in

Αποστολή στην Ειδομένη: Με το σταγονόμετρο περνούν οι πρόσφυγες από τα σύνορα

Αποστολή στην Ειδομένη: Με το σταγονόμετρο περνούν οι πρόσφυγες από τα σύνορα

Αποστολή:  Ιάσων Μπάντιος

Περικυκλωμένοι από δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών βρέθηκαν την Παρασκευή, για ακόμη μια μέρα, χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη του Κιλκίς. Η αστυνομία συνεχίζει να επιτρέπει με το σταγονόμετρο να περάσουν κάποιοι πρόσφυγες που κρατούν το υπηρεσιακό σημείωμα που δείχνει ότι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι πρόσφυγες είναι μεταξύ τους μπερδεμένοι ενώ ανά διαστήματα προκαλούνται μικροεντάσεις από την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί. Πρόσφυγες λιποθυμούν από το κρύο, ενώ πριν λίγη ώρα ένα παιδί έπαθε επιληπτική κρίση. Οι αληλλέγγυοι τρέχουν πανικόβλητοι για να βοηθήσουν. Να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότερες ΜΚΟ έχουν αποχωρήσει από το σημείο. Στην ευρύτερη περιοχή το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν περίπου 7.000 πρόσφυγες, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρες έφτασαν περίπου 20 λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες.

 

Αλληλέγγυοι στο τρένο δίνουν φαγητό στους πρόσφυγες που έχουν σχηματίσει μια τεράστια ουρά. Η αστυνομία ομαδοποιεί σε δύο σειρές τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί δίπλα από την ουδέτερη ζώνη. Κάθε πέντε λεπτά προκαλούνται από την μεγάλη συγκέντρωση και αναμονή εντάσεις. Πλέον οι πρόσφυγες περνούν σε ομάδες των εφτά.

 

 

Παράλληλα κλιμάκιο του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τις βουλεύτριες Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σταματάκη βρέθηκε την Παρασκευή στην Ειδομένη προκειμένου να κάνει αυτοψία στο χώρο για την κατάσταση που επικρατεί ενώ παράλληλα είχε ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές. Στον καταυλισμό Α` οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις όπου ζητούν από τους πρόσφυγες να μην περπατούν στις γραμμές των τρένων.

Το απόγευμα της Παρασκευής έφτασαν στην Ειδομένη περίπου 16- 18 λεωφορεία με πρόσφυγες. Τα λεωφορεία ήταν ακινητοποιημένα από τις αστυνομικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου, ενώ υπάρχουν κι άλλα λεωφορεία στα Μάλγαρα.

Σημειώνεται πως κάποια από τα λεωφορεία με πρόσφυγες που φτάνουν στην Ειδομένη, γεμίζουν με κόσμο που έχει προορισμό την Αθήνα.

Εγκαταλελειμμένοι στην Ειδομένη Νεκρός Μαροκινός από ηλεκτροπληξία 

Αποστολή: Σταυρούλα Πουλημένη

Χωρίς στέγη, φαγητό και νερό σε έναν μισοκατεστραμμένο καταυλισμό παραμένουν και σήμερα εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράν και το Μαρόκκο συνεχίζοντας να εκλιπαρούν για να τους επιτραπεί η διέλευση από τα σύνορα. Νέα ένταση προκλήθηκε σήμερα στην περιοχή που  εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο μεταξύ των προσφύγων στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα και των προσφύγων, οι οποίοι μπορούν να περάσουν. Οι Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί  περνούν ένας ένας τα σύνορα αφού οι αρχές της ΠΓΔΜ ελέγξουν τα υπηρεσιακά τους σημειώματα.

