Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το ισχαιμικό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου συνδέεται αποκλειστικά με κακώσεις στο κεφάλι του προχώρησε στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καλογρηάς, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο θάνατος να οφείλεται σε άλλα αίτια αίτια.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, απαντώντας σε επανειλημμένες εξαντλητικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι δύο, ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε καμία παθολογία που να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα ή το ισχαιμικό επεισόδιο και πως η αιτία ήταν τα τραύματα. Σημειώθηκε μάλιστα ένταση με τους δικηγόρους να επιμένουν και με αποτέλεσμα ο ιατροδικαστής να φτάσει στο σημείο να πει: «Νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της έρευνάς μου». «Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, κάνουμε ο καθένας μας 1.000 ιατροδικαστικές εκθέσεις τον χρόνο» τόνισε.
Μάλιστα, η υπεράσπιση δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη της στον ίδιο τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ. προκαλώντας την αντίδραση του ίδιου και της έδρας, που διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση. «Οι έξι αστυνομικοί δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς. Όχι επειδή είναι κακός ο εισαγγελέας, όχι επειδή κακή η Πολιτική Αγωγή ή κακοί οι συνήγοροι υπεράσπισης».
«Σας ζητώ να ανακαλέσετε» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Καλογρηάς για να προσθέσει: «Κάνουμε τη δουλειά μας. αν είναι ποτέ δυνατόν. Δεν έχω ξανακούσει στα 20 χρόνια τέτοια προσβολή. Δεν έχει ξαναγίνει. Δημιουργείτε εντυπώσεις στους κατηγορούμενους. Είναι βαρύτατατη προσβολή για έναν ιατροδικαστή»
Είναι εμφανές ότι η υπεράσπιση συνεχίζει την προσπάθεια να μετατρέψει τη δίκη για το φόνο του Ζακ σε δίκη του ίδιου του θύματος. Νωρίτερα, η υπεράσπιση ζήτησε να προσκομιστεί ο ιατρικός του φάκελος για υποτιθέμενα ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο της μία εκ των δύο δικηγόρων της οικογένειας, Αννυς Παπαρρούσου, ότι «δε θα γίνει το θύμα θύτης» και ότι δεν γίνεται να πέθανε τυχαία στα πόδια των αστυνομικών.
Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε νηπιαγωγός, μέλος φιλοζωικής εταιρείας, που είχε δώσει ένα σκυλάκι στον 33χρονο. Η ίδια κατέθεσε ότι ανησυχούσε λέγοντας ότι η κατανάλωση μπύρας σε συνδυασμό με την αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να προκαλούσε προβλήματα στον Ζακ, ο οποίος τον Αύγουστο, πριν το θάνατό του, είχε επισκεφτεί το Λαϊκό νοσοκομείο με χαμηλό αιματοκρίτη. «Δεν είμαι γιατρός» είπε, κι εγώ έχω ταχυκαρδίες αλλά θεωρώ τον εαυτό μου υγιή.
ZackieOh Justice Watch: Μην περιορίζετε τη δημοσιότητα της δίκης
Σε ανακοίνωσή του το παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch ζητάει να αρθεί ο μερικός αποκλεισμός των παρατηρητών/τριών, ο ασφυκτικός περιορισμός του αριθμού των δημοσιογράφων σε 4 καθώς και η απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ εντός της αίθουσας. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η έναρξη της δίκης των 6 κατηγορουμένων για τον φονικό ξυλοδαρμό του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh στις 20/10/2021, συνοδεύτηκε από το αίτημα για τη μεταφορά της σε αίθουσα πιο κατάλληλη για την καταγραφή της διαδικασίας και την ομαλή παρακολούθησή της από το ευρύ κοινό, από τους/τις παρατηρήτριές μας, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.
Κατανοούμε πλήρως το δύσκολο παζλ που έχει να επιλύσει η έδρα, ισορροπώντας πάνω σε ένα τριπλό πρόβλημα: περιορισμοί που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα μέτρα για την πανδημία, έλλειψη αιθουσών και επιβάρυνση του προγράμματος των δικαστών.
Ωστόσο, ο μερικός αποκλεισμός των παρατηρητών/τριών μας, ο ασφυκτικός περιορισμός του αριθμού των δημοσιογράφων σε 4 και η απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ δεν αποτελούν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την δημοσιότητα της δίκης.
Η λειτουργία του παρατηρητηρίου, βασίζεται στην νομική και δημοσιογραφική καταγραφή της διαδικασίας με σκοπό την άμεση, εύληπτη και νομικά σαφή ενημέρωση του κοινού και επιτελείται σε κάθε δικάσιμο με την ταυτόχρονη παρουσία και νομικού και δημοσιογράφου. Όταν μας ζητείται να καταγράφουμε μόνο με έναν είναι σαν να αναγκαζόμαστε να γράφουμε με σπασμένο πληκτρολόγιο.
Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι, η πλήρης απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ μέσα στην αίθουσα, στερεί από την κάλυψη της δίκης μια πολύ σημαντική πτυχή της, αυτήν της δύναμης της εικόνας. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία άλλων, εξαιρετικά σημαντικών για την κοινωνία δικών, όπου η παρουσία των φωτορεπόρτερ ήταν υποδειγματική και απόλυτα εναρμονισμένη με τις εντολές τις έδρας και τα δικαιώματα όλων των παραγόντων της δίκης.
Η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί και βρίσκεται απόλυτα μέσα στις δυνατότητες της έδρας αλλά και στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία, με κατάλληλο προγραμματισμό, μπορεί να διευκολύνει και το επιβαρυμένο πρόγραμμα των τακτικών δικαστών και την δυνατότητα για διεξαγωγή της δίκης σε πιο κατάλληλη αίθουσα η οποία θα εξυπηρετεί και θα συμβαδίζει με την αρχή της δημοσιότητας».