in ,

Αστυνομοκρατία για τρίτη μέρα στο ΑΠΘ- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών/τριών

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται για τρίτη μέρα εντός του ΑΠΘ. Έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην Σχολή Θετικών Επιστημών, ενώ βρίσκονται και στο σημείο όπου πραγματοποιούνται εργασίες κατεδάφισης του «Στεκιού στο Βιολογικό» που ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Σχολής Θετικών Επιστημών από δυνάμεις των ΜΑΤ, υπό την ανοχή των πρυτανικών αρχών.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ υπό τα συνθήματα φοιτητών που πραγματοποιούσαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

 

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Φοιτητικοί Σύλλογοι μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική παρουσία στα πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΑΠΘ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ. Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων και την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζήτησε το μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, Δημήτρης Ταξίδης.

Για συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της πρυτανείας να παρουσιάσουν το άσυλο ως άσυλο παραβατικότητας έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, Ναταλία Γιάτρου, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εγκληματίες, το άσυλο είμαστε εμείς και οι αγώνες που δίνουμε».

«Απαιτούμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Σύγκλητος και πρέπει να πάρει θέση. Στήνουν σκηνικό έντασης προς όφελος της κυβέρνησης», δήλωσε από τη μεριά του ο εργαζόμενος και συνδικαλιστής στο ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης. Χαρακτήρισε «πρόφαση» ότι όλη αυτή η κινητοποίηση της αστυνομίας γίνεται για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το πεδίο για να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα πανεπιστήμια το καλοκαίρι.

Για μια «δυστοπική εικόνα» που δεν αρμόζει σε δημόσιο πανεπιστήμιο μίλησε από τη μεριά του ο καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και μέλος ΔΕΠ, Ηλίας Κονδύλης, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές είναι η αποκλιμάκωση της έντασης με την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Βασικός στόχος είναι η εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και καταστολής. Θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε Ανώνυμη Εταιρεία», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κονδύλης.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν το κλίμα αστυνομοκρατίας, την παρουσία δεκάδων αστυνομικών δυνάμεων τη χρήση χημικών και κρότου λάμψης μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Πρόκειται, όπως σημειώνουν, «για σχεδιασμό της κυβέρνησης που εξελίσσεσαι σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών για να εξυπηρετήσει το στόχους για νομιμοποίηση της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας με σκοπό την περιφρούρηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, του κεφαλαίου».

«Η πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα από τις αποφάσεις των συλλόγων τους, την αγωνιστική τους δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί μεθόδευση που έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών μας, την ώρα που ετοιμάζεται νέος νόμος – πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, χτυπήματος στη φοιτητική μέριμνα» προσθέτουν.

Στο δικαστικό σκέλος των χθεσινών συλλήψεων μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, στον ένα εκ των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου και εξύβριση τελούμενη δημόσια και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος συλληφθέντας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, δεν προσήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και αφέθηκε ελεύθερος. Έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Εβδομάδα των παθών στο ΑΠΘ

Τη μόνιμη παρουσία της έκθεσης τεκμηρίων στο Πολεμικό Μουσείο ζητά ο ΣΦΕΑ 1967-1974