Την ανάκληση των οχτώ απολύσεων στην Taskus διεκδικούν οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη 300 υπαλλήλους, καθώς και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης και μέλη του εργατικού κινήματος της πόλης.
Η πολυεθνική εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών που αριθμεί χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως και μετρά κάθε χρόνο υψηλά κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο προχώρησε παραμονές των Χριστουγέννων σε οχτώ απολύσεις εργαζομένων της στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενη αδυναμία απορρόφησης τους σε νέο project της εταιρείας.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Καραμήτρου, «η επιχείρηση δεν μας πείθει ότι δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς των εργαζομένων. Πρόκειται για συνέχεια της εντατικοποίησης και της ανασφάλειας στην εταιρεία, η οποία επέλεξε να στείλει οχτώ άτομα στην ανεργία σε μια δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους της χώρας».
«Πρόκειται για εργαζόμενους που διεκδίκησαν αυξήσεις σε μισθούς και συμμετείχαν σε απεργίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Καραμήτρου, κάνοντας λόγω για εκδικητική απόλυση εργαζομένων που στόχο έχει την απομάκρυνση των «ενοχλητικών φωνών», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη απόλυση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023 σε εργαζόμενη που συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς.
Παράλληλα η πρόεδρος του Συνδικάτου κατήγγειλε την στάση της εργοδοσίας, η οποία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την ανάκληση των απολύσεων έξω από τα γραφεία της επιχείρησης, απαγόρευσε σε εργαζόμενους την έξοδο από το κτίριο, με απώτερο σκοπό να μη συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν.
Το προηγούμενο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ καλείται νέα συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης 11/1 στις 7:45 το πρωί έξω από τα γραφεία της Taskus στην οδό Κωλέττη 25.
«Δίνουμε μια μάχη που δεν αφορά μόνο τους απολυμένους»
Την εμπειρία της απόλυσης του περιέγραψε από τη μεριά του ένας εκ των οχτώ απολυμένων της Taskus στη Θεσσαλονίκη, Ορέστης Αλεξίου. «Στην αρχή μας είπαν ότι θα μας απορροφήσουν σε άλλα project, ωστόσο δεν έγινε ποτέ. Πρόκειται για εκδικητικές απολύσεις γιατί διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς».
«Οι περισσότεροι από εμάς συμμετείχαμε στις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος. Η εταιρεία θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα» πρόσθεσε ο κ. Αλεξίου, σημειώνοντας ότι οι ανάγκες των εργαζομένων αντιμετωπίζονται από την Taskus με αδιαφορία.
«Όταν λένε people first, εννοούν money first και people last. Δίνουμε μια μάχη που δεν αφορά μόνο τους απολυμένους αλλά και τους εργαζόμενους, για καλύτερες συνθήκες εργασίες. Είναι καθοριστικής σημασίας να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων», δήλωσε στη συνέχεια ο απολυμένος εργαζόμενος.
Διευρυμένη σύσκεψη σωματείων στις 4 Φεβρουαρίου
Την στήριξη των ταξικών σωματείων της Θεσσαλονίκης στον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων της Taskus εξέφρασε από τη μεριά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Τσιαούσης, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα αυτό.
«Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν παθητικά αυτά που ετοιμάζουν. Έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαούσης, γνωστοποιώντας ότι οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων της πόλης πιέζουν την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στην κατεύθυνση της έκδοσης ανακοίνωσης υποστήριξης των αιτημάτων των απολυμένων της Taskus.
Παράλληλα ο κ. Τσιαούσης ενημέρωσε ότι στις 4 Φεβρουαρίου στις 11:30 διοργανώνεται στο Πολυτεχνείο σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του κοινού τους αγώνα.