                                                              

Η χθεσινή μέρα βρήκε τον καταυλισμό στην Ειδομένη στην απόλυτη θλίψη καθώς ένας Μαροκινός έχασε τη ζωή του απο ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 22χρονος Μαροκινός ανέβηκε στην οροφή ενός παρατημένου βαγονιού στον σταθμό της Ειδομένης και ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια όπου έπεσε ακαριαία νεκρός. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς αφότου πρόσφυγες, συμπατριώτες του την περιφέραν κλαίγοντας μπροστά στην συνοριογραμμή όπου και από τις δύο πλευρές ήταν παρατεγμένες ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δέυτερο περιστατικό ηλεκτροπληξίας στο σημείο καθώς πριν λίγες μέρες ένας ακόμη Μαροκινός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια στα βαγόνια των τρένων και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο.

Είχαν προηγηθεί έντονα επεισόδια στις ράγες των τρένων όπου Ιρανοί προσφυγες έκλεισαν το πέρασμα με ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση διέλευσης που τους έχει επιβληθεί. Εδώ και δύο εβδομάδες η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις ακόμη και μεταξύ των προσφύγων. Η ένταση έφτασε στην κορύφωσή της όταν το βράδυ της Τετάρτης πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να τους απωθεί με χημικά και κροτίδες κρότους λάμψης.

Ο διαχωρισμός τους από τις αρχές της ΠΓΔΜ ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις, κάτι που επεσήμαναν εδώ και μέρες αλληλέγγυοι που βρίσκονται στο σημείο.

Από χθες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που δρούσαν στο σημείο λόγω του φόβου για την σωματική τους ακεραιότητα με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες αυτή την στιγμή να μην έχουν τα στοιχειώδη.

Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες άντρες και παιδιά ζούνε στην κυριολεξία στις λάσπες, καίνε ότι βρούν, τα παιδιά κοιμούνται δίπλα στα σκουπίδια ανάμεσα στις αυτοσχέδιες τέντες που έχουν στηθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Ούτε η πολυήμερη αναμονή κάτω από αντίξοες συνθήκες για να ανοίξουν τα σύνορα αλλά ούτε και η επίμονη άρνηση αλλαγής πολιτικής από την ΠΓΔΜ δεν οδηγεί τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την διαμαρτυρία τους ζητώντας το αυτονόητο να αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι.

Στο μεταξύ από χθες η αστυνομία κυκλοφόρησε ένα έγγραφο μεταφρασμένο στα αραβικά και τα φαρσί στο οποίο ζητά από τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το σημείο σε διάστημα τριών ημερών. Στο χαρτί δεν αναγράφονται οι εθνικότητες στις οποίες απευθύνεται το αίτημα ενώ παράλληλα τονίζεται πως αν δεν προχωρήσουν μόνοι τους στην κίνηση αυτή θα εξαναγκαστούν από την αστυνομία.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ήδη φόβο στους πρόσφυγες από το Ιράν και το Μαρόκκο για βίαιη εκκένωση του χώρου. Από την άλλη η πλειψηφία των εγκλωβισμένων προσφύγων περιμένε μέχρι και αργά το βράδυ να ανοίξουν τα σύνορα και για αυτούς. Εξήντα από αυτούς μεταφέρθηκαν με τρένο στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αθήνα.

Στην ουδέτερη ζώνη βρίσκονται ακόμη συγκεντρωμένοι χιλιάδες πρόσφυγες μαζί με τα μικρά τους παιδιά με τις αστυνομικές δυνάμεις να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο ενώ την Πέμπτη αργά το βράδυ άνοιξαν τα σύνορα για τους Σύριους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς.

 

Παράλληλα παντελής είναι η απουσία κρατικού μηχανισμού στο σημείο όσον αφορά στην βοήθεια και τις υποδομές, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχουν ούτε ΜΚΟ για να συντονίσουν και στηρίξουν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες στις δύσκολες αυτές στιγμές. Να σημειωθεί πως πολύ από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, είτε χρόνια είτε λόγω του δύσκολου ταξιδιού τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται λόγω απουσίας δομών περίθαλψης αλλά και του φόβου που νοιώθουν οι ίδιοι να απομακρυνθούν από το σημείο.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ανήμπορο Φάντασμα των Χριστουγέννων στην Ειδομένη. Του Απόστολου Λυκεσά

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα