in , ,

Ασπίδα προστασίας στην ημερίδα στο ΠΑΜΑΚ απέναντι στην ακροδεξιά στοχοποίηση

Θέμα η πολιτισμική συνεργασία Ελλάδας-Β. Μακεδονίας και η μακεδονική γλώσσα

Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και στο πανεπιστημιακό άσυλο ως χώρο διακίνησης ιδεών και πραγματοποίησης ακαδημαϊκής έρευνας υπερασπίστηκαν σήμερα δεκάδες φοιτητές-τριες και πολιτικές οργανώσεις απέναντι στη στοχοποίηση που αυτά δέχτηκαν από ακροδεξιούς κύκλους. Αφορμή και στόχος ήταν η ημερίδα που διοργανώνει το Εργαστήριο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών με θέμα τη διαπολιτισμική συνύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας με καλεσμένους καθηγητές-τριες και φοιτητές-τριες από τη γειτονική χώρα. Με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα η φασιστική οργάνωση Ιερός Λόχος αλλά και ο Ν. Παπαδόπουλος βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Νίκη στοχοποίησαν την ημερίδα και αμφισβήτησαν την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Β. Μακεδονίας, η οποία μιλιέται από χιλιάδες συμπολίτες μας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΠΑΜΑΚ, η οποία αντί να καταδικάσει τις φασιστικές και ακροδεξιές αντιδράσεις, πήρε αποστάσεις από τη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα της. Μάλιστα οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν από την συντονίστρια της Ημερίδας Αλ. Ιωαννίδου αυτή να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Η ημερίδα πραγματοποιείται κανονικά στους χώρους του πανεπιστημίου, όπως εξ αρχής ανακοινώθηκε.

 

 

 

«Πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο διότι επιχειρούμε μια καλή συνεργασία με συναδέλφους από το πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας, οπότε κάνουμε πράξη τις συμφωνίες αυτές. Τις συνεχίζουμε και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για να απελευθερωθούμε ως καθηγητές και να συνεργαστούμε ουσιαστικά για το καλό των φοιτητών μας και των σχέσεων των δύο χωρών, σχολίασε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών μιλώντας στο alterthess. «Θα μιλήσουμε για τη μακεδονική λογοτεχνία και για προοπτικές συνεργασιών με μεγάλη έμφαση στην όσμωση των φοιτητών. Θέλουμε σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες να γνωρίζονται μεταξύ τους οι φοιτητές ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα» πρόσθεσε. Σε σχέση με τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας που καταγγέλθηκε από ακροδεξιές-φασιστικές οργανώσεις και κόμματα η Αλ. Ιωαννίδου τόνισε ότι προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σε αντίθετη περίπτωση θα ήμασταν λάθος. Εφαρμόζουμε τις αποφάσεις και βεβαίως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες καταγγέλλονται από τους συνήθεις φασίστες. Σήμερα το ζητούμενο είναι η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν μπορεί οποιοσδήποτε να αποφαίνεται για τις συζητήσεις που γίνονται εντός του, υπάρχει διδακτική αυτονομία. Ελπίζω να μη διανοείται άνθρωπος της κυβέρνησης να το αμφισβητήσει γιατί αλλιώς θα περάσουμε σε πολύ σκοτεινές εποχές» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας ακόμη τη στάση των πρυτανικών αρχών και τη σχετική ανακοίνωση τους, η Αλ. Ιωαννίδου δήλωσε: «Μου ζητήθηκε από την πρυτανεία να αλλάξουμε τόπο συγκέντρωσης λόγω του κινδύνου που θεώρησε ότι υπάρχει με τις αναγγελίες του Ιερού Λόχου και το αρνηθήκαμε γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο. Η πρυτανεία πήρε αποστάσεις γιατί δέχεται πιέσεις. Δεν προβλέπεται πάντως να αναγγέλλονται στην πρυτανεία ή να ζητείται η άδεια για τέτοιου είδους εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα εργαστήρια. Και αυτό εντάσσεται στην αυτονομία της διδασκαλίας. Οι φοιτητές-τριές μας είναι εδώ αλληλέγγυοι και καλά κάνουν και μας υποστηρίζουν».

Στην έναρξη της εκδήλωσης φοιτητές και φοιτήτριες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη στοχοποίηση της ημερίδας από ακροδεξιούς και τη στάση των πρυτανικών αρχών φωνάζοντας το σύνθημα «Μιλάμε 10 γλώσσες σε κάθε γειτονιά, μονάχα οι φασίστες δεν βγάζουν τσιμουδιά». Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου και η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, διευθύνουσα του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Φύλου, τόνισαν ότι ως καθηγήτριες του Τμήματος θα συνεχίσουν να προασπίζονται την ελευθερία του λόγου απέναντι σε οποιασδήποτε προσπάθειες φίμωσης και λογοκρισίας.

«Η ημερίδα ανοίγει έναν επιστημονικό διάλογο για τη μακεδονική γλώσσα ως πολιτισμικό και κοινωνικό κώδικα επικοινωνίας και έκφρασης. Το εργαστήριό μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις γλώσσες που διδάσκονται στο τμήμα και αποτελούν μια βάση κατεύθυνσης για τη συγκρότηση κριτικών σπουδών. Η συζήτηση για τις γλώσσες ως προφορικοί και γραπτοί κώδικες επικοινωνίας παράγουν συμβολικά νοήματα και συγκροτούν έμφυλους εαυτούς και δημιουργούν σχέσεις» σημείωσε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην έναρξη της ημερίδας η Φ. Τσιμπιρίδου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα μουσικό καλωσόρισμα ενώ ο καθηγητής Vladimiri Martinovski εξέφρασε τη φιλική και ακαδημαϊκή ευγνωμοσύνη του στους καθηγητές-τριες του ΠΑΜΑΚ που τη διοργάνωσαν χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό γεγονός της φιλίας των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ελάχιστα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στον Λευκό Πύργο και το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Μέλη της Νέας Αριστεράς, της Αναμέτρησης και του φοιτητικού σχήματος Αντίκα attac κ.ά βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη στήριξη της ημερίδας που θα διαρκέσει μέχρι νωρίς το βράδυ.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Κυρία, το σχολείο δεν θα μας βοηθήσει να βγάλουμε λεφτά», Της Ντίας Κεραμειδά