in , , ,

Απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας στη Χαλκιδική

Φωτογραφία από το σημείο του ατυχήματος (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων)

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας «ομόφωνα καταγγέλλει την ενέργεια της πολυεθνικής εταιρείας “EDILMAC”, η οποία δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, να απολύσει σήμερα 28/7 τον πρόεδρο του Συνδικάτου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ) και τεχνικό Ασφαλείας».

Με την πρόφαση, επισημαίνει το Συνδικάτο, «ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως τεχνικός Ασφαλείας. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση, ειδικά τη στιγμή που η εν λόγω εταιρεία “EDILMAC” παραβιάζει καθημερινά δεκάδες κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντας σε πολύ μεγάλους κινδύνους τους εργαζομένους της εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, αγνοώντας τις επανειλημμένες παρατηρήσεις και συστάσεις του τεχνικού ασφαλείας». Ναι, υπογραμμίζει, «ο τεχνικός ασφαλείας και πρόεδρός μας δεν έκανε σωστά τη δουλειά του όπως υποστηρίζει η εταιρεία γιατί δεν δέχτηκε ποτέ να γίνει τσιράκι της εργοδοσίας και να αποκρύψει τις σοβαρές παραβιάσεις στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας της εταιρείας».

Το Συνδικάτο μας αλλά και ο τεχνικός ασφαλείας ξεχωριστά, αναφέρει, «έχουμε ενημερώσει και καταγγείλει εδώ και 7 μήνες όλες αυτές τις παραβιάσεις σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της εταιρείας “EDILMAC” τόσο στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος όσο και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” χωρίς να έχουν προβεί έκαστος σε καμία ουσιαστική ενέργεια. Να πάρουν θέση για όλα αυτά κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία».

Η νέα αυτή επίθεση της εταιρείας «EDILMAC», σημειώνει το Συνδικάτο, «δεν μας ξενίζει αφού πριν 4 περίπου μήνες προσπάθησε ξανά να απολύσει τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου μας». Όμως, τονίζει, «τότε κάτω από τον αγώνα και την κατακραυγή των εργαζομένων αλλά και των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αναγκάσαμε οι προσπάθειές τους να πέσουν στο κενό». Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά, προσθέτει, «ότι δεν αντέχουν καμία φωνή που να σηκώνεται και να διεκδικεί για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων. Προσπαθούν και με όπλο το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης να ξεμπερδέψουν με οτιδήποτε τους βάζει εμπόδια, να προκαλέσουν σιγή νεκροταφείου στο μεταλλείο, προσπαθώντας να βάλουν στο “γύψο” τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση για να ξεζουμίζουν ανενόχλητοι χωρίς καμία αντίσταση τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Καταλαβαίνουμε τον πόθο τους, συνεχίζει, «να ξεμπερδέψουν με το “αγκάθι” που λέγεται Σωματείο, όμως τους δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα το δικαίωμα των εργατών να οργανώνονται, να συζητάνε, να αποφασίζουν και να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους».

Καλούμε, αναφέρει, «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο άνθρωπο να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και να καταδικάσουν εμπράκτως την απαράδεκτη ενέργεια της εταιρείας “EDILMAC”. Η επίθεση αυτή αφορά όλους μας, την ύπαρξη και τη δράση των Σωματείων μας και πρέπει να την απαντήσουμε συντεταγμένα και ενωμένα».

Απαιτούμε τώρα, καταλήγει, «από την εταιρεία “EDILMAC” να παρθεί πίσω η απόλυση και να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για τη συνυπογραφή της Ελλάδας σε ανακοίνωση εναντίον της Κούβας

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