό Θάσου, στην οδό Κουν, στην οδό Λαχανά, παντού σ’ όλη τη χώρα, διεκδίκησαν το αυτονόητο: Το δικαίωμά τους στη ζωή απέναντι στα κέρδη των εταιριών, το δικαίωμά τους να υπερασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους απέναντι σ’ αυτούς που τοποθετούν κεραίες μέσα στα σπίτια μας δίπλα στα σχολειά των παιδιών μας, το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για τη γειτονιά τους και τον τόπο τους απέναντι στην αδιαφορία των τοπικών αρχών. Αντιμετώπισαν όμως το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας που με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων επέβαλλε το νόμο του ισχυρού, τη συνενοχή της δημοτικής αρχής που ανέλαβε να χειραγωγήσει το δίκαιο των κατοίκων και τις μηνύσεις” συνεχίζει.
“Η δίωξη στον Ντίνο Παντελίδη από τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας στη οδό Ζαΐμη δεν είναι καθόλου τυχαία κι έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να φοβίσει και να τρομοκρατήσει όσους, όσες αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους να στείλει ένα μήνυμα πως πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι και σιωπηλοί στις αποφάσεις της κάθε εξουσίας που αποφασίζει για τη ζωή μας. Γι’ αυτό εξάλλου και στοχοποιήθηκε -με βάση την ιδιότητά του ως δάσκαλος- με ψεύτικες κατηγορίες για φθορά περιουσίας, για διατάραξη κοινής ειρήνης, για απειλή κατά συρροή. Ένα κατηγορητήριο που καθοδηγείται από τη εταιρεία και υποστηρίζεται από αυτούς που τους απασχολεί μόνο το πώς θα βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της υγείας των γειτόνων τους” αναφέρει.
Τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής
Μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων οι οποίοι διεκδίκησαν τη κατάργηση του ν.3431/2006 που δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν όπου θέλουν κεραίες χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιώ και, την απομάκρυνση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων.
Επίσης πάλεψαν για την αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης στη γειτονιά των Συκεών ενώ ζήτησαν και τη πλήρη χαρτογράφηση και έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και άμεση απόσυρση όλων των παράνομων κεραιών.
Στα αιτήματα των κατοίκων καιη δημιουργία τομέα δημοτικής πεδιομέτρησης ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων αλλά και ο επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ποιός είναι ο δάσκαλος Ντίνος Παντελίδης
Εργάζεται στο δημόσιο σχολείο με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συμμετέχει στα κοινωνικά κινήματα, τα κινήματα υπεράσπισης δικαιωμάτων και στο εκπαιδευτικό κίνημα. Εκλέγεται για σειρά ετών στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Το 2009 διατελούσε Γραμματέας στον Η΄ σύλλογο Θεσσαλονίκης, το 2010-2011 εκλέχτηκε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του ΣΤ΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης και αιρετός στο υπηρεσιακό συμβούλιο Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.
“Αγωνίζεται για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών γι’ αυτό δε θα μπορούσε να λείψει κι από αυτόν τον αγώνα” λένε όσοι τον ξέρουν.