in

ΑΣΠΗΕ και στα Κρούσια του Κιλκίς; Ένα τοπικό οικοσύστημα σε κίνδυνο

Του Μπάμπη Μακρίδη*

Αν ανατρέξει κάποιος στον χάρτη της Ρ.Α.Ε. στην περιοχή του Κιλκίς, με δυσκολία θα καταφέρει να βρει επιφάνεια που δεν καλύπτεται από χρώμα. Ανεμογεννήτριες στις κορυφές (Κρούσια, Μπέλλες), υδροηλεκτρικά στα ρέματα (Πάικο) και γιγάντια φωτοβολταϊκά στις πεδιάδες. Μια αγροτική περιοχή με πολλές δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης μετατρέπεται σε εργοτάξιο. Ούτε ο χαρακτηρισμός περιοχών ως Natura φαίνεται να μπλοκάρει τα καταστροφικά σχέδια. Τα έργα ξεφυτρώνουν παντού, με τις τοπικές κοινωνίες να μαθαίνουν τελευταίες τους σχεδιασμούς, αφού οι τοπικές αρχές (Δήμος και Περιφέρεια) ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική. Χωριά που έχουν ερημώσει αποτελούν το ιδανικό έδαφος για να πραγματοποιηθούν αυτές οι καταστροφικές επενδύσεις. Το σχέδιο φαίνεται να έχει αρχή, μέση και δυστυχώς άσχημο τέλος για τους κατοίκους.

Η εταιρεία Hellenic Renewables Μονοπρόσωπη Α.Ε., συμφερόντων ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) – ιδιοκτησίας Λάτση, έβαλε στο στόχαστρο και τα Κρούσια για να εγκαταστήσει 31 ανεμογεννήτριες, ισχύος 6,6 MW η καθεμία, και συνολικά 204,6 MW!

Στην περιοχή των Κρουσίων βρίσκονται οι οικισμοί της Ποντοκερασιάς, του Παρόχθιου, του Μελισσουργιού, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Μάρκου, του Κάτω Θεοδωρακίου, της Βάθης, του Παλατιανού, του Κεντρικού και του Τριπόταμου. Κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού και την τοπική κοινότητα της Ποντοκερασιάς, βρίσκεται ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, με συνολική έκταση 310 στρεμμάτων, εντός της ζώνης προστατευόμενων περιοχών. Βάσει διεθνών συμβάσεων (Σύμβαση Ραμσάρ), είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Βοτανικών Κήπων (BGCI) και του Διεθνούς Δικτύου για την ανταλλαγή αυτοφυούς γενετικού υλικού, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατήρηση της Φυτικής Βιοποικιλότητας. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων έχει αναπτυχθεί με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής. Αποτελεί σημαντικό κέντρο για την οικοτουριστική ανάπτυξη και την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατήρησης των φυσικών πόρων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών (Α/Γ) με διάμετρο ρότορα 170 μέτρων (συνολικό ύψος 200 μέτρων) και ονομαστική ισχύ 6600 kW η καθεμία. Το συνολικό μήκος των οδών και ελιγμών που προβλέπονται στη ΜΠΕ είναι 44.579,94 μέτρα, ενώ οι συνολικές επιφάνειες κατάληψης του έργου ανέρχονται σε 627.258,61 τετραγωνικά μέτρα. Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στην παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων πλεονάζοντων υλικών, η περιβαλλοντική διαχείριση των οποίων παραμένει «μετέωρη» και απροσδιόριστη στο πλαίσιο της εκπονηθείσας ΜΠΕ. Επιπλέον, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού Βάθη, έχει χωροθετηθεί ο Υ/Σ Ανύψωσης Τάσης 20kV / 150kV, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των κατοίκων.

Οι εργασίες πεδίου που έγιναν σχετικά με τα είδη ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο της ΕΟΑ αποδεικνύουν περίτρανα πως η περιοχή αποτελεί ζώνη έντονης δραστηριότητας ειδών ορνιθοπανίδας. Ο Στικταετός, ο Γερακαετός, ο Κραυγαετός, ο Φιδαετός, ο Θαλασσαετός, το Γκισάρι, η Πρασινοκέφαλη Πάπια, ο Λευκός Πελαργός, ο Αργυροτσικνιάς, ο Αργυροπελεκάνος, ο Ροδοπελεκάνος και ο Κορμοράνος είναι μερικά από τα είδη ορνιθοπανίδας που συναντώνται στις γειτονικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και κινδυνεύουν άμεσα.

Το γαλήνιο φυσικό τοπίο των Κρουσίων δεν θα υφίσταται πια! Οι βιομηχανικές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή των δρόμων πρόσβασης και οι εκσκαφές για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, θα διαταράξουν την οικολογική ισορροπία. Η αναγκαία εκκαθάριση της γης για τις υποδομές θα απειλήσει άμεσα την επιβίωση πολλών σπάνιων και ενδημικών ειδών φυτών. Οι επιπτώσεις στον οικοτουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτες, ενώ οι συνέπειες για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής καταστροφικές. Είναι καταφανές ότι η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα έργο με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το ανθρώπινο είδος είναι κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος. Καταστρέφοντας τα δάση, τα βουνά και τα ποτάμια, διαπράττουμε ένα έγκλημα που θα κληθούμε να πληρώσουμε, εμείς αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές. Ο νομός μας, αλλά και η χώρα ολόκληρη, φαίνεται να έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα. Σωρεία νέων έργων με φωτοβολταϊκα φαραωνικών διαστάσεων καθώς και νέα αιολικά με μπαταρίες αποθήκευσης που βρίσκονται σε φάση διαβούλευσης απειλούν να  αλλοιώσουν τον φυσικό πλούτο. Η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη. Δεν μπορούμε να μένουμε θεατές. Ας τους σταματήσουμε. Είναι ήδη αργά.

*Ο Μπάμπης Μακρίδης είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών νομού Κιλκίς ενάντια στις ΒΑΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κόντρα στην Πολιτική της Εγκατάλειψης: Γη, Κατοικία και Εξουσία στην Περιφερειακή Ελλάδα

Ο Φρανκενστάιν της απεξάρτησης και άλλες ιστορίες «επιστημονικής» … φαντασίας