in ,

Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής για τα αρχαία της Βενιζέλου

Photo Credit: Δημήτρης Τοσίδης

Απορρίφθηκε το πρωί της Τρίτης το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 304 πολίτες ώστε να σταματήσει κάθε εργασία απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Οι αιτούντες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, έκαναν λόγο για «προσβολή της προσωπικότητάς τους» από την εκτέλεση των εργασιών.

Συγκεκριμένα οι πολίτες που προσέφυγαν στις 10 Αυγούστου κατά της Αττικό Μετρό και της αναδόχου εταιρείας, Άκτωρ χαρακτηρίζουν ως στοιχείο προσωπικότητας την ελεύθερη χρήση κοινόχρηστων πραγμάτων και μνημείων, τονίζοντας πως η αφαίρεση κομματιών από το μνημείο συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη.

Να σημειωθεί ότι τα 314 φυσικά πρόσωπα εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και αγωγή για την προστασία της προσωπικότητάς τους από τις εξελισσόμενες ενέργειες στο μνημειακό σύνολο του σταθμού Βενιζέλου. Η κύρια δίκη των ασφαλιστικών θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Αιτήματα της αγωγής και των ασφαλιστικών μέτρων είναι να συνεχιστούν οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με “κατά χώραν” διατήρηση και ανάδειξη του κρίσιμου μνημείου, χωρίς “απόσπαση” και “επανατοποθέτηση” και να παραλειφθεί κάθε ενέργεια και εργασία τεμαχισμού, απόσπασης, μεταφοράς και αλλοιώσεως οιουδήποτε μέρους και στοιχείου του κρίσιμου μνημείου και κάθε αρχαιολογικού ευρήματος από τη θέση στην οποία αποκαλύφθηκε.

Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής των 304 κατοίκων της Θεσσαλονίκης και δέχθηκε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ασκήθηκαν προφορικά υπέρ της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» από α) το Ελληνικό Δημόσιο, β) τον Δήμο Θεσσαλονίκης, γ) την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δ) την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΚΜ, ε) το ΤΕΕ Τμήμα ΚΜ και στ) τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Όπως σχολιάζει ο Απ. Σοφιαλίδης, ένας εκ των νομικών που συμμετείχαν στην προσφυγή, «η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η αγωγή για τα δικαιώματα όσων προσέφυγαν στα Πολιτικά Δικαστήρια, εκκρεμούν ακόμη σ’ αυτά, για να κριθεί (ιδίως στη δίκη επί της αγωγής) με πλήρη διαδικασία «συζήτησης» και «απόδειξης» η ύπαρξη ή η ανυπαρξία των επίδικων δικαιωμάτων μας».

Εκτιμάει ακόμη «πως η απόρριψη της αιτήσεως για την έκδοση της προσωρινής διαταγής δεν επηρεάζει βέβαια το Δικαστήριο που θα δικάσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και, πολύ περισσότερο, την αγωγή. Όπως δεν θα επηρέαζε και η τυχόν αποδοχή της» τονίζοντας παράλληλα πως η αίτηση εκδόσεως της προσωρινής διαταγής ήταν όμως ένα νόμιμο μέσο για να αποφευχθεί, μέσα από πολύ συνοπτική διαδικασία, η δημιουργία ανεπανόρθωτων καταστάσεων.

«Το Δικαστήριο την απέρριψε. Εκείνο είχε την εξουσία κρίσης, σύμφωνα με το νόμο. Μπορεί να είχα κάνει λάθος που πίστεψα στο δικαίωμά μου, όπως και στα δικαιώματα των άλλων αιτουσών και αιτούντων. Μπορεί όμως και όχι. Το βέβαιο είναι ότι τώρα δεν μας δόθηκε ευκαιρία ούτε για μια προσωρινή ανακούφιση και ανάσα λίγων ημερών» επισημαίνει ακόμη ο κ. Σοφιαλίδης στο σχόλιό του αναφέροντας πως «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» έχει τώρα την ευθύνη για το μέλλον του Μνημείου. Όπως και για την εξέλιξη των εκκρεμών δικών. Δηλαδή, για το αν το αντικείμενό τους θα παραμείνει με τη σημερινή μορφή του (παράλειψη διαμελισμού και «απόσπασης» του Μνημείου) ή αν θα απομένει μόνο προς άσκηση και κρίση ένα αίτημα αποζημίωσης όσων πιστεύουν και αισθάνονται ότι έχουν υποστεί ηθική (ίσως δε και περιουσιακή) βλάβη από μη νόμιμη προσβολή των προσωπικοτήτων τους. Για την περίπτωση, δηλαδή, που δεν είχαμε κάνει εμείς λάθος»


Να θυμίσουμε ότι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν πριν λίγες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Εποπτευομένων από αυτό ΝΠΔΔ και δημοσίων υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και 21 πολίτες, μεταξύ των οποίων η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8ος Aγώνας Oρεινού Tρεξίματος «Ξε Σκουριά Ζω»

Οι ζαπατίστας έφτασαν στη Βιέννη! (Βίντεο και φωτογραφίες)